22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟΥ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΣΙΝΤΕΡΙΝΑ

ΜΕ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟΥ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΣΙΝΤΕΡΙΝΑ

Ήταν ξεχωριστός ο Μέγας Εσπερινός στη γραφική εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στον οικισμό Σιντερίνα της Λαυρεωτικής, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, καθώς ακολούθησε ο αγιασμός του νεοανεγερθέντος  καμπαναριού από δωρεά του ζεύγους Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου.

Μετά τον αγιασμό και τη ρίψη βεγγαλικών που φώτισαν το ουρανό, οι καμπάνες ήχησαν χαρμόσυνα για πρώτη φορά κι αντιλάλησαν ολόγυρα, καθώς η εκκλησία δεσπόζει αγροτικού δρόμου που οδηγεί στις γύρω περιοχές, Λαύριο, Ανάβυσσο, Κερατέα κλπ.

Όπως ο καλός ποιμένας καθοδηγεί σωστά το κοπάδι του, έτσι κι ο καλός Δεσπότης κ. Νικόλαος, στο καθιερωμένο λόγο του, συνέδεσε το όνομα της Αγίας Ειρήνης τόσο με τη τοπωνυμία της περιοχής, Σιντερίνα, όσο και με την ειρήνη που πρέπει να κυριαρχεί σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής με αποτέλεσμα να γαληνεύουν τα πάντα γύρω και μέσα μας.

Τόνισε ωστόσο τη δυσκολία που υπάρχει προς τούτο, λόγω της ανθρώπινης φύσης με τις ανησυχίες που κυριαρχούν σ’ αυτή. Υπενθύμισε ότι στη χριστιανική πίστη η λέξη ειρήνη κυριαρχεί. Προς τούτο αναφέρθηκε στα λόγια του Κυρίου Ιησού Χριστού όταν εμφανίστηκε στους μαθητές του μετά την Ανάστασή του «Χαίρετε. Ειρήνη ημίν».

Ζήτησε δε κάθε ένας από μας να προσπαθεί να ειρηνεύει ο ίδιος, μεταδίδοντας την ηρεμία που χαρίζει αυτή του η ειρήνευση στους γύρω του. Αποκαλυπτικός και χειμαρρώδης ήταν  όταν αναφέρθηκε στις καμπάνες των μονών του Αγίου Όρους, όπου ακόμα τις κτυπούν μοναχοί. Καθώς κάθε μια καμπάνα παράγει το δικό της ήχο, ένας επιδέξιος καμπανοκρούστης μπορεί να δώσει ένα απαράμιλλο μελωδικό ήχο μοναδικό, που μπορεί να ανεβάσει την ανθρώπινη ψυχή μέχρι τα ουράνια.

Σε αντίθεση με τα όσα ωραία και διδακτικά ακούστηκαν απ’ το στόμα του Δεσπότη για τις καμπάνες, όταν ήρθε η ώρα να ηχήσουν οι καμπάνες του αγιασμένου πλέον καμπαναριού, το κουμπί που τις ενεργοποιεί δεν ανταποκρίθηκε καθώς έπεσε η ασφάλεια. Την αμηχανία του προέδρου του τοπικού συλλόγου κ. Δαρδαμάνη, διασκέδασε ο Ιεράρχης, επανερχόμενος στις καμπάνες που στη σημερινή Ρωσία κτυπούν ακόμα δια χειρός ανθρώπων.

Ακολούθησαν ομιλίες του δημάρχου κ. Λουκά και του προέδρου του τοπικού συλλόγου κ. Δαρδαμάνη, όπου κι οι δύο ευχαρίστησαν τον κ. Μαρτίνο για την δωρεά του, που φυσικά δεν είναι η μόνη, αλλά μία ανάμεσα σε πολλές που έχει κάνει σε επίσης πολλές περιοχές, καλύπτοντας διάφορες ανάγκες, πολιτιστικές, θρησκευτικές, υγειονομικές.

Τέλος ο κ. Δαρδαμάνης εις ένδειξη ευγνωμοσύνης πρόσφερε στον κ. Μαρτίνο μία εικόνα της Αγίας Ειρήνης, με την ευχή να προστατεύει τον ίδιο και την οικογένειά του.  

Η μοναδική αυτή παραμονή γιορτής έκλεισε με το χορευτικό των Σαντορινιών, που σκόρπισε χαρά και κέφι την ομήγυρη.      

Τη λειτουργία παρακολούθησε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λουκάς, ο τέως δήμαρχος κ. Λεβαντής, ο αντιδήμαρχος κ. Αδάμης και πλήθος πιστών.   

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα