20.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Ο δημοφιλέστερος προφήτης στον ορθόδοξο κόσμο χωρίς αμφιβολία είναι ο πύρινος προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης, ο οποίος γιορτάζεται πανηγυρικά στις ομώνυμες εκκλησίες αλλά και τα χιλιάδες αφιερωμένα σ’ Αυτόν ξωκκλήσια στις κορφές βουνών και λοφίσκων ανά την ελλαδική επικράτεια.

Σ’ ένα παρόμοιο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στο βουνό της Ραφήνας, εψάλη απ’ τον πατέρα Αντώνιο, ο πανηγυρικός εσπερινός το Σάββατο 19 Ιουλίου, όπου εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τον προφήτη με το πρωτοφανές τέλος ανθρώπου που έφυγε ζων, χωρίς να πεθάνει, όταν πύρινο άρμα τον υφάρπαζε ενώ πορευόταν συνομιλώντας με τον μαθητή του Ελισαίο πέραν του Ιορδάνη, «ως εις ουρανόν».

«Άρμα πυρός και ίπποι πυρός, (αποτέλεσμα κατά την ορθόδοξο πίστη μας μεταμόρφωσης μιας πύρινης σφαίρας Αγγέλου, που μπορεί να εμφανίζεται με όποια μορφή επιθυμεί τη δεδομένη στιγμή) και διέστειλαν ανά μέσον αμφοτέρων και ανελήφθη Ηλιού εν συσσεισμώ ως εις ουρανόν (προς τον ουρανό ανάβαση του Ηλία, όχι εις τον ουρανό όπως συνηθίζουμε οι λαϊκοί να λέμε) και Ελισαιέ εώρα και εβόα…»  

Γιατί άραγε να αφήσει τη γη μ’ αυτό το μοναδικό τρόπο ο Ηλίας; Διότι η ξεχωριστή αυτή μορφή, ο δυναμικός και ζηλωτής Ηλίας είναι όργανο του Θεού και έχει συνέχεια. Ο Ηλίας ο Θεσβίτης θα έλθει ως δεύτερος πρόδρομος στις έσχατες μέρες, περίοδο Αντίχριστου, δηλ. τη Δεύτερη Παρουσία. Όπως είπε μετά την Μεταμόρφωσή Του ο Χριστός στους μαθητές του: «Ηλίας μεν ελθείν πρώτον και αποκαταστήσει πάντα». Μέσα στο ¨πάντα¨ είναι και η επιστροφή των τότε Ιουδαίων «επί τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν και των Αποστόλων κήρυγμα».

Σον πανηγυρικό εσπερινό παρέστησαν ο απερχόμενος δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Χριστόπουλος, ο από την 1η Σεπτεμβρίου δήμαρχος κ. Πιστικίδης, οι αντιδήμαρχοι, κ. Κάρλος (απερχόμενος) και κ. Τσεβά (επερχόμενη), πιστοί κάτοικοι και της ευρύτερης περιοχής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκ μέρους του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. κ. Νικολάου, εκφώνησε ο ελλωγιότατος ιατρός πανεπιστημιακός δάσκαλος κ. Βαγγέλης Κωτσιονίτης, ο οποίος καθήλωσε το ακροατήριο με μια ευρεία ανάλυση του βίου του εορταζομένου Προφήτη Ηλία.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου κ. Βαγγέλης Συρεγγέλας, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τους χορηγούς του συλλόγου, αναφέρθηκε στον ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων του συλλόγου και προσκάλεσε σ’ ένα τοπικό γλεντάκι με τα καλούδια που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα