21.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΝΤΡΟΠΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Η «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΜΠΡΕΞΙΖΑ

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ Η «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ ΣΤΗΝ ΜΠΡΕΞΙΖΑ

Σε σύσκεψη που προκάλεσε ο σύλλογος «Φίλοι Μουσείου Μαραθώνα» στις 4/9/2015 με τη συμμετοχή και τoυ Αντιδημάρχου κ. Ρεΐσογλου, ο ΕΔΣΝΑ αποδέχτηκε να παραλάβει μικρό μέρος των απορριμμάτων, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό τον απορριμμάτων είναι αδρανή, κυρίως μπάζα, οικοδομικά υλικά και δευτερευόντως υλικά συσκευασιών. Άνοιξε έτσι ο δρόμος απομάκρυνσης του Χ.Α.Δ.Α. στη «Μπρεξίζα» και αποκατάστασης της περιοχής ως υγρότοπου.

Ο Δήμος επαναλαμβάνει τη μελέτη αποκατάστασης (η προηγούμενη ανέβασε το κόστος στα 3.300.000 € παρά το εγκεκριμένο ποσό των 1.400.000,00 €). Όμως επιμένει στη λύση της διατήρησης των απορριμμάτων στην περιοχή δημιουργώντας έναν τεράστιο λόφο.

Την Παρασκευή 20-11-2015, μέλη του ΔΣ μας και εκπρόσωποι άλλων συλλόγων της περιοχής μας με την παρουσία του Δημοτικού Συμβούλου Αλέξ. Αστρινάκη παρουσιάσαμε στην Οικονομική Επιτροπή τις πρόσφατες απαιτήσεις υπηρεσιών για την απομάκρυνση των υλικών του ΧΑΔΑ.

Συγκεκριμένα:

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής (2945/5-5-15) επανέρχεται στην πλήρη απομάκρυνση των απορριμμάτων και προτείνει να μεταφερθούν τα αδρανή που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων σε ανενεργά λατομεία του Μαραθώνα ή του Μαρκοπούλου.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής (54351/15 της 4-8-2015) προτείνει να διερευνηθεί εκ νέου η δυνατότητα απομάκρυνσης του απορριμματικού φορτίου της περιοχής. Επισημαίνει ότι η διατήρηση των απορριμμάτων στην περιοχή του υγροτόπου της Μπρεξίζας αποδυναμώνει τις προσπάθειες για εφαρμογή του διακρατικού έργου «ORIENTGΑΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ». Αυτό προτείνει για τον υγρότοπο Μπρεξίζας αποκατάσταση με απομάκρυνση ανενεργών υλικών και ενίσχυση των οικείων τοπικών αρχών για αυτό.

Ο Συνήγορος του Πολίτη (20745/2007/12 της 2-10-2015) κρίνει αναγκαία την απομάκρυνση του απορριμματικού φορτίου και οι επιχωματώσεις ώστε να επανέλθει το ανάγλυφο στη φυσική του μορφή.

Ελπίζουμε ότι παρά τις αντιρρήσεις που εισπράξαμε από τα παριστάμενα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής (που μας δέχτηκαν αφού είχαν αποφασίσει για το θέμα και είχε αναχωρήσει ο κ. Δήμαρχος) θα επικρατήσει η λογική και το συμφέρον του τόπου για να αποκατασταθεί το έγκλημα που δυστυχώς διέπραξαν «συμπολίτες» και τοπικοί παράγοντες τα προηγούμενα χρόνια απορρίπτοντας εκεί όλα αυτά τα υλικά προς ίδιο όφελος. Εμείς, όπως δηλώσαμε και στην Οικονομική Επιτροπή, δεν θα λυπηθούμε τις προσπάθειες να εξυγιανθεί όπως πρέπει η περιοχή.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα