28.1 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ''ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ'' ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ!

”ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ” ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ!

Στιγμές , «Λες και ήταν χθες», παρακολούθησε και έζησε, κατά κοινή τους ομολογία, το φιλοθεάμων κοινό της πόλης μας και όχι μόνο, στην ετήσια μουσικοχορευτική παράσταση του Λαογραφικού Συλλόγου Κερατέας “ΑΠΟΛΛΩΝ”, την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019 στον προαύλιο χώρο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κερατέας.

Η βραδιά άνοιξε με απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής στις 353.000 ελληνικές ψυχές του Πόντου που ξεκληρίστηκαν και ξεριζώθηκαν οριστικά 100 χρόνια πριν, από την πανέμορφη και ιστορική περιοχή του Πόντου, με το τμήμα Ποντιακών χορών και την Παραδοσιακή Χορωδία του Απόλλωνα -υπό την διεύθυνση του μαέστρου μας Μάνου Σύριου – αρωγούς στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Στη συνέχεια οι χορευτικές ομάδες, μετέφεραν νοητά τους παρευρισκόμενους σε κάθε γωνιά του τόπου μας παρουσιάζοντας χορούς από την Ήπειρο, τον Μωριά, τα Αιγαιοπελαγίτικα Νησιά, την Κρήτη και την Θράκη, ενώ το τμήμα ρεμπέτικων και λαϊκών χορών παρουσίασε χορούς εμπνευσμένους από την κινηματογραφική μουσική της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου, κερδίζοντας επάξια το χειροκρότημα του κοινού με το αγαπημένο σε όλους μας Συρτάκι.

Η όμορφη αυτή βραδιά, έκλεισε με τσάμικο και αγαπημένα Μεσογείτικα συρτά, θυμίζοντας σε όλους μας, τον τρόπο με τον οποίο γλεντούσαν οι προηγούμενες γενιές στο χωριό μας. Συγκινητική η στιγμή , όταν ο κύκλος πλαισιώθηκε από τους συντοπίτες μας Θανάση Ν. Λιάγκη και Παναγιώτη Η. Κατσίκη, οι οποίοι με τον αυθορμητισμό τους έκλεισαν την βραδιά με τον πιο νοσταλγικό τρόπο. Τους ευχαριστούμε και τους δύο θερμά.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς, η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «ΘΟΡΙΚΟΣ» κ. Ευαγγελία Βελετάκου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος Ι. Αδάμης, ο πρώην Δήμαρχος Λαυρεωτικής και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Κων/νος Λεβαντής, ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Σταύρος Ιατρού, οι δημοτικοί σύμβουλοι: κ. Πίτσα Αργεντίνη, κ. Αρετούσα Μακρή, ο κ. Αν. Αντωνίου, ο κ. Σταύρος Ρόζης, κ. Σωτήρης Ιατρού, κ. Φρόσω Σίνη, η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Κερατέας κ. Κυριακή Χολέβα,  οι νέο εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Αθ. Μακροδημήτρης και Γ.Αδάμης, ο σεβασμιότατος π. Ιωάννης Μωραΐτης, η κ. Έλμα Δόγκα, εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων από το Λύκειο των Ελληνίδων Π. Κερατέας, τον Π.&Λ.Σ. Ηγέχορο, την «Μνησιμάχη», του Πνευματικού Συνδέσμου Κερατέας «Χρυσή Τομή», της Δημοτικής Χορωδίας Κερατέας, του Δημοτικού Ωδείου Κερατέας «Δ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ», του Θεατρικού Εργαστηρίου Κερατέας «ΘΕΣΠΙΣ», της Πειραματικής Σκηνής Θεάτρου «ΘΕΣΠΙΣ», του Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρίου «Θ.ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ», του Συλλόγου Ηπειρωτών Λαυρίου «Ο ΠΥΡΡΟΣ», του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «ο Μιθριδάτης», του Χ.Λ.Ο Μαρκοπούλου-Πόρτο Ράφτη «ΜΥΡΡΙΝΟΥΣ».

Ευχαριστούμε για ακόμα μια χρονιά τον Δήμο Λαυρεωτικής και τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Λουκά καθώς και την πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ ΘΟΡΙΚΟΣ κα Ε. Βελετάκου, για την στήριξή τους. Όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές  που ήταν για ακόμα μια χρονιά δίπλα μας , και πιο συγκεκριμένα την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ και τον διαχειριστή αυτής κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, την εταιρεία Α. Πολύζος – Ζ Πετρολιάγκη Ο.Ε, το εστιατόριο PIZZA La Rustica και τον κ. Θεόδωρο Μεγαγιάννη, το Ψητοπωλείο «Γεύσεις Κρεάτων» και τον κ. Γ. Πολύζο, το κατάστημα LIMIT UP Café και τους αδερφούς Ζορμπά.  Την Διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου κα Ειρήνη Κουτρουλάκη και τον κ. Αντώνη Αντωνίου, εκπαιδευτικό, για την πολύτιμη συνεργασία τους. Τον Σύλλογο Οικιστών Πλάκας Κερατέας, το γεωπονικό κατάστημα του κ. Ιωάννη Θηβαίου. Τους κ.κ Δημήτρη και Γιώργο Π.Ιατρού για την διάθεση φωτογραφιών από το προσωπικό τους αρχείο για τον σχεδιασμό της αφίσας μας. Το ανθοπωλείο Γ. Πετρολιάγκης, τον κύριο Ρώμα Σπύρο, την εταιρεία Σ. ΤΟΥΝΤΑΣ – Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Ο.Ε. τον κύριο Στουραΐτη Γαβριήλ, τον κύριο Κρομμύδα Κωνσταντίνο, την κυρία Μαρίζα Δεβούρου Κατραμπασά  για την συμβολή τους στην επιτυχία αυτής της παράστασης καθώς και το φαρμακείο της κας Ασημίνας Δ. Πυλαρινού. Τον φωτογράφο μας κ. Θ. Λιανόπουλο και στην βιντεοσκόπηση τον κ. Σάκη Παπαμιχάλη & τους συνεργάτες του, για την καλύτερη αποτύπωση των όμορφων στιγμών που βιώσαμε. Στον ήχο τον κ. Δημήτρη Κολιαδήμα & τον κύριο Δημήτριο Τσοπάνη.

Ευχαριστούμε θερμά το μουσικό σχήμα «ΕΠΤΑΣΗΜΟ»: Βαγγέλη Παπαναστασίου στα πνευστά, Βαγγέλη Σαραντίδη στο βιολί, Ιάκωβο Ηλιάδη στο λαούτο. Τους μουσικούς Ανδρέα Παππά στα κρουστά και  στο τραγούδι  τον Ηλία Γάκο και τον συντοπίτη μας Δημήτρη Ράπτη. Την Κρητική ορχήστρα Μιχάλη Βογιατζιδάκη στην κρητική λύρα, τους Ανδρέα Αρβανίτη και Φάνη Μπαρμπούνη στο λαούτο.  Την ποντιακή ζυγιά με τους Ανέστη Ιωακειμίδη στην ποντιακή λύρα και τον Περικλή Κατσώτη στο νταούλι. Το βεστιάριο της κυρίας Μαρίνας Χριστοφάκη.

Τέλος ευχαριστούμε τους δασκάλους μας, κα Μαρίνα Χριστοφάκη & κ. Χρήστο Π. Τόλια για την εξαιρετική συνεργασία μας, καθώς και όλους τους εθελοντές-μέλη αυτού του συλλόγου που εργάστηκαν με ιδιαίτερο ζήλο για το στήσιμο όλων των αναγκαίων για την παράσταση.

 

Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού

Εκ του Δ.Σ

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα