15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΔΙΑΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Στις 17 με 21 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Εισηγητών και των Προέδρων των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Αθήνα. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Μπούρας προήδρευσε των Συνεδριάσεων ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Δ.Σ.Ο. Μάλιστα ως εισηγητής της Επιτροπής Παιδείας πήρε το λόγο και παρουσίασε τις θέσεις της Επιτροπής ως εξής:

«Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας τον περασμένο Απρίλιο στην Τιφλίδα, διαπιστώθηκε και αναδείχθηκε η ανάγκη να προκύψει μια διακήρυξη των Υπουργών Παιδείας των χωρών μας, με βάση γνωστό παλαιότερο κείμενο επί του οποίου είχε συμφωνήσει η ομάδα των Προέδρων των Επιτροπών Παιδείας των Κοινοβουλίων μας. Συμφωνήσαμε μάλιστα στην Τιφλίδα να καλέσουμε εκ νέου τους συμβούλους των Υπουργών, ώστε να ξανασυζητήσουμε επί του κειμένου, αναμένοντας κάποιες παρατηρήσεις κατ’ αρχήν από ελληνικής, ρωσικής και γεωργιανής πλευράς των συμβούλων. Εξ όσων γνωρίζω οι παρατηρήσεις αυτές δεν ήρθαν ποτέ. Η ίδια ανάγκη για την υπογραφή κειμένου διακήρυξης από τους κ.κ. Υπουργούς, επιβεβαιώθηκε στην παρελθούσα Γενική Συνέλευσή μας στην Βιέννη.

Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα και θέλω να καταθέσω τις σκέψεις μου.

Κατά πρώτον εκτιμώ πως οι μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών και η εγκατάστασή τους στην Ευρώπη, καθιστά έτι περισσότερο αναγκαίες τέτοιου τύπου διακηρύξεις. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν αφορούν την Παιδεία. Οι απόψεις του πολιτικού, του κοινωνικού χώρου των ορθοδόξων, πρέπει να κατατεθούν ανοιχτά στην κοινωνία η οποία θα τις αξιολογήσει είτε απευθείας, είτε μέσω των φορέων της. Το προς επεξεργασία κείμενο που έχουμε στα χέρια μας, είναι ένα κείμενο συγκαταβατικό, συμφιλιωτικό, που προβάλει την ετερότητα απέναντι σε κάθε αλλόθρησκο, συστατικό στοιχείο, άλλωστε της Οργάνωσης μας και πρωτευόντως της Ορθοδοξίας.

Ίσως είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε κάπως τα πράγματα. Και εξηγούμαι. Πρέπει να κάνουμε την συνάντηση για την περαιτέρω επεξεργασία του γνωστού κειμένου. Ίσως να σκεφθούμε μια πρώτη επαφή συμβούλων Υπουργών που παρουσιάζουν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Το πότε θα γίνει αυτό ας το πει η Γραμματεία, καθότι από την ημερήσια διάταξη διακρίνω πολλές δραστηριότητες μέχρι τον Ιούνιο. Μετά από αυτό πρέπει νομίζω να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους Υπουργούς με κάθε δυνατό τρόπο. Ιδιαίτερα τους Υπουργούς Ρωσίας, Ελλάδας, Κύπρου και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια πρέπει να εξασκήσουμε πίεση.

Αυτή η πίεση δύναται να προέλθει είτε από κοινωνικά και άλλα δίκτυα, είτε από τις εκκλησίες τις ίδιες. Δεν γίνεται και οι εκκλησίες να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, δεν γίνεται να προσπερνούν το θέμα στο όνομα δήθεν καλών σχέσεων με την πολιτική ηγεσία της χώρας, της κάθε χώρας.

Εάν όμως παρόλα ταύτα αυτή η προσπάθεια δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τότε να προσεγγίσουμε διαφορετικές λύσεις. Να δούμε για παράδειγμα τη δυνατότητα που έχουμε για συνάντηση των Προέδρων των Επιτροπών Παιδείας ή και ακόμη μέσω διαδικτύου να συλλέξουμε υπογραφές βουλευτών, πανεπιστημιακών, απλών κληρικών και πολιτών και φορέων εν γένει. Θα πρέπει τελικά να δείξουμε προς τον κόσμο με ήρεμο τρόπο ότι επιθυμούμε να υπερασπισθούμε τις αρχές και τις αξίες της Ορθοδοξίας σε χώρο σκέψης και διαλόγου. Και γιατί όχι, εμείς οι απευθείας εκπρόσωποι του λαού να επικοινωνήσουμε με αυτόν τον ήρεμο και άμεσο τρόπο με τους πολίτες των χωρών μας μέσω των νέων τεχνολογιών.»

Στα πλαίσια, μάλιστα, της Συνεδρίασης υπήρξε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και παράθεση δείπνου προς τιμήν των Προκαθημένων των Αυτοκεφάλων Ορθόδοξων Εκκλησιών και των Αρχαίων Ανατολικών Εκκλησιών.

 

 

 

 

                             

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα