18.4 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ Η 24ΩΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ομόφωνα, με μία μόνο λευκή ψήφο του κ. Τσαλαπατάνη της Λαϊκής Συσπείρωσης αναμενόμενη βάση των θέσεων του ΚΚΕ, ψηφίστηκε στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, εκτός ημερησίας πρόταση του δημάρχου κ. Πιστικίδη, συνοδευόμενη από σχετική εισήγηση, για την επιτακτική ανάγκη 24ωρης λειτουργίας του ΠΕΔΥ-Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου.

Ο δήμαρχος κ. Πιστικίδης ενημέρωσε το Σώμα για τις έως σήμερα επαφές που είχε με την 1η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας για το θέμα της πλήρους λειτουργίας του πρότυπου Κ.Υ. Ρ-Π, για το οποίο υπάρχει μεν η πρόθεση να τεθεί σε 24ωρη λειτουργία λόγω των υψηλών δυνατοτήτων που διαθέτει, χωρίς ωστόσο να έχει υπογραφεί κάτι τέτοιο ως τώρα.

Έτσι το κέντρο παραμένει ανοικτό απ’ τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, στην ουσία υπολειτουργώντας αν και οι παροχές δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας που διαθέτει, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση των κτιριακών και εργαστηριακών εγκαταστάσεων του, το έχουν καταστήσει πρότυπο Πανελλαδικά.

Μετά την ενημέρωση του δημάρχου, πήρε το λόγο ο κ. Φαφούτης της μείζονος, ο οποίος επισήμανε ότι είναι καλές οι αποφάσεις, αλλά η προσωπική επαφή με τον υπουργό ‘’μετράει’’, οπότε ρώτησε το δήμαρχο αν τον έχει επισκεφτεί και αν όχι αν συζήτησε επ’ αυτού στην τελετή θεμελίωσης του σπιτιού της ΕΣΤΙΑΣ στο Πικέρμι, όπου ήταν παρών.

Απαντώντας ο δήμαρχος δήλωσε ότι έχει ζητήσει να δει τον υπουργό, όπως το έκανε και στην εκδήλωση όταν τον συνάντησε, παραδέχτηκε όμως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει απάντηση. Όμως είπε ότι η στιγμή κατά τη διάρκεια της τελετής δεν ήταν η πιο κατάλληλη για να συζητήσουν επί του επίμαχου θέματος.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του ιατρού δημοτικού συμβούλου κ. Βουδούρη, που υπενθύμισε ότι απ’ τη θέση του διοικητή ΕΟΠΥΥ, είχε προωθήσει τη μεταφορά των ιατρείων της Ραφήνας στο Κ.Υ. Ρ-Π, αποκλείοντας έτσι μια πιθανολογούμενη μετατροπή της τεράστιας έκτασης σε Αμυγδαλέζα.

Επίσης ο ιατρός κ. Χριστόπουλος, επί των ημερών της δημαρχίας του οποίου έγινε η εκ βάθρων ανακαίνιση-αναβάθμιση του κέντρου, έκανε μια εκτενή αναφορά στους μακροχρόνιους αγώνες, ώστε να φθάσει επιτέλους το σημερινό άριστο αποτέλεσμα.

Συμφώνησε με το εισηγητικό κείμενο, προσθέτοντας μικρές επεμβάσεις κυρίως ιατρικού χαρακτήρα, αλλά δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερα να μην αναφερθεί το όνομα του μεγάλου δωρητή, καθώς ο ίδιος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.

Στο σημείο αυτό υπερθεμάτισε κι η σύμβουλος της ελάσσονος κ. Τόκα, η οποία τόνισε ότι το όνομα έχει πνευματικά δικαιώματα, άρα για την αναφορά του, θα έπρεπε ίσως να ερωτηθεί ο δωρητής αν επιθυμεί να αναφερθεί στην απόφαση τ’ όνομά του.

Η εισήγηση που ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης που επικεντρώθηκε στα γενικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην υγεία, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΚΚΕ, αναφέρει:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου μένοντας πιστό στη βασική αρχή που καθορίζει και τη στρατηγική κυβερνητική στόχευση, για καθολική, ισότιμη, έγκαιρη και ποιοτική πρόσβαση των κατοίκων της χώρας στις υπηρεσίες ενός κρίσιμου δημόσιου αγαθού όπως  αυτό της υγείας και με την λογική ότι κάθε δημόσια υγειονομική μονάδα διαμορφώνεται με βάση τις τοπικές κοινωνικές ανάγκες, στα πλαίσια των συνολικότερων στόχων κάθε υγειονομικής περιφέρειας και λαμβάνοντας υπόψη:

Α) Ότι στη Ραφήνα διακινούνται από τον λιμένα 1.800.000 επιβάτες τον χρόνο με αιφνίδιες ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Β) Ότι ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου έχει 22.000 περίπου μονίμους κατοίκους, αριθμός που τριπλασιάζεται (μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Γ) Ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας η θέση του Κέντρου Υγείας είναι κεντροβαρική με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται ευκολότερα και δημότες άλλων Δήμων ακόμη και νησιωτικών.

Δ) Ότι το Κέντρο Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου διαθέτει: Ακτινολογικό εργαστήριο, με υπερσύγχρονη ακτινολογική-τραυματιολογική μονάδα και υπερηχοτομογράφο, Βιοπαθολογικό εργαστήριο με τελευταίας τεχνολογίας αναλυτές και μια τεράστια γκάμα εξετάσεων, σύστημα ηλεκτρονικής μηχανοργάνωσης και ιατρικού φακέλου, υπερσύγχρονες μηχανολογικές υποδομές (οπτική ίνα, κλιματισμός, ιατρικά αέρια, γεννήτρια, κεντρικό UPS κ.λ.π.), σηπτικό χειρουργείο και άρτια εξοπλισμένη αίθουσα ανάνηψης.

Ε) Ότι το Κέντρο Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου, σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, διαθέτει υποδομές που αναβαθμίστηκαν σε υπέρτατο βαθμό με την σημαντική βοήθεια και χορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου και είναι μια τεράστια ευκαιρία αναβάθμισης και των υπηρεσιών υγείας από την Πολιτεία.

Αποφασίζει ότι

Το Κέντρο Υγείας του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου πρέπει να αρχίσει άμεσα την 24ωρη λειτουργία του για να εξυπηρετήσει τις πραγματικά μεγάλες ανάγκες πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας της ευρύτερης περιοχής.

  

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα