23.9 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Τα γεγονότα τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός, εν σχέση με την αναποφασιστικότητα που χαρακτήριζε το προηγούμενο μακρύ χρονικό διάστημα, στο θέμα της λύσης του αποχετευτικού της αν. Αττικής, για όσους δήμους βρίσκονται έωλοι και απειλούνται με τα υπέρογκα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί απ’ την Ε.Ε. λόγω έλλειψης βιολογικών καθαρισμών στη περιοχή τους.  

Μεταξύ αυτών φυσικά οι δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου, που είναι οι μόνοι που δεν έχουν καν προχωρήσει ούτε κατά ένα εκατοστό την επίλυση του προβλήματος, παρότι υπάρχει χωροθέτηση του έργου κατασκευής βιολογικού καθαρισμού στη θέση Πλατύ Χωράφι Σπάτων πριν πολλά-πολλά χρόνια, τοποθεσία που πολεμήθηκε όσο καμιά από μερίδα πολιτών και παλαιών δημοτικών αρχών, αναφερόμαστε στο παλιό δήμο Αρτέμιδας επί θητείας Κασίμη και καταλήγουμε στη σημερινή δημοτική αρχή Σπάτων-Αρτέμιδας που μένει κολλημένη στη λύση μέσω Ψυττάλειας ενώ έχει αποκλειστεί τελεσίδικα.

Σήμερα που το θέμα οδεύει προς λύση, η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου περισσότερο ευέλικτη και με ανοιχτό πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, είναι πιο δεκτική στην αναθεώρηση θέσεων που δεν έχουν καμιά προοπτική επιτυχίας όπως αυτή της Ψυττάλειας.

Στον αντίποδα η δημοτική αρχή Σπάτων-Αρτέμιδας εμμένει να υποστηρίζει τη λύση του προβλήματος μέσω μεταφοράς των λυμάτων στο ΚΕΛ Ψυττάλειας, χωρίς να αφήνει έστω μια μικρή χαραμάδα σε οποιαδήποτε άλλη λύση.

Αυτή η εμμονή φαίνεται απ’ την αρχή ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής υπό τον Δημήτρη Μάρκου, ο οποίος ακολουθεί κατά βήμα συμβουλές του συμπαραστάτη του δημότη, ο οποίος βάλλει κατά πάντων και μάλιστα κατά των διαχρονικά διατελεσάντων κρατικών λειτουργών, υπουργών κλπ., παρασύροντας αρχικά και τη δημοτική αρχή Ρ-Π υπό τον Βασίλη Πιστικίδη ο οποίος συναίνεσε στην προσφυγή κατά του κράτους τους πρώτους μήνες που ανέλαβαν οι δύο δήμαρχοι τα καθήκοντά τους.

Σήμερα ο μεν δήμαρχος Σ-Α παραμένει σταθερά στις απόψεις που προείπαμε, αποκλείοντας κάθε συναίνεση μη αποδεχόμενος ούτε την πρόταση της περιφέρειας Αττικής για από κοινού επίσκεψη στην Κύπρο ώστε να δουν τους εκεί βιολογικούς, ο δε δήμαρχος Ρ-Π ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόκληση, επιδεικνύοντας υπεύθυνη στάση απέναντι στην εφικτή λύση εν αντιθέσει με την ανέφικτη.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται κι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός δημοτικών  συμβούλων του δήμου Σ-Α που δεν ψήφισαν την εισήγηση για παραμονή στη λύση Ψυττάλειας, η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία.

Αυτές οι εξελίξεις, που βέβαια δεν είναι καθόλου αρεστές στη δημοτική αρχή Μάρκου, κατακεραυνώνονται μέσω δημοσιεύματος στο τοπικό τύπο που υπογράφεται με τα αρχικά ΧΜΣ, με επιθέσεις κατά πάντων όπως:

Σε ορισμένα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως της περιοχής Σπάτων, υποθέτουμε ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Τσαντίλας αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά, που όπως λέγεται  “διαρρέουν με προφανή σκοπό να συσπειρώσουν στην κατεύθυνση που αυτά επιθυμούν την κομματική βάση της περιοχής και να επηρεάσουν ανώτερα κομματικά όργανα (Νομαρχιακή Επιτροπή Ανατ. Αττικής, στην οποία παρέδωσαν κείμενο) και στη συνέχεια τα αρμόδια Κυβερνητικά στελέχη, λειτουργώντας έτσι ως παραμηχανισμός επιβολής λύσεων που ως διαδικασία ουδόλως συνάδει με τους κανόνες της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων και την τήρηση της νομιμότητας που προβλέπεται για όλα τα δημόσια έργα, ενώ κατηγορούνται ότι συνιστούν ένα νέου τύπου «κομματικό κράτος» απέναντι στο έως σήμερα γνωστό «κράτος των εργολάβων»”.

Συνεχίζουν δε αναφέροντας ότι “τα επιχειρήματα που προβάλλουν τα εν λόγω κομματικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανώς σαθρά από δημοσιονομική άποψη (στερούνται επιλεξιμότητας, συσχέτισης του κατεπείγοντος λόγω προστίμων, δεν αναγνωρίζουν υφιστάμενα δεδομένα – δημόσιων εγγράφων που συνηγορούν στη λύση Ψυτάλλειας, κλπ), ενώ επικαλούνται δήθεν «αξιολόγηση που έδειξε επικρατέστερη ομόφωνη επιλογή …» χωροθέτησης του έργου εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή περιφερειακά του αεροδρομίου (από πότε κλειστές – εσωτερικές κομματικές διαδικασίες επιλέγουν και κατευθύνουν έργα;)”.

Στο πιο κάτω απόσπασμα φαίνεται καθαρά από πού πηγάζει όλος αυτός ο ορυμαγδός καταγγελιών καθώς φαίνεται να επιλέγεται η θέση Πλατύ Χωράφι για το διαδημοτικό ΕΕΛ, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα: “εξυπακούεται πάντως ότι οι αρμόδιοι της νέας διακυβέρνησης του κράτους μάλλον κατευθύνουν τις σκέψεις τους για χωροθέτηση ΚΕΛ στη θέση «Πλατύ χωράφι», άποψη την οποία προφανώς βοηθά η ανεδαφική και προφανώς για λόγους αντιπερισπασμού προτεινόμενη «επιλογή» των κομματικών μελών του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει μάλιστα του γεγονότος ότι η λύση αυτή προσκρούει ακόμα και σήμερα στο ισχυρό δεδομένο της αρνητικής απόφασης 3743/2008 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ”.

Απ’ το καταγγελτικό ύφος του δημοσιεύματος δεν ξεφεύγει ο αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο οποίος κατηγορείται για τη στάση του σε σύσκεψη που έγινε επί του επίμαχου θέματος ως εξής: “Δεν είναι τυχαίο πάντως και το αποπροσανατολιστικό κείμενο ενημέρωσης που διένειμε ο αντιπεριφερειάρχης Ανατ. Αττικής, κ. Π. Φιλίππου, που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι για τη λύση Πλατύ χωράφι φταίνε οι πολίτες που αντιδρούν.

Λέει συγκεκριμένα στην σε μεγάλο βαθμό αβάσιμη ανακοίνωσή του, ο κ. Φιλίππου :

Για τους Δήμους Σπάτων – Αρτέμιδος και Ραφήνας – Πικερμίου, υπάρχει χωροθέτηση για κατασκευή ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι, για την οποία όμως υπάρχει αντίδραση από την πλευρά των κατοίκων …..», αποκρύπτοντας έτσι επιμελώς την απορριπτική απόφαση 3743/2008 του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ για τη θέση αυτή, εφόσον το κράτος δεν έχει ακόμα προσαρμοσθεί πλήρως στο περιεχόμενό της” εμμένοντας για άλλη μια φορά στην απορριπτική απόφαση του ΣτΕ ΤΟ 2008, χωρίς να παρουσιάζουν νεότερη απόφαση που ακυρώνει την πρώτη.  

Τέλος η οργή του γράφοντος γιατί δεν ακολουθείται το δικό του σκεπτικό με τελικό αποδέκτη το ΚΕΛΨ, στρέφεται στο δήμαρχο Ρ-Π Βασίλη Πιστικίδη, ο οποίος κατηγορείται ότι έσπασε το κοινό μέτωπο, απλά επειδή είδε πιο καθαρά και υπεύθυνα τη κατάσταση υπέρ του δήμου και των δημοτών του και ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση της περιφέρειας Αττικής για το ταξίδι στην Κύπρο, όπως παραστατικά αναφέρεται στο πιο κάτω απόσπασμα:

“Αντί κάποιοι να ρίχνουν το βάρος σε ταξίδια εντυπώσεων (αστραπή) που όπως μαθαίνουμε γίνονται (Κύπρος 2.12.2015) από τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, κατά παραγγελία της κας Ρ. Δούρου (Περιφερειάρχη Αττικής), για προφανείς επιδιωκόμενους λόγους να προκύψει σύγχυση στις δημοτικές αρχές της περιοχής και να «σπάσει» το κοινό μέτωπο των δυο Δήμων, δεδομένου ότι οι από εδώ πρόθυμοι «επισκέπτες» της Ραφήνας στη Λάρνακα, ενδεχομένως δεν κατανοήσουν ότι το εκεί έργο ΚΕΛ λειτουργεί υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες (άλλης Εθνικής νομοθεσίας, άλλου καθεστώτος συν-χρηματοδότησης, υπό όρους προστατευόμενης περιοχής, κλπ, κλπ)”.

Και καταλήγει με τη μάλλον προσβλητική στο πρόσωπο του δημάρχου παρατήρηση: “Κύριε Πιστικίδη, έτσι την παθαίνουν όσοι πατάνε σε πολλές βάρκες και βλέπουν το τυρί, αλλά δεν βλέπουν τη «φάκα», εκτός κι αν (όπως λέγεται) το ταξίδι αυτό και μόνο στήριξες πιστεύοντας ότι έτσι ο Δήμος Ρ-Π θα αποκτήσει εύνοια της Περιφέρειας για τις χρηματικές κατανομές που έρχονται προς τους ΟΤΑ. Καλή τύχη λοιπόν”.

Απ’ όσα προαναφέρθηκαν φαίνεται καθαρά ότι το θέμα του βιολογικού καθαρισμού θα λήξει πάραυτα και ο χώρος κατασκευής-λειτουργίας του διαδημοτικού ΕΕΛ θα είναι το Πλατύ Χωράφι, άσχετα με το ποιους θα ικανοποιήσει ή όχι η εν λόγω απόφαση. Κι αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο για την Κυβέρνηση που δείχνει να μη κάνει πίσω σε πιέσεις μικρού, όπως έχει δείξει η προϊστορία, μέρους των τοπικών κοινωνιών, που εμμένουν στα στείρα ΟΧΙ. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα