16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Κρωπίας πραγματοποιήθηκε χθες  Κυριακή εκδήλωση με θέμα «Η αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς των Μεσογείων», με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του ΕΚΤ&Π  «Μεσόγεια, οι άνθρωποι και ο πολιτισμός τους, η εξέλιξη της μουσικής και του χορού».

Η διευθύντρια του ΕΚΤ&Π  Βάσω Κιούση δήλωσε ότι η εκδήλωση αυτή είχε σαν στόχο την ανάδειξη της  σημασίας και της αξίας της Τοπικής Ιστορίας.

Επίσης τόνισε ότι «Είναι  ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας πόσο σημαντική είναι η παράδοση μας και ο Μεσογείτικος Πολιτισμός, ώστε να προβληθεί, να γίνει γνωστός και να του δοθεί η θέση που του αξίζει. Αυτή  την ιστορία είναι ανάγκη να την γνωρίσουν οι νέοι μας, τα παιδιά που είναι το μέλλον αυτής της κοινωνίας, αν ενδιαφερόμαστε να υπάρχει συνέχεια. Και φυσικά δεν εννοώ την προσκόλληση στο παρελθόν αλλά να έχουμε σαν βάση αυτό για να δημιουργήσουμε πάνω σε γερά θεμέλια τη σύγχρονη εποχή μας, παρακολουθώντας τις εξελίξεις με σκεπτικισμό  και κριτική  κι όχι δεχόμενοι κάθε τι νέο και ξενόφερτο χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι κουβαλάει μαζί του και ποιος είναι ο σκοπός του…..

Η περιοχή μας έχει πολλά αξιόλογα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία και πολλά μνημεία της φύσης  τα οποία είναι ανάγκη να αναδειχτούν και να γίνουν πόλος έλξης επισκεπτών Ελλήνων και Ξένων με όποια οφέλη συνεπάγεται αυτό για την περιοχή και τους κατοίκους της.»

Ο Δήμαρχος Κρωπίας  κ. Δημ. Κιούσης στον χαιρετισμό που απηύθυνε  εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού, καθώς και για την συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη  Ανατ. Αττικής κ. Πέτρου Φιλίππου και του δημάρχου Λαυρεωτικής  κ. Δημ. Λουκά. Επίσης πρότεινε να γίνονται εκδηλώσεις για την ανάδειξη και προβολή  της πολιτιστικής  μας κληρονομιάς και εξέφρασε την ανησυχία του για τις ξένες επιρροές.

Στην ομιλία του με τίτλο «Για την ιστορία των Μεσογείων» ο κ. Φιλίππου έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δύο στοιχεία:

α) στην ιστορία των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής κατά την αρχαιότητα κάνοντας ξεχωριστή μνεία στα μνημεία της Ανατολικής Αττικής, στους αρχαίους δήμους και τη διοικητική τους διάρθρωση στο διοικητικό σύστημα της αρχαίας Αθήνας και

β) στη σημαντική συμβολή των Μεσογείων και της αγροτικής τους παραγωγής, αλλά και της παραγωγής μεταλλευμάτων του Λαυρίου στην οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας.

Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής αναφέρθηκε και στη νεότερη εποχή εστιάζοντας στα χρόνια μετά την απελευθέρωση κυρίως όσον αφορά στη δημιουργία των δήμων της Ανατολικής Αττικής και τη διοικητική τους οργάνωση τους τελευταίους δύο αιώνες.

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής  Δημ. Λουκάς αναφέρθηκε στον ορισμό   της Τοπικής Ιστορίας και στο πόσο απαραίτητη είναι η διδασκαλία της στην εκπαίδευση ,ώστε να υπάρχει μέλλον και να διασωθεί  ο  πολιτισμός  μας. Επίσης πρότεινε διαδημοτικές εκδηλώσεις  για την ανάδειξη της πολιτιστικής  κληρονομιάς της περιοχής μας και ζήτησε την βοήθεια της Περιφέρειας για έκδοση βιβλίων Τοπικής Ιστορίας.

Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν  μικρά δείγματα από τα τραγούδια και τους χορούς της  περιοχής μας.

Από  τμήμα της Παραδοσιακής  Χορωδίας   του Δήμου  Παιανίας-Γλυκών Νερών με συνοδεία οργάνων , υπό την διεύθυνση  του κ. Κωνσταντίνου Μάρκου .

Μεσογείτικοι  Χοροί από τμήμα των Χορευτικών Ομάδων   του Δήμου Κρωπίας υπό την διδασκαλία της   κας Ευαγγελίας Ιερωνυμάκη .

Τραγούδια από την χορωδία του ΚΑΠΗ Κορωπίου  υπό την διεύθυνση της  κ. Σταυρούλας  Εφραιμίδου.

Παρευρέθησαν : ο βουλευτής Αττικής κ. Βλάχος, ο δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ . Βασ. Πιστικίδης, οι αντιδήμαρχοι Κορωπίου κ. κ. Γιαννάκος, Κορωνιάς, Ντούνης, Γρίβας, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κορωπίου κ. Φάνης Μιχαιρίνας, ο πρόεδρος Κοιν. Επιχ. κ. Γρινιεζάκης, οι δημ. Σύμβουλοι κα Ελ. Αδάμ, Μαρκαντώνη, Κιούσης, Στ. Ντούνης, Λέκκας. Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Αθηνά Κιούση και ο δημ. Σύμβουλος κ. Κερασιώτης

Ο αντιδήμαρχος Παιανίας Γλυκών Νερών κ. Σταύρος Θανάσης και η αντιπρόεδρος ΠΑΟΔΗΠ Δήμου Παιανίας κα Αγγέλικα Στουραϊτη και η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δήμου Παιανίας κα Ελένη Δάβαρη.

Ο δημοτικός σύμβουλος Λαυρεωτικής (Καμάριζας) κ. Δημ. Λουκάς, η πρόεδρος του Συλλόγου Θεσσαλών Μεσογείων κα Ματίνα Πανταζή ,η ιδρύτρια του Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου Λαυρίου κα Σοφία Ρωκ Μελά , εκπρόσωποι φορέων από Μαρκόπουλο, Κορωπί, Παιανία ,Λαυρεωτική και πλήθος πολιτών από τα Μεσόγεια.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα