17.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΒΑΛΑΝΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΒΑΛΑΝΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Η αποκάλυψη στην περσινή ανασκαφική περίοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Ραφήνας του λεγόμενου «Ρωμαϊκού Βαλανείου», μιας ενυπόγραφης λεκάνης ελαιοτριβείου, άλλαξε άρδην όσα πίστευαν μέχρι τότε οι αρχαιολόγοι-ανασκαφείς.  

Μέχρι την αποκάλυψη της επιγραφής που αναφέρει το όνομα του τεχνίτη που την κατασκεύασε, της δωρήτριας και του συζύγου της, αλλά και του άρχοντα της εποχής,  ο χώρος του λεγόμενου «Ρωμαϊκού Βαλανείου» που βρίσκεται στην είσοδο της σημερινής πόλης της Ραφήνας αρχικά έδωσε την εντύπωση ότι επρόκειτο για μια πλούσια αγροτική έπαυλη, με ενσωματωμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων της εύφορης περιοχής της σημερινής Ραφήνας.

Η επιγραφή όμως δημιούργησε υποψίες ότι το όλο κτιριακό οικοδόμημα ίσως δεν αποτελούσε ιδιωτικό χώρο αλλά δημόσιο. Αυτή είναι η γοητεία της αρχαιολογικής σκαπάνης που κάθε τόσο αποκαλύπτει πτυχές της ιστορίας που προσθέτουν ένα ακόμα κομματάκι στο παζλ των αρχαιολόγων.

Όπως η υποψία ότι τα υλικά που χρησιμοποίησε ο αρχαίος τεχνίτης δεν ήταν και τόσο καλά αφού δημιούργησαν προβλήματα και ραγίσματα στη λεκάνη του ελαιοτριβείου που το κατέστησαν σε σύντομο διάστημα ανενεργό. Σήμερα τα σπασμένα κομμάτια αποκαταστάθηκαν, ώστε να παραδοθεί το ελαιοτριβείο ολόκληρο σε κοινή θέα.    

Με δεδομένο ότι στον εν λόγω χώρο υπάρχουν ενδείξεις μεγάλου κτιριακού συγκροτήματος που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα, αναμένονται με ενδιαφέρον οι νέες αποκαλύψεις που ίσως λύσουν το μυστήριο που καλύπτει την λειτουργικότητα του.  

Η ανασκαφή θα συνεχιστεί του χρόνου. Με δεδομένο ωστόσο ότι ο χώρος αποτελεί πέρασμα για τους περιοίκους, κάτι που εμποδίζει το ανασκαφικό έργο, ενώ παράλληλα αποτελεί κίνδυνο για τους διαβάτες αφού υπάρχουν πολλές παγίδες απ’ τις ανασκαφές, η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου έχει υπολογίσει ένα κοντύλι για την περίφραξη του χώρου στα σημεία που έχει καταστραφεί το συρματόπλεγμα που το περικλείει.

Υπάρχει όμως η πιθανότητα δημιουργίας ενός πεζόδρομου περιμετρικά που θα αποφασιστεί από κοινού με την αρχαιολογία, ώστε να διευκολύνονται οι περίοικοι που όχι μόνο κόβουν δρόμο, αλλά αποφεύγουν και την επικινδυνότητα της λεωφ. Φλέμινγκ που δεν έχει πεζοδρόμια παρά του ότι αποτελεί την κύρια αρτηρία που ενώνει τη Μαραθώνος με το λιμάνι της Ραφήνας.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα