21.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΦΡΟΝΗΣ: «ΩΡΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΩΦΡΟΝΗΣ: «ΩΡΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΡΧΑΙΩΜΕΝΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

Ανήκει στη νέα γενιά δημάρχων που αναδείχτηκαν στις εκλογές του Μαΐου. Ο λόγος για τον πολυπράγμονα Γιώργο Σωφρόνη, εκλεγμένο δήμαρχο Σαρωνικού, οικονομολόγο, με θητεία δημοτικού σύμβουλου απ’ το 2006, αντιδήμαρχος οικονομικών & τεχνικής υπηρεσίας, αναπληρωτής δημάρχου απ’ το 2009, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας & εθελοντικής ομάδας  Καλυβίων και  μέλος διαφόρων συλλόγων.

Συγκροτημένος, δημιουργικός, αποφασισμένος, μα πάνω απ’ όλα δοκιμασμένος στον οικονομικό τομέα του δήμου Σαρωνικού κατά τη δύσκολη πρώτη εφαρμογή του Καλλικράτη, δικαιώθηκε απ’ τους συμπολίτες του που τον τίμησαν ανακηρύσσοντάς τον δήμαρχο για τα επόμενα πέντε χρόνια, που κάθε άλλο παρά εύκολα θα είναι για τις νέες δημοτικές αρχές γενικότερα.

Οικονομικά εύρωστος δήμος ο Σαρωνικός  

Ο κ. Σωφρόνης, ως καθ’ ύλη υπεύθυνος, διαχειρίστηκε τα οικονομικά του δήμου όχι μόνο συνετά, αλλά κι αποτελεσματικά, ώστε σήμερα ο δήμος του να παρουσιάζεται στο οικονομικό παρατηρητήριο με θετικό πρόσημο της τάξης του 12%.

Πως κατόρθωσε όμως να μετατρέψει τον υπερχρεωμένο καλλικρατικό δήμο Σαρωνικού των πέντε δημοτικών κοινοτήτων (Καλύβια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, Παλαιά Φώκαια, Κουβαράς) εκ των οποίων οι τρεις ήταν πρώην κοινότητες με ότι αυτό σημαίνει, απ’ το συνολικό ποσό χρέους των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ; 

«Υπήρξαν, τονίζει, ετήσιες περικοπές εξόδων, π.χ. την πρώτη χρονιά να ανήλθαν  στα 750 χιλιάδες ευρώ. Ακολούθησε επαναδιαπραγμάτευση των υπαρχόντων δανείων στο Παρακαταθηκών & Δανείων με μείωση επιτοκίου κατά 0,5% και 3ετή αναστολή των δόσεων – πληρωμή μόνο των τόκων – και υπαγωγή του δήμου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, οπότε μέσω των δράσεων αυτών ο δήμος εντάσσεται πλέον στους οικονομικά υγιείς δήμους.   

Τούτο σημαίνει ότι οι προμηθευτές του δήμου, ενώ περίμεναν γύρω στις 280 μέρες για να πληρωθούν, σήμερα εξοφλούνται σε 90  και στόχο μας είναι να φτάσουμε τις 45, ώστε με τον τρόπο αυτό να πετυχαίνουμε καλύτερες τιμές αγοράς των διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών».

Όσο αφορά τα έξοδα, όπως φάνηκε στη συνέχεια της συζήτησής μας, η δημοτική ενότητα της Σαρωνίδας, θεωρείται η πιο δαπανηρή για τον δημοτικό κορβανά, καθώς δεν διαθέτει κανένα ιδιόκτητο ακίνητο για να στεγάσει τις ανάγκες της. Το δημοτικό κατάστημα, τα διάφορα σχολεία της περιοχής, ο παιδικός σταθμός, η αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια, πράγμα που ανεβάζει το ετήσιο κόστος του δημοτικού ταμείου σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Σχετικά με τους μειωμένους κρατικούς πόρους και την πιθανότητα ο ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται απ’ ευθείας απ’ τους ΟΤΑ, όπως έχει λέγεται, ο νέος δήμαρχος δηλώνει: «Απαιτούμε αύξηση των κρατικών κονδυλίων, αλλά σε καμιά περίπτωση τούτο δε σημαίνει ότι θα μετατραπούν οι ΟΤΑ σε φοροεισπρακτικούς οργανισμούς. Διαφωνώ κάθετα με μια τέτοια προοπτική. Το κράτος οφείλει να εισπράττει τους φόρους και να αποδίδει στους δήμους ότι τους αναλογεί».

Και συνεχίζει: «Υποχρέωση δική μου είναι η αξιοποίηση των όποιων υποδομών διαθέτει ο δήμος μας, ώστε όχι μόνο να αυξήσουμε τα έσοδα, αλλά και να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας για τους δημότες μας. Προς τούτο εντός ολίγου θα εγκαινιάσουμε το ‘’Κέντρο Διά Βίου Μάθησης’’ ένα έργο ζωής για μας, που θα ενισχύσει την απασχόληση, την τοπική αγορά και εν γένει την τοπική μας οικονομία».

Κέντρο διά βίου μάθησης

Το κέντρο αποτελεί πρότυπο, πιστοποιημένο, φορέα εκπαίδευσης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. με την επωνυμία EYRO LEARNING και βρίσκεται στην περιοχή Βλάχικα Αναβύσσου. Εντάσσεται στο πρόγραμμα Επιταγής Εισόδου στην αγορά εργασίας (VOUCHER) και απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 25 – 29 ετών. Χρηματοδοτείται απ’ το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο της Γ.Γ. διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης & πρόνοιας. Σύντομα αναμένεται προκήρυξη δράσεων για τις προαναφερόμενες ηλικίες που φτάνει τις 30.000, εκ των οποίων 12 χιλιάδες απόφοιτοι ΑΕΙ και 18 χιλιάδες απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μετα-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Καθημερινότητα

Όσο για τη καθημερινότητα του πολίτη παραδέχεται ότι αυτό το διάστημα πάσχει, λόγω του μεγάλου διαστήματος των τριών μηνών που μεσολαβεί μεταξύ παράδοσης-παραλαβής των νέων δημοτικών αρχόντων. «Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμα κι αντιδήμαρχοι, εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους, είτε γιατί δεν επανεξελέγησαν, είτε γιατί βρίσκονται σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις απ’ τον μητροπολιτικό δήμο, σε μια εποχή οικονομικής στενότητας, με τη σύγχρονη διακοπή παροχής του μικρού ποσού παράστασης στα δημοτικά συμβούλια, που τους εξασφάλιζε έστω τα οδοιπορικά, οπότε αποφεύγουν να παραβρεθούν στα συμβούλια δυσκολεύοντας την εν γένει λειτουργία του δήμου».

Καθαριότητα – ύδρευση

Ειδικότερα στον τομέα των ανταποδοτικών υπηρεσιών, καθαριότητας και ύδρευσης, αναφέρει: «Η καθαριότητα θέλει ενίσχυση και επαναπρογραμματισμό. Χρειάζεται εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με την ανακύκλωση στην πηγή, που όχι μόνο θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων, αλλά θ’ ανοίξει προοπτικές ποιοτικής ανάπτυξης ζωής, νέες θέσεις εργασίας και οικονομικό όφελος στο δήμο και κατ’ επέκταση στη χώρα. Ανάλογα πρέπει να κινηθούμε και στον τομέα της ύδρευσης. Πρώτο μας μέλημα η εξισορρόπηση των ανταποδοτικών τελών. Δεν είναι δυνατόν σ’ ένα ενιαίο δήμο να υπάρχουν πολίτες πέντε κατηγοριών».

Βιολογικός καθαρισμός

Ευχάριστα είναι τα πράγματα για τη λύση του προβλήματος του βιολογικού καθαρισμού, τουλάχιστον για τις δημοτικές ενότητες Καλυβίων και Κουβαρά, αφού λειτούργησε το Κέντρο επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στο Μαρκόπουλο. Οι συνδέσεις στο σύστημα θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του έτους.

Αντίθετα δυσκολεύει η παροχέτευση των λυμάτων των υπολοίπων δημοτικών ενοτήτων, Αναβύσσου, Σαρωνίδας & Παλαιάς Φώκαιας, που θα οδηγούντο στην Ψυττάλεια, μετά την άρνηση της ΕΥΔΑΠ και των δήμων Πειραιά-Περάματος κ.α. να δεχτούν οποιαδήποτε νέα επιβάρυνση του ΚΕΛΨ. Εν τούτοις ο κ. Σωφρόνης είναι αποφασισμένος να παλέψει το θέμα, με αβέβαιο ωστόσο αποτέλεσμα. 

Κοινωνικές παροχές

Ακόμα και με ίδια οικονομικά μέσα, ο εκλεγμένος δήμαρχος είναι αποφασισμένος να διατηρήσει τις κοινωνικές δομές των προγραμμάτων: βοήθεια στο σπίτι, κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ), παιδικοί σταθμοί, έστω κι αν μειωθεί ή πάψει η κρατική οικονομική τους στήριξη. 

Στα άμεσα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής είναι η ενίσχυση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών και η δημιουργία δημοτικού παντοπωλείου και φαρμακείου ώστε να βοηθηθούν οι ασθενέστερες τάξεις πολιτών που βιώνουν περισσότερο τη κρίση.

Αθλητισμός     

Ανατρεπτικός στις απόψεις του περί ομαδικού αθλητισμού ο Γιώργος Σωφρόνης κατηγορηματικά δηλώνει ότι δεν θα χρηματοδοτήσει ο δήμος τον επαγγελματικό αθλητισμό. «Είμαστε υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού, τονίζει. Διότι επιθυμούμε τα παιδιά της περιοχής μας να στραφούν στον αθλητισμό, αποφεύγοντας έτσι άλλες επικίνδυνες ενασχολήσεις». Σαν παράδειγμα έφερε την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία κατόρθωσε να ανέβει κατηγορίες βασιζόμενη μόνη σε ντόπιους ποδοσφαιριστές, σε αντιδιαστολή με την πτώση της όταν ‘’φορτώθηκε’’ επαγγελματίες.

Μπορεί ο κ. Σωφρόνης να είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τη χρηματοδότηση του επαγγελματικού αθλητισμού, φαίνεται όμως ιδιαίτερα γαλαντόμος με τον ερασιτεχνικό μαζικό αθλητισμό, για τον οποίο θα υπάρξει ενίσχυση τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων, των οποίων προχωρούν οι αδειοδοτήσεις.

Όραμα για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης   

Εκ φύσεως τολμηρός ο Γιώργος Σωφρόνης, δεν διστάζει να δηλώσει: «Είναι ώρα για ανατροπή μιας απαρχαιωμένης τοπικής αυτοδιοίκησης». Αναφέρει δε μετ’ επιτάσεως ότι «τα περασμένα τριάμισι χρόνια η τοπική αυτοδιοίκηση έχασε κεκτημένα δικαιώματα πολλών 10ετιών, με τα όργανα εκπροσώπησης των δήμων, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, να παραμένουν απλοί παρατηρητές, αντί να αντισταθούν στη λαίλαπα ισοπέδωσης της αυτοδιοίκησης». Για να καταλήξει λέγοντας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση απαξιώθηκε σε εποχές που έπρεπε να αναβαθμιστεί ως βασικός πυλώνας του ελληνικού οικοδομήματος εν γένει».

«Έφθασε η ώρα, συνεχίζει, για ανατροπή της πεπαλαιωμένης αντίληψης. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σπάσει τα δεσμά της απόλυτης εξάρτησής της απ’ την κεντρική εξουσία. Με χαρά χαιρετίζω την εκλογή πολλών νέων στα κοινά, αλλά και στην ηλικία, δημάρχων και θεωρώ πως ήρθε η ώρα να πάρουμε στις πλάτες μας την ανανέωση, τον εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματική, αλλά συνάμα φιλική προς τους συμπολίτες μας Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ευγενικός μεν, αλλά μαχητικός και με σαφείς απόψεις, προς τα πού πρέπει να στραφούν οι ΟΤΑ, ενόψει μάλιστα της εκλογικής διαδικασίας για τη συγκρότηση των συνδικαλιστικών τους οργάνων, ΚΕΔΕ & ΠΕΔ, σφραγίζει την πρόθεσή του για διεκδίκηση θέσης στην ΠΕΔ; Η συνέχεια θα δείξει.   

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα