19.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Συν+πραξις Μεσογαίας Κοιν.Σ.Επ. σε συνεργασία με την Προσεχώς Κοιν.Σ.Επ. σας καλούν στις 7/11 και ώρα 16:00 στον Πολυχώρο του Δήμου στο Πόρτο Ράφτη, δίπλα από το super market Μαρινόπουλος, σε μία διαδραστική παρουσίαση της εκπαιδευτικής μεθόδου γνωριμίας με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και υποστήριξης της αντίστοιχης επιχειρηματικότητας για μαθητές και νέους.

Λίγα λόγια για το εργαλείο…

Απαντώντας στις σημερινές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν κάνει πολλούς νέους, στις πλέον δημιουργικές τους ηλικίες, να νιώθουν ότι οι επιλογές τους περιορίζονται ανάμεσα στην μετανάστευση, την ανεργία, την επισφάλεια ή την παραίτηση από κάθε εργασιακό δικαίωμα, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και η αντίστοιχη επιχειρηματικότητα, με αρχές ενεργής συμμετοχής, συνεργατικότητας και αλληλεγγύης, αποτελεί εναλλακτική με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στα άτομα, τις τοπικές κοινωνίες και το γενικό σύνολο. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα, όμως, δεν είναι παρά ένα εργαλείο και προφανώς η ηθική, η αποτελεσματικότητα αλλά και βιωσιμότητα κάθε εγχειρήματος δεν είναι προεξοφλημένη.

Το προτεινόμενο εργαλείο, λοιπόν, έχει σχεδιαστεί από την ομάδα της Προσεχώς ΚοινΣΕπ για έφηβους και ενήλικες με αυτόν τον προσανατολισμό. Μέσα από εργασία σε ομάδα, μελέτη περιπτώσεων, παιχνίδι ρόλων αλλά και ενδιαφέρουσες εναλλακτικές  παρουσίασης, η προτεινόμενη εισαγωγική δραστηριότητα αποτελεί μία πρώτη γνωριμία με τις αρχές της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, την κατανόηση κάποιων βασικών όρων, την ανάπτυξη προβληματισμών, καθώς και τη διερεύνηση των ικανοτήτων τους και των ευκαιριών που προκύπτουν συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους.

Σημείωση: Η αναλυτική περιγραφή του εργαλείου, εναλλακτικοί τρόποι χρήσης του καθώς και αναφορές για το θεωρητικό πλαίσιο που χρησιμοποιείται θα δοθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Λίγα λόγια για εμάς…

Στον Συνεταιρισμό Συν+πραξις Μεσογαίας (synpraxis.org), οραματιζόμαστε μια καλύτερη κοινωνία βασισμένη σε αρχές όπως η συνεργασία, η κοινωνικότητα, η αλληλεγγύη, η συμμετοχικότητα και η εμπιστοσύνη που θεωρούμε ότι είναι θεμελιώδεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά δύσκολων σημερινών συνθηκών διαβίωσης.

Μέσα από δημοκρατικές και συνεργατικές διαδικασίες, προσπαθούμε να στήσουμε ένα δίκτυο παραγωγής και διάθεσης προϊόντων χωρίς την μεσολάβηση μεσαζόντων, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην τοπική ανάπτυξη και, να χτίσουμε σχέσεις, – που δεν θα βασίζονται μόνο στο κέρδος και το συμφέρον και θα διαρκούν όσο αυτά υπάρχουν, αλλά θα μας ωθήσουν όλους να “παράγουμε” αγαθά όπως η φιλία, η ειρηνική συνύπαρξη και η κοινωνική ευθύνη – με κάθε ενεργό πολίτη και συλλογικότητα που έχει ανάλογα ενδιαφέροντα.

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Προσεχώς (prosexws.org) είναι ένας Κοινωνικός  Συνεταιρισμός,  Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού με δράσεις που διαμορφώνονται ανάλογα με τα μέλη/εργαζομένους του, μακριά από το κυνήγι του κέρδους, με κατεύθυνση την από βάση δημιουργία των προϋποθέσεων για κοινωνική και περιβαλλοντική ευημερία.

Με μέλη που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ανώτατες σπουδές και εμπειρία, ο κοινωνικός αυτός συνεταιρισμός διακινεί με αρχές δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου προϊόντα επιλεγμένα για την υψηλή κοινωνική ή/και περιβαλλοντική τους αξία, λειτουργεί ένα μικρό καφενείο – χώρο συνάντησης, ενημέρωσης και αλληλεπίδρασης και συμμετέχει, οργανώνει και υλοποιεί.

Με βαθιά συνείδηση ότι ένας άλλος κόσμος, βασιζόμενος στο σεβασμό για τη φύση και τον άνθρωπο είναι εφικτός και στο χέρι μας, το σύνολο των δραστηριοτήτων μας έχει έμμεσα ή άμεσα εκπαιδευτικό χαρακτήρα προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό και με έναν πιο άμεσο τρόπο, από το 2013, χρησιμοποιούμε τις ανώτατες σπουδές και την εμπειρία μας σε θέματα που άπτονται στο περιβάλλον, την κοινωνική οικονομία, την κοινωνία και την εκπαίδευση και σχεδιάζουμε και υλοποιούμε εργαστήρια, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα  σε τοπικό ή/και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

            Για περισσότερες πληροφορίες, είμαστε στη διάθεσή σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@synpraxis.org και στο τηλέφωνο 6976 423717. Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε συμπληρώσετε τα στοιχεία που ζητούνται στο παρόν και, στείλτε τα με email στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παρούσα δραστηριότητα απευθύνεται σε άτομα που υποστηρίζουν ή ερχονται σε επαφή με έφηβους και ενήλικες. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στοιχεία συμμετέχοντα/ουσας 

Ονοματεπώνυμο

 

Έτος γεν.

 

τηλ.

 

e-mail

 

Εργασιακή ιδιότητα

 

Όνομα φορέα

 

Για ποιο λόγο δηλώσατε ενδιαφέρον συμμετοχής στην παρουσίαση:

 

 

 

 

 

 

Θα θέλατε να λαμβάνετε ενημέρωση για μελλοντικές εκδηλώσεις του συνεταιρισμού;

         

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα