20.3 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ

Ύστερα από πρόσκληση της «Αδελφότητας οικογενειών των 54 απαγχονισθέντων» και των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ της περιοχής, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/7/2015, εκδήλωση τιμής στο Πικέρμι, στο 19ο χλμ της Λ. Μαραθώνος, στο μνημείο που είναι θαμμένοι οι 54 Ελληνες πατριώτες που απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς ναζί στις 21/7/1944.

Ο απαγχονισμός έγινε ως αντίποινα για τη δράση των αντιστασιακών οργανώσεων που εκείνο το διάστημα είχαν εντείνει τις επιθέσεις κατά των Γερμανών που είχαν αρχίσει να αποχωρούν. Οι Γερμανοί, ως αντίποινα για τον θάνατο τεσσάρων αξιωματικών τους, που σκοτώθηκαν απο αντιστασιακούς στην περιοχή, κρέμασαν στο Πικέρμι, 54 συνολικά Έλληνες που προέρχονταν, οι 50 – κυρίως – απο την περιοχή του Πειραιά, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ και άλλους αγωνιστές που ήταν κρατούμενοι στο Χαϊδάρι. Οι υπόλοιποι 4 συνελήφθησαν στη γύρω περιοχή. Και τους πρόσθεσαν στους 50 που είχαν φέρει από το Χαϊδάρι. Οι όμηροι και πολλά στελέχη του αντιστασιακού κινήματος μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου στον τόπο της θυσίας.

 Η εκτέλεση έγινε μια μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κατέθεσε στεφάνι και στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ιστορικό εκείνων των ημερών, στην δράση των ανταρτών της περιοχής και των τοπικών ομάδων αντίστασης όπως και στο μπλόκο της Ραφήνας την ημέρα της Αγίας Μαρίνας. Επίσης έδωσε πληροφορίες για τους 4 αντιστασιακούς από τη περιοχή της Ραφήνας που οι Γερμανοί στρατιώτες τους συμπεριέλαβαν στον αρχικό κατάλογο των 50 προς εκτέλεση αγωνιστών.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής κ. Π. Φιλίππου, ο Προέδρος του ΔΣ Ραφήνας-Πικερμίου κ. Δ. Μισοκοίλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χ. Τσαλαπατάνης, κ. Ν. Στεφανίδης, κ. Ν. Δαρδαλης καθώς και εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων.

Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κοσμου, άνοιξε με σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της «Αδελφότητας των συγγενών», Μιχάλης Μάνος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Αργύρης Ζαμπέτας εκ μέρους των Κ.Ο του ΚΚΕ , από την ΠΕΑΕΑ της περιοχής ο Γιάννης Χατζής,κατατέθηκαν επίσης από το σύνδεσμο φίλων της ΕΠΟΝ, από την Αδελφότητα των εκτελεσμένων καθώς και από τον αντιπεριφερειάρχη Αν.Αττικής και τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου και την ΠΕΑΕΑ Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Στεφανίδης από την πλευρά της Τ.Ε. Μεσογείων-Λαυρεωτικής του ΚΚΕ.Στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία του να συνδέσουμε το τότε με το τώρα, την ανάγκη ο λαός μας, η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παλέψουν για να αναχαιτίσουν τη νέα υποταγή του λαού που έρχεται, να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτού του  σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, να αγωνιστούν για να πάρουν οι ίδιοι την εξουσία στα χέρια τους. Όπως τότε έτσι και τώρα να μην σκύψουν το κεφάλι στους νέους δυνάστες της Ε.Ε., τα κόμματα τους και τα μνημόνια τους.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα