20.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΩΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

ΑΡΩΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ίσως ήταν το πιο καλό ξεκίνημα εκδηλώσεων για το Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας που πρόσφατα άνοιξε τις πύλες του, η εκδήλωση για το συγγραφικό έργο του Ραφηνιώτη ερευνητή της τοπικής ιστορίας Δημήτρη Μακρή, που είχε τη χαρά και τη τιμή να τον παρουσιάσουν τρεις πανεπιστημιακοί δάσκαλοι συντοπίτες του.

Ο Δημήτρης Μακρής, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο δικός μας άνθρωπος, ο άνθρωπος που αγάπησε τη γενέτειρα γη όσο κανείς. Ο άνθρωπος που γνώρισε κι αγάπησε τη γη του και τα σωθικά της από παιδί μέσα απ’ τις στοές των λιγνιτωρυχείων της Διασταύρωσης και μέσα απ’ τη δουλειά του όταν τρυπούσε ο ίδιος τα σωθικά της ανοίγοντας πηγάδια την εποχή του μεγάλου εποικισμού της περιοχής.

Ο Δημήτρης Μακρής που αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν χρειάζονται πάντα διπλώματα και  περγαμηνές για να αναδείξει κάποιος τα ιδιαίτερα προσόντα του. Η αγάπη και το μεράκι της αναζήτησης του παρελθόντος του τόπου σου, η αγωνία να μαζέψεις οτιδήποτε έχει να κάνει με εποχές που χάνονται στο βάθος χρόνων  και αιώνων, η συλλογή αυτών των στοιχείων και η αναγραφή τους σε γλώσσα απλή, αλλά κατανοητή όσο καμιά απ’ τους συντοπίτες σου, σε κάνουν ένα μοναδικό συγγραφέα, όπως συνέβη με το Δημήτρη.

Ένα συγγραφέα που έχει την τύχη και τη τιμή να αναδειχτεί το έργο κι η προσπάθειά του από τους τρεις συντοπίτες του πανεπιστημιακούς που μίλησαν για τη σπουδαιότητα των προσπαθειών μιας ολόκληρης ζωής, τόσο στην αρχαία ιστορία του τόπου, όσο και την πρόσφατη.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Δημήτρη Μακρή, αλλά και για την πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού Βάσω Κιούση, τα όσα κολακευτικά είπαν οι συντοπίτες του Δημήτρη ομιλητές, Παντελής Σκλιας καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνης Κλάψης διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου και Γιάννης Φίλης αναπληρωτής καθηγητής τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου που εξήραν την σπουδαιότητα της έρευνας και του έργου του Δημήτρη Μακρή, την πρωτοτυπία του τρόπου γραφής αλλά και το σημαντικό φωτογραφικό υλικό που έχει στο αρχείο του.

Επίσης αναφέρθηκαν στο σημαντικό ρόλο του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού το οποίο αρχειοθετεί, διασώζει και διαδίδει την Τοπική Ιστορία της περιοχής.

Προέτρεψαν επίσης τη δημοτική αρχή να ενεργοποιήσει το μεγάλο επιστημονικό δυναμικό της περιοχής ώστε να  συγκεντρωθεί και να καταγραφεί όλο το υλικό που υπάρχει σε κάθε σπίτι κι όλες τις μνήμες κάθε πολίτη που το συνοδεύουν, ώστε να γίνει προσβάσιμο σ’ όλους και κυρίως στις επόμενες γενιές αυτοχθόνων και μη κατοίκων, καθώς ο πληθυσμός διαρκώς αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Το έργο και την προσφορά του Δημήτρη Μακρή χαιρέτισε κι ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, ο οποίος πρέπει να αισθάνεται ευτυχής γι’ αυτή τη σημαντική πρώτη εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, που μετά την ταλαιπωρία ετών άνοιξε επί των ημερών του.     

Η ηθοποιός Λουκία Παπαδάκη, Ραφηνιώτισσα επίσης, διάβασε αποσπάσματα από τα βιβλία του συγγραφέα “Το Οχυρό της Ραφήνας”,”4 Δεκέμβρη, η γιορτή της Αγ. Βαρβάρας” και “Αραφηνίδαι Αλαί, λιμάνι και παραλιακή ζώνη της Ραφήνας”.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα