36.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΠώς να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια...

Πώς να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια των εξετάσεων

γράφει η Γκρέις Χατζίκου Life & Relationship Coach MA City University London

Οι εξετάσεις αποτελούν σημαντικό μέρος της μαθητικής ζωής και γίνονται ακόμη πιο σημαντικές στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου, με κορύφωση τις Πανελλήνιες για τα παιδιά που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.

Η εμπλοκή των γονιών, είναι απαραίτητη  για την υποστήριξη των εξεταζόμενων αλλά και για τον τρόπο που εκλαμβάνουν τα παιδιά την επιτυχία ή αποτυχία αντίστοιχα.

Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι το άγχος όλων των γονιών, τις “προβολές” τους και την έντονη επιθυμία τους για επιτυχία. Από την επαγγελματική μου ιδιότητα ως life coach, αλλά και ως μητέρα δύο φοιτητών, θέλω να δώσω με αγάπη, κάποιες συμβουλές που βοηθούν την ισορροπία των ημερών και την καλή απόδοση του παιδιού!

Έρευνες από τις πηγές που παραθέτω, υποστηρίζουν την άποψη ότι η γονεϊκή εμπλοκή κατά τις εξετάσεις είναι πραγματικά σημαντική. Σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη του 2013, “Does Capital at Home Matter More than Capital at School: Social Capital Effects on Academic Achievement”, η γονεϊκή υποστήριξη και εμπλοκή κατά τις εξετάσεις μπορεί να βοηθήσει υπό συνθήκες  περισσότερο από ό,τι τα ιδιαίτερα μαθήματα τελευταίας στιγμής! Ακόμα και η υποστήριξη από το παρασκήνιο είναι ανεκτίμητη.

Τί θα μπορούσατε λοιπόν να κάνετε ως γονείς για να βοηθήσετε ;

●     Να είστε ενήμεροι

Γνωρίστε την ύλη και το πρόγραμμα των εξετάσεων (ημερομηνία και ώρα κάθε εξέτασης) ώστε να βοηθήσετε το παιδί να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα μελέτης για να διαχειριστεί τον χρόνο καλύτερα.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει όλα τα απαραίτητα γραφικά υλικά και ό,τι άλλο χρειάζεται για κάθε εξέταση.

Βεβαιωθείτε ότι φτάνει στο εξεταστικό κέντρο τουλάχιστον 15 λεπτά νωρίτερα και φέρει την κάρτα εισόδου.

Διατηρήστε επαφή με τους δασκάλους του παιδιού  ώστε να γνωρίζετε σε ποιους τομείς πρέπει να δουλέψει.

 • Να είστε διαθέσιμοι

Εξασφαλίστε χρόνο για συζητήσεις, Αντιμετωπίστε τις ανησυχίες του. Απλά ακούστε το !

Οι γονείς πρέπει να είναι “ακουστικά” για τα παιδιά τους. Μπορούν να ακούν χωρίς να κρίνουν και να προσφέρουν ενθάρρυνση.

Κατά την περίοδο των εξετάσεων το παιδί πιο πολύ από ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να νιώθει ότι είστε απλά εκεί !

 • Διασφαλίστε υγιεινά γεύματα

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί  τρώει θρεπτικά γεύματα, κατά προτίμηση με άλλα μέλη της οικογένειας ώστε να κάνει και  διάλειμμα από τη μελέτη. Κρατήστε την συζήτηση στο τραπέζι σε γενικά και ευχάριστα ζητήματα.

 • Παρακολουθήστε τον ύπνο τους

Εξασφαλίστε ότι το παιδί σας κοιμάται καλά τη νύχτα.

Αποθαρρύνετε την μελέτη μέχρι αργά το βράδυ, ειδικά την ημέρα πριν από την εξέταση.

 Ο αναζωογονητικός ύπνος βελτιώνει την απόδοση στις εξετάσεις και καταπραΰνει τα νεύρα της εξέτασης.

Το παιδί πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον έξι ώρες τη νύχτα πριν από την εξέταση, ώστε να έχει κάποια φάση REM που βοηθά στην εδραίωση των αναμνήσεων. Αυτό θα το βοηθήσει να θυμάται αυτά που  μελέτησε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 • Ενθαρρύνετε την άσκηση και την κίνηση

Βεβαιωθείτε ότι το πρόγραμμα μελέτης αφήνει χρόνο για σωματική δραστηριότητα. Ακόμη και μία γρήγορη βόλτα μπορεί να καθαρίσει το μυαλό και να χαμηλώσει τα επίπεδα άγχους.

 • Ενσωματώστε διαλείμματα και αναψυχή

Ένα σύντομο διάλειμμα 10-15 λεπτών κάθε ώρα είναι ιδανικό. Το παιδί  μπορεί να τεντωθεί, να περπατήσει γύρω από το σπίτι και να φάει ένα σνακ κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

 Τα διαλείμματα μειώνουν το άγχος, βελτιώνουν τη μνήμη και ακονίζουν τη συγκέντρωση. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει αρκετό χρόνο για αναψυχή – να συνδεθεί με συνομηλίκους, να ακούσει μουσική ή να παρακολουθήσει μια εκπομπή.

 • Προσφέρετε κατάλληλες ανταμοιβές

Κινητοποιήστε το παιδί σας με την υπόσχεση ενός ταξιδιού μετά τις εξετάσεις, μαθημάτων που θα το ενδιαφέρουν (πχ.οδήγησης), βραδινές εξόδους κτλ.Μιλώντας για θέματα διασκέδασης δίνετε την προοπτική του “αύριο” σε ένα στρεσογόνο “σήμερα” που το παιδί βιώνει.

 • Παρέχετε ένα καλό περιβάλλον μελέτης

Ο χώρος μελέτης πρέπει να έχει άνετη καρέκλα, επαρκή φωτισμό και τα απαραίτητα βιβλία και γραφική ύλη. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν νιώθει απομονωμένο – πρέπει να συνεχίσει να αλληλεπιδρά με φίλους και μέλη της οικογένειας..

 Αποφύγετε τις διαφωνίες στο σπίτι ώστε το παιδί να μπορεί να συγκεντρωθεί στο έργο του σε ένα περιβάλλον χωρίς άγχος. Κατά την περίοδο των εξετάσεων μην εμπλέκεστε σε συγκρούσεις για μικρά ζητήματα, όπως  πχ η ακαταστασία του δωματίου.

 • Εστιάστε στην προσπάθεια, όχι στο αποτέλεσμα
 • Ποτέ μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά ακόμη και με μέλη της ίδιας οικογένειας
 • Είναι σημαντικό πάντα να αναγνωρίζεται η μοναδικότητα και η αξία του κάθε παιδιού. Καμία εξέταση δεν καθορίζει την αυταξία του.
 • Βοηθήστε το παιδί σας να διαχειριστεί το άγχος του

Ως γονιός, πρέπει να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν είναι ούτε πολύ χαλαρό ούτε πολύ αγχωμένο. Διδάξτε στο παιδί σας τεχνικές χαλάρωσης όπως βαθιές αναπνοές.

Ενώ τα “νεύρα των εξετάσεων” είναι φυσιολογικά, εάν το παιδί  παρουσιάσει έντονες διαταραχές ύπνου, απώλεια όρεξης ή κάνει πολύ αρνητικές δηλώσεις (όπως “Είμαι αποτυχία”), μπορεί να είναι η ώρα να συμβουλευτείτε έναν πιστοποιημένο σύμβουλο ή κλινικό ψυχολόγο. Το ένστικτο του γονιού που είναι κοντά στο παιδί του είναι αλάθητος σύμβουλος.

Η  άνευ όρων αγάπη και υποστήριξη αποτελούν την πιο σημαντική βοήθεια σας.. Κάντε σαφές ότι κατά τη γνώμη σας η προσπάθεια μετράει περισσότερο από το αποτέλεσμα. Μην διστάσετε να επαινείτε το παιδί σας για την σκληρή δουλειά του. Η γκρίνια και η πίεση  είναι δυσλειτουργικές καταστάσεις. Αποφύγετε δηλώσεις που κάνουν τις εξετάσεις να φαίνονται σαν ζήτημα ζωής και θανάτου. Μην μεταφέρετε το άγχος σας στο παιδί σας.

Το γνωρίζω ότι ο πιο δύσκολος ρόλος είναι αυτός του γονιού και είναι σίγουρο ότι όλοι οι γονείς κάνουμε λάθη και έχουμε περιθώρια αυτοβελτίωσης …παρόλα αυτά, θυμάμαι πάντα αυτό που μου είχε πει ένας θεραπευόμενος μου – Καθηγητής Πανεπιστημίου – μιλώντας για την εμπειρία του, όταν έδινε εξετάσεις “Όταν δίνει ένα παιδί εξετάσεις … δίνει όλη η οικογένεια !”

Καλή επιτυχία σε γονείς και παιδιά !

ΠΗΓΕΣ ΑΡΘΡΟΥ

 1. “The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture Your Child’s Developing Mind” by Daniel J. Siegel and Tina Payne Bryson
 2. “How to Talk So Kids Will Listen & Listen So Kids Will Talk” by Adele Faber and Elaine Mazlish
 3. “Parenting from the Inside Out: How a Deeper Self-Understanding Can Help You Raise Children Who Thrive” by Daniel J. Siegel and Mary Hartzell
 4. “The Explosive Child: A New Approach for Understanding and Parenting Easily Frustrated, Chronically Inflexible Children” by Ross W. Greene

Articles and Research Papers

Children’s Stress and Coping: A Family Perspective” by Bruce E. Compas, Jennifer K. Connor-Smith, Heidi Saltzman, Alexandria H. Thomsen, and Martha E. Wadsworth

https://confidentparentsconfidentkids.org/2023/05/16/finals-time-supporting-children-and-teens-through-the-stress-of-the-test/

Γκρέις Χατζίκου
Γκρέις Χατζίκουhttp://gracechatzikou.gr
Life& Relations Coach, MA City London
Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα