30.3 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ & ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Στα  γραφεία  του Δημάρχου  Μαραθώνα,  Ηλία Ψηνάκη  που ευρίσκονται  στην  Αφετηρία Μαραθωνίου  Δρόμου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση  με την  εκπρόσωπο  της Περιφέρειας,  κα  Σακκουφάκη  Μαρία, την εκπρόσωπο του ΟΚΑΝΑ, κα Γεωργαλά Νίκης, προϊσταμένης τμήματος εφαρμογών πρόληψης,  την κα Αλεξάκη  Βασιλική,   κοινωνική λειτουργό και την κα  Ευαγγελίου –  Ρίζου Χάιδω, Δημοτική Σύμβουλο,  ως εκπρόσωπο των Δήμων  Μαραθώνος και Ραφήνας, για την εξέταση δημιουργίας Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής  της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στο Δήμο Μαραθώνος.

Η προσπάθεια για την ίδρυση μιας τέτοιας δομής στο Δήμο μας ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2015 με την πρώτη συνάντηση της κας Ρίζου με την Περιφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής, κα Θανοπούλου. Ακολούθησε συνάντηση του Δημάρχου, κ. Η. Ψηνάκη στο Μαραθώνα, με την κα Θανοπούλου, το Φεβρουάριο του 2016.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της κας Ρίζου με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, κ. Καφετζόπουλο, στις 11 Μαρτίου 2016, με το Δήμαρχο της Ραφήνας, κ. Πιστικίδη, ο οποίος αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα της δομής αυτής, συναίνεσε αμέσως στην σύμπραξη των δύο Δήμων στην εν λόγω δράση. Επίσης εξασφαλίστηκε και η απαραίτητη συναίνεση του κ. Πατούλη, εκ μέρους της ΚΕΔΕ. Τις  συναντήσεις ακολούθησε και η απαραίτητη αλληλογραφία.

Στην  συνάντηση  συζητήθηκαν  ο σχεδιασμός, η μεθοδολογία  και οι διαδικασίες  που πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε  το Κέντρο Πρόληψης  και Προαγωγής  Ψυχοκοινωνικής  Υγείας των Δήμων Μαραθώνος και  Ραφήνας, να συσταθεί  το συντομότερο.

Η εκπρόσωπος του ΟΚΑΝΑ, επεσήμανε  την αναγκαιότητα λειτουργίας Κέντρου Πρόληψης στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα σε συσχετισμό και με την έλλειψη ανάλογης δομής στην Ανατολική Αττική.

Όλοι οι εκπρόσωποι δεσμεύτηκαν για την άμεση κινητοποίησή  τους, προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών για την ίδρυση του Κέντρου.

Τα Κέντρα Πρόληψης έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν από τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης μιας ενιαίας πολιτικής στον τομέα της πρόληψης σε εθνικό επίπεδο, με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων, αναγνωρίζοντας τη σημασία της ανάληψης κοινωνικής δράσης από τις τοπικές κοινωνίες στο έργο της πρόληψης προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες της τοπικής κοινότητας. Τα Κέντρα Πρόληψης συγχρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και από το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Την επιστημονική εποπτεία έχει το Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. [Π.Δ. 410/1995, Π.Δ. 30/96, Ν.3852/2010 & άρθρο 61 του Ν. 3966/2011 (ΦΕΚ118Α/24.05.2011)].

Στελεχώνονται κυρίως από κοινωνικούς επιστήμονες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, κοινωνικούς ανθρωπολόγους) και ψυχιάτρους, αναπτύσσοντας  παρεμβάσεις βασισμένες στη φιλοσοφία της αγωγής υγείας με κυριότερους στόχους:

την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας σχετικά με  τις εξαρτήσεις, την προστασία της ψυχικής υγείας και το έργο της πρόληψης

• την ενδυνάμωση και την υποστήριξη παιδιών και νέων ώστε να αναπτύξουν δεξιότητες  ζωής (αυτοεκτίμηση, κριτική σκέψη, διαχείριση άγχους, στοχοθεσία κ.α)  που συνδέονται με την πρόληψη, καθώς και τη συμμετοχή τους σε δημιουργικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση του ελεύθερού τους χρόνου

• την ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών σε θέματα πρόληψης, την ενίσχυση του παιδαγωγικού τους ρόλου, καθώς και την εκπαίδευση και την υποστήριξή τους για την εφαρμογή παρεμβάσεων πρόληψης σε μαθητές (τα Κέντρα Πρόληψης νομιμοποιούνται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στην υλοποίηση παρεμβάσεων στη σχολική κοινότητα)

• την εκπαίδευση και την υποστήριξη γονέων με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου και τη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια

 • την κινητοποίηση και παραπομπή σε αναγνωρισμένες δημόσιες δομές  αιτημάτων χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών

  • την ατομική ή και οικογενειακή συμβουλευτική ατόμων με ποικίλα ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Τα Κέντρα Πρόληψης απευθύνονται σε υγιή πληθυσμό και παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο. Η πρόληψη της ουσιοεξάρτησης στην Ελλάδα υλοποιείται κυρίως από το πανελλαδικό δίκτυο των 75 Κέντρων Πρόληψης, καλύπτοντας τις 13 περιφέρειες και τους 50 από τους 51 νομούς της χώρας. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών έχει αναγνωρίσει την συμβολή των Κέντρων Πρόληψης στην μείωση της εξάρτησης και την προαγωγή της  ψυχοκοινωνικής υγείας, ενώ αναμφισβήτητα, την περίοδο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης στη χώρα μας,  έχουν αναχαιτίσει την αύξηση των χρηστών.

Για περισσότερες  πληροφορίες

Ρίζου-Ευαγγελίου Χάιδω – Αναστασία

Τηλ.: 22940-50445

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα