23.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ ΛΑΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ΛΑΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μια σημαντική πρωτοβουλία της αριστερής πρωτοβουλίας πολιτών για την υγεία, με τη συμμετοχή των τοπικών Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 13 Ιουνίου, στην Παιανία, με στόχο την ανοιχτή δημόσια συζήτηση για τα προβλήματα της δημόσιας υγείας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής.

Στη συνέλευση αποτυπώθηκαν διάφορες απόψεις συγκλίνουσες ωστόσο στην καταστροφική συνέπεια της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία, που φέρνει προ των πυλών το κλείσιμο αρκετών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ), με την ταυτόχρονη προώθηση, ασφαλισμένων και μη, στα ιδιωτικά κέντρα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στις μονάδες αυτές ανήκουν τα Κέντρα Υγείας, που διάσπαρτα σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας, σήμερα έχουν εξαντλήσει τα όρια τους καθώς υπολειτουργούν λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει γενικότερα ο ευαίσθητος τομέας της υγείας.

Όπως φαίνεται και σ’ αυτό τον τομέα οι τοπικές κοινωνίες είναι πλέον περισσότερο έτοιμες παρά ποτέ να δεχτούν ριζικές αλλαγές που θα καταστήσουν εκ νέου αξιόπιστα τα Κ.Υ., τα οποία σήμερα ελάχιστοι εμπιστεύονται. Το θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση ως προς την επιβολή αυτών των τομών, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει καμιά ΠΦΥ.

Ο πολίτες πρωτοπορούν και δείχνουν  να δέχονται ένα απλό σχεδιασμό, που βασίζεται στη  λογική λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών, που τείνει να επιβάλλει την 24ωρη λειτουργία ορισμένων κέντρων υγείας, που να είναι πλήρως εξοπλισμένα, άρα αξιόπιστα, με τα υπόλοιπα να λειτουργούν βοηθητικά προς αυτά.

Τούτο σημαίνει ένα ελάχιστο αριθμό Κ.Υ. εφημερίας σε ευρύτερη περιοχή, με λειτουργία καθ’ όλο το 24ωρο, που θα παρέχουν αξιόπιστες υπηρεσίες (ακτινολογικές, αιματολογικές, υπερήχων, όλες τις ιατρικές ειδικότητες κ.α.), ούτως ώστε να παρέχουν παράλληλα αποσυμφόρηση στις κεντρικές μονάδες υγείας, στις οποίες θα οδηγούνται μόνο τα σοβαρά περιστατικά, που δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν σ’ αυτά τα κέντρα υγείας.

Παράλληλα τα υπόλοιπα Κ.Υ., χωρίς να χρειαστεί να κλείσει κανένα, να λειτουργούν υποστηρικτικά προς τα προαναφερόμενα, με πρωϊνό ωράριο, 8πμ-3μμ., με ένα-δυο γιατρούς, οι οποίοι θα συνταγογραφούν  και θα ενημερώνουν-προωθούν τις απαιτούμενες  εξετάσεις στα εφημερεύοντα κοντινότερα Κ.Υ. της περιοχής τους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο αποδεσμεύεται μεγάλος αριθμός ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, ώστε να ενδυναμώσουν τα εφημερεύοντα και να ανακουφιστεί και το ιατρικό προσωπικό που καταπονείται έντονα με την ως τώρα λειτουργία.

Απείρως καλύτερα να λειτουργούν όλο το 24ωρο έστω λίγα, αλλά άρτια εξοπλισμένα και αξιόπιστα, παρά να υπολειτουργούν όλα. Κι αν κάποτε καλυτερεύσει η οικονομική κατάσταση, γιατί όχι να λειτουργούν όλα με άριστες παρεχόμενες υπηρεσίες.

Είναι ένας απλός σχεδιασμός που συζητιέται ευρέως στους κύκλους των απλών πολιτών-χρηστών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ένας σχεδιασμός που είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν, αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση υλοποίησής του, με περαιτέρω βελτιώσεις. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα