21.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΥΝΤΑΞΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ

ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ

Πριν δύο μήνες, τον Αύγουστο συγκεκριμένα, έγινε κατολίσθηση της κάθετης βραχώδους ακτής στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου αποτελεί παραλία πολλών λουόμενων της περιοχής και όχι μόνο. Η κατολίσθηση σε πολλά σημεία σχεδόν εξαφάνισε την παραλία.

Σήμερα ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου Παναγιώτης Καλφαντής, πολιτικός μηχανικός ο ίδιος, σε άψογη συνεργασία  και με τη ευγενική αφιλοκερδή συνδρομή του συντοπίτη του μελετητή Δρ. γεωλογίας Ξενοφώντα Σταυρόπουλου, ο οποίος κατόπιν αναγνώρισης του προβλήματος συνέταξε τεχνική πρόταση αντιμετώπισης του.

Η έκθεση διαβιβάστηκε στον περιβαλλοντικό σύλλογο προστασίας της παραλίας προς ενημέρωση των μελών του. Ακολουθεί έγγραφο του αντιδημάρχου κ. Καλφαντή:

 

ΠΡΟΣ Σύλλογο προστασίας παραλίας

Κόκκινο Λιμανάκι Ραφηνας

Ρούμελης 16,Κοκκινο Λιμανακι,19009

Υπόψη Προέδρου κου Α. Κωστάκη

 

ΘΕΜΑ :  Κατολίσθηση στην παραλία Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας

Σχετ :  8323/1-9-2014 αριθ. Πρωτ. ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Κύριοι

Αναφορικά με το από 18-8-2014έγγραφο σας γνωρίζουμε τα εξής.

Το σημείο ,στην θέση ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ,στο όποιο συνέβη η κατολίσθηση των πρανών τον Αύγουστο ανήκει στην χερσαία ζώνη ευθύνης ευθύνη του Δήμου Ραφηνας-Πικερμίου .

 Η δημοτική αρχή ,λόγω της σπουδαιότητας του θέματος ,προσέτρεξε σε εξειδικευμένο επιστήμονα-γεωλόγο μελετητή ,ο οποίος αφού επισκέφτηκε το σημείο στις 19 Σεπτεμβρίου παρουσία μας και συνέλεξε τις απαιτούμενες πληροφορίες και δείγματα προχώρησε στην σύνταξη γεωλογικής έκθεσης την οποία και σας κοινοποιούμε.

Όπως θα ενημερωθείτε από την μελέτη ,η εν λόγω κατολίσθηση αποδίδεται σε φυσικούς παράγοντες  (μεγάλη κλίση πρανούς, επιφανειακές ροές όμβριων υδάτων, διαβρωτική επίδραση της κυματικής θαλάσσιας δράσης) αλλά και ανθρωπογενείς επιδράσεις (επιβάρυνση του μετώπου του πρανούς από φορτίσεις κατασκευών στο φρύδι του  , εμπόδια από πιθανόν αυθαίρετες κατασκευές στην απρόσκοπτη παροχέτευση των επιφανειακών απορροών των ανάντι ιδιοκτησιών )

Η μονή δράση που προτείνεται από τον μελετητή η αποκομιδή των υλικών που έχουν κατολισθήσει και η απομάκρυνση μικρού τμήματος του πρανούς που δεν έχει μεν καταρρεύσει αλλά βρίσκεται σε ασταθή ισορροπία έχοντας αποκολληθεί από το κύριο σώμα με εμφανή ρωγμή παράλληλη στην ακτογραμμή. (Φώτο 4) .

Δεν προτείνονται τεχνικά έργα προστασίας η ενίσχυσης της ευστάθειας του πρανούς.

Σε κάθε περίπτωση οι παράκτιοι ιδιοκτήτες πρέπει να ενημερωθούν και από τον σύλλογο σας  ότι κατασκευές που εμποδίζουν την επιφανειακή απορροή και φορτίζουν το φρύδι του πρανούς συντελούν σε πιθανές μελλοντικές κατολισθήσεις και πρέπει να αποφεύγονται καθώς επίσης και να παρακολουθούν την εμφάνιση τυχόν επιφανειακών ρηγματώσεων  σε παράλληλη διάταξη και κοντά στο φρύδι που υποδηλώνουν τον δυνητικό κίνδυνο νέου συμβάντος .

Με εκτίμηση

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΦΑΝΤΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΜΠ, M.Eng.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΥ ΔΗΜΟΥ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα