21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATURED2 Ιουλίου γιορτάζει η Παναγία των Βλαχερνών στην Αγία Τριάδα Περιβολάκια...

2 Ιουλίου γιορτάζει η Παναγία των Βλαχερνών στην Αγία Τριάδα Περιβολάκια Ραφήνας

Θεία λειτουργία για την Παναγία των Βλαχερνών στην Αγία Τριάδα Ραφήνας το Σάββατο 2 Ιουλίου.

Θεία λειτουργία το Σάββατο 2 Ιουλίου στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Ραφήνας στα Περιβολάκια, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9,30.

Τι  γιορτάζει η Εκκλησίας μας στις 2 Ιουλίου;

Στις  2 Ιουλίου γιορτάζει η Εκκλησία μας την «Κατάθεση της Εσθήτας» (φόρεμα) της Παναγίας μας, στις Βλαχέρνες της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με το συναξάρι, δύο αδέλφια πατρίκιοι των χρόνων του Λέοντα του Α΄, 5ος αιώνας, πήγαν στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα. Περνώντας από τη Γαλιλαία, βρήκαν στο σπίτι μιας Εβραίας να φυλάσσεται μια εσθής (φόρεμα), που κατά την παράδοση ανήκε στην Παναγία. Οι δύο βυζαντινοί άρχοντες έκλεψαν την Εσθήτα και την έφεραν στην Κωνσταντινούπολη, στο προάστιο των Βλαχερνών και δεν φανέρωσαν σε κανέναν για το πολύτιμο και ιερό κειμήλιο τους. Σύμφωνα με την παράδοση, με κάποιο θαύμα παρουσιάστηκε το γεγονός αυτό «της Τιμίας Εσθήτος», κι ο αυτοκράτορας έκτισε μεγαλόπρεπο ναό. Πρόκειται για τον φημισμένο ναό «των Βλαχερνών».

Η γιορτή που γινόταν εκεί τα βυζαντινά χρόνια ήταν από τις μεγαλοπρεπέστερες του Βυζαντίου, σχεδόν πολιουχική, που δημιούργησε πολλές αντίστοιχες γιορτές σε τόπους που είχαν και ακολούθησαν από παλιά μια βυζαντινή παράδοση.

Η παλιά εικόνα από το ναό των Βλαχερνών της Πάλης βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι του Κορωνάτου, όπου τελείται αγρυπνία με την παρουσία πολύ κόσμου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα