21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αντιπροσωπεία του Δήμου Ραφήνας –Πικερμίου, αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Β. Πιστικιδη,τους Αντιδημάρχους Π. Καλφαντή και Γ. Κοκκόλη και τους Δημοτικούς Σύμβουλους Μ. Τσαγκαράκη και Α. Βασιλόπουλο μαζί με τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, εκπροσώπους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Αττικής και του ΥΠ.ΟΙΚ επισκέφτηκαν υψηλής τεχνολογίας εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην Κύπρο, την 1η και την 2α Δεκεμβρίου 2015.

Η επίσκεψη είχε σκοπό την ενημέρωση μας για

1. Τεχνικά θέματα της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των αστικών λυμάτων  

2. Θέματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος χώρου με σκοπό την ελαχιστοποίηση της οπτικής όχλησης αλλά και την ανάπλασης των γύρω περιοχών με πάρκα αναψυχής

3. Θέματα επαναχρησιμοποίησης του επεξεργασμένου προϊόντος για άρδευση αγροτικών καλλιεργειών και εμπλουτισμό του υπογείου υδροφορέα ενάντια στην υφαλμύρωση άλλα και για τον υποβιβασμό της περιεκτικότητας του σε νιτρικά και

4. Θέματα διάθεσης της παραγόμενης λυματολάσπης για εμπλουτισμό καλλιεργησίμων αγροτικών εδαφών και εργοστασιακή παράγωγη ¨κομπόστ¨.

Στην επίσκεψη μας συνόδευαν εκπρόσωποι του Συμβούλιου Αποχέτευσης, του Ταμείου Αξιοποίησης Υδάτων Κύπρου και της εταιρείας που έχει αναλάβει την λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η εγκατάσταση της Λάρνακας είναι χωροθετημένη σε περιοχή natura , χρησιμοποιεί τεχνολογία με μεμβράνες τυμπάνου για την τριτοβάθμια επεξεργασία μετά από πρόσφατη αναβάθμιση και διαθέτει χώρο φυσικής ξήρανσης της λυματολάσπης. Επισκεφθήκαμε και ξεναγηθήκαμε επίσης στις  εγκαταστάσεις της Ανθούπολης και της Μιας Μιλιάς, που εξυπηρετούν την πόλη της Λευκωσίας και χρησιμοποιούν τεχνολογία τριτοβάθμιας επεξεργασίας με σωλήνες διήθησης zeeweed fiber. Η εγκατάσταση της Μιας Μιλιάς είναι διακοινοτική, χωροθετημένη στα κατεχόμενα εδάφη και λόγω μεγέθους είναι εφοδιασμένη με μονάδα παραγωγής βιοαερίου το οποίο χρησιμοποιείται για την ενεργειακή αυτονόμηση της εγκατάστασης μέσω δυο γεννητριών συνδυασμένου κύκλου ισχύος 260 KW.

Οι εγκαταστάσεις είναι πλήρως αυτοματοποιημένες, ο χειρισμός τους είναι διαδραστικός με το πρόγραμμα SCADA μέσω ειδικών interphase σε οθόνες plasma, όπως και των δικτύων προσαγωγής των λυμάτων και των αντιστοίχων αντλιοστασίων, με πολλαπλές ασφαλιστικές δικλείδες και ενταγμένα σε πρόγραμμα προληπτικής συντήρησης ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αστοχίας. Παντού υπήρχαν δεξαμενές αποθήκευσης μεγάλου όγκου λυμάτων για να αντιμετωπισθεί η μικρή πιθανότητα της ανεπεξέργαστης απορροής στους αποδέκτες σε περίπτωση τεχνικής βλάβης.

Στις επισκέψεις των εγκαταστάσεων και στις εκτεταμένες ενημερώσεις που ακολούθησαν ενημερωθήκαμε σε βάθος για όλα τα συναφή θέματα ώστε να ανταποκριθούμε προς το συμφέρον των δημοτών μας στην διαπραγμάτευση που θα γίνει και στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον με ΕΥΔΑΠ, Περιφέρεια Αττικής, ΥΠ.ΕΣ.

Η επίσκεψη στη Κύπρο ήταν πολύ εποικοδομητική από πλευράς πληροφόρησης για τον σχεδιασμό και την επίλυση του αποχετευτικού ζητήματος του Δήμου μας στην προσπάθεια να ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

 

          

 

  

 

    

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα