20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΝΤΑΡΣΙΑ ΙΔΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΥ-Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΙΔΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΔΥ-Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Εκμεταλλευόμενοι την 15νθήμερη απουσία της επιστημονικής υπεύθυνης του ΠΕΔΥ-Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ κ. Αντωνίας Δημητρίου, όσοι επί χρόνια επιθυμούσαν το κλείσιμο του Κ.Υ. Ραφήνας και τώρα την υποβάθμιση του υπερσύγχρονου ΠΕΔΥ-Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ, ξεκίνησαν λάου-λάου την αποδυνάμωση του, πρώτα με τη μεταφορά προσωπικού προς άλλο Κ.Υ όμορης περιοχής και γιατρού στο Αμαλία Φλέμινγκ και σήμερα με την τελείως αψυχολόγητη επιστολή ιατρικού κυρίως προσωπικού με αίτημα τη μετατροπή του εν λόγω κέντρου σε … πολυϊατρείο!

Αίτημα φυσικά τελείως ανεδαφικό, που δείχνει όμως όπως οι υπογράφοντες την επιστολή επισημαίνουν διαφορετικά προσωπικά συμφέροντα. Αναλυτικά λένε: «Καθώς η Μετακίνηση των συναδέλφων από το ΙΚΑ πραγματοποιήθηκε στους χώρους του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής προέκυψε ένας νέος υγειονομικός σχηματισμός με προσωπικό πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών προσωπικών συμφερόντων. Η οικονομική κρίση επέτεινε τη δυσλειτουργία του ΚΥ ακόμα περισσότερο».

Και μόνο σ’ αυτή την παράγραφο της επιστολής υποπίπτουν σε τραγικές αντιφάσεις διότι: όταν μετακινήθηκαν δεν υπήρχε ΙΚΑ αλλά ΕΟΠΥΥ, όπως δεν υπήρχε Π.Ν.Α. αλλά Κ.Υ. Ραφήνας αστικού τύπου, που σήμερα έχει μετασχηματιστεί επίσημα σε ΠΕΔΥ-Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ.

Το τραγικότερο όλων, που επιβεβαιώνει τις υποψίες για ίδια συμφέροντα, είναι η παραδοχή ότι υπάρχει «προσωπικό πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών προσωπικών συμφερόντων».

Τους χρήστες, ωστόσο, των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας που ταλαιπωρούνται σ’ αυτή την οικονομική δυσπραγία, δεν τους ενδιαφέρουν τα προσωπικά συμφέροντα των ολίγων, αλλά το συλλογικό συμφέρον των πολλών.

Όσο για την πρόταση «Η οικονομική κρίση επέτεινε τη δυσλειτουργία του ΚΥ ακόμα περισσότερο», ανατρέπεται απ’ τα στατιστικά στοιχεία του Κ.Υ. σχετικά με τους χιλιάδες χρήστες που εξυπηρετούνται στο εν λόγω Κ.Υ. με αυξητική πρόοδο μερικών εκατοντάδων μηνιαίως. Τα στατιστικά αυτά βρίσκονται επίσης στα χέρια μας και θα αναδειχτούν στη μεγάλη εσπερίδα που οργανώνει η ιστοσελίδα μας με την εφημερίδα ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ  εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου.

Ευτυχώς οι υπογράφοντες αναφέρονται στις τεράστιες δυνατότητες του πρότυπου αυτού Κ.Υ. επισημαίνοντας ότι:   «με δεδομένη την ανάγκη ύπαρξης του ΠΕΔΥ-ΚΥ Ραφήνας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής καθώς και του πλεονεκτήματος των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με το ιατρικό προσωπικό διαφορετικών ειδικοτήτων, που δεν υπάρχει σε παρακείμενα ΚΥ», εν τούτοις ζητούν τη μετατροπή αυτού του μοναδικού Κ.Υ. σε…πολυϊατρείο, που εκτός της υποβάθμισης της εν λόγω ιατρικής μονάδας, δεν θα τους επιβαρύνει με εφημερίες που δεν επιθυμούν, όπως καθαρά εξάγεται από τα γραφόμενά τους.  

Ατυχώς για τις επιδιώξεις τους, το εν λόγω αίτημα (πολυϊατρείο) δεν μπορεί να γίνει, όπως μας διαβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την υπεύθυνη του κέντρου κ. Δημητρίου, η οποία αύριο θα είναι στη θέση της και θα βάλει τα πράγματα σε τάξη, αφού έλθει σε προσωπική πλέον επικοινωνία με τους καθ’ ύλη ανωτέρους της στην 1η ΥΠΕ και το υπουργείο.

Παραθέτουμε πιο κάτω αυτούσια την δεύτερη επιστολή που δημοσιοποιήθηκε χωρίς την ενημέρωση-έγκριση της κ. Δημητρίου, εξ’ ου κι ο τίτλος του ρεπορτάζ περί ανταρσίας.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις πολλαπλές  μετακινήσεις ακόμα και μόνιμου προσωπικού (κυρίως ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού, σε παρακείμενα κέντρα υγείας και Νοσοκομεία, θεωρήσαμε σκόπιμο να ζητήσουμε την αρωγή της πολιτείας για το επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας του ΠΕΔΥ-ΚΥ Ραφήνας.

Καθώς η Μετακίνηση των συναδέλφων από το ΙΚΑ πραγματοποιήθηκε στους χώρους του πρώην Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής προέκυψε ένας νέος υγειονομικός σχηματισμός με προσωπικό πολλών ταχυτήτων και διαφορετικών προσωπικών συμφερόντων Η οικονομική κρίση επέτεινε τη δυσλειτουργία του ΚΥ ακόμα περισσότερο.

Με δεδομένη την ανάγκη ύπαρξης του ΠΕΔΥ-ΚΥ Ραφήνας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής καθώς και του πλεονεκτήματος των νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με το ιατρικό προσωπικό διαφορετικών ειδικοτήτων, που δεν υπάρχει σε παρακείμενα ΚΥ ζητούμε :

1)     την έκδοση του νέου οργανισμού ο οποίος θα αναφέρει τον τρόπο λειτουργίας του ΠΕΔΥ-ΚΥ Ραφήνας και τη δια διασφάλιση των θέσεων εργασίας του μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού ώστε αυτό να παρέχει στο μέγιστο τις υπηρεσίες του χωρίς απώλειες σε παρακείμενα Κ.Υ.

2)     την ανάδειξη του κέντρου υνείας ως πολυιατρείο-πρότυπο κέντρο της περιοχής με έμφαση στην ποικιλότητα των ιατρικών ειδικοτήτων και την ολοκληρωμένη διαχείριση των ασθενών και επομένως την αναβάθμισή του

3)     τη δημιουργία ειδικών ιατρείων παρακολούθησης χρονίως πασχόντων – ως ένα πρότυπο ΚΥ Αστικού τύπου-  ΣΔ και διαβητικού ποδιού, ιατρείο πόνου, υπέρτασης και πρόληψης  παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, διακοπής καπνίσματος, ΧΑΠ και βρογχικού άσθματος, παιδιατρικά/εμβολίων, μαιευτικής και γυναικολογικής φροντίδας, παχυσαρκίας, καθώς και άλλων ακτινοδιαγνωστικών ιατρείων κλασσικής και σύγχρονης ακτινολογίας (πχ. Μαστογραφίας και μέτρησης οστικής πυκνότητας) και εργαστηριακών εξετάσεων

4)     την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού για το εν λόγω εγχείρημα.

Ακολουθούν υπογραφές 12 ιατρών και 10 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ αυτών οι περισσότεροι έχουν υπογράψει και το χθεσινό επίσημο έγγραφο (με την έγκριση της κ. Δημητρίου) με αίτημα την 24ωρη εφημερία του κέντρου, ενέργεια που δείχνει τουλάχιστον μια περίεργη αντιφατικότητα.

Όλα τα έγγραφα, δηλ. η χθεσινή επιστολή που έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής υπεύθυνης του Κ.Υ. κ. Δημητρίου που επιστρέφει αύριο απ’ το εξωτερικό, η οποία υπογράφεται από 45 υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων και η σημερινή επιστολή που δημοσιεύουμε, με μόλις 22 υπογραφές, μεταξύ αυτών όπως προείπαμε και οι περισσότεροι που έχουν υπογράψει την προηγούμενη, υπάρχουν στα αρχεία μας για κάθε ενδιαφερόμενο.    

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα