20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ/ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ/ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Ζήτημα χρόνου η κατάρρευση του κτιρίου ασύλου προσφύγων στο Λαύριο ακόμα και σε σεισμό 4 ρίχτερ, όπως τόνισε σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής ο σύμβουλος της μείζονος Σταύρος Ρόζης, γνώμη που βαρύνει καθώς ο κ. Ρόζης είναι πολιτικός μηχανικός, αντιδήμαρχος στην τέως δημοτική αρχή, άρα άριστος γνώστης του αντικειμένου.  

Το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης με τη μορφή του κατεπείγοντος, μετά την παρέμβαση του κ. Δημήτρη Σμόρογλου της επιτροπής στήριξης προσφύγων της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Λαυρίου, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν δύο σοβαρά προβλήματα που απειλούν ακόμα και τη ζωή των προσφύγων που κατοικούν εντός του κτιρίου.

Το πρώτο αφορά, όπως προγράψαμε, την άθλια κτιριακή κατάσταση, με ένα υπό κατάρρευση κτίριο, που εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο και επικίνδυνο για τους ανθρώπους που φιλοξενούνται μέσα, αλλά και για όσους περνούν έξω απ’ αυτό, ύστερα από στατικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί.

Παρά ταύτα δεν έχει γίνει καμιά επέμβαση αποκατάστασης, λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης που προτιμούσε να απομακρύνει το κέντρο μέσα απ’ την πόλη, όπως τόνισε ο τέως δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Λεβαντής,. Προς τούτο ξοδεύτηκαν 200 χιλιάρικα για κοντέϊνερς  στο Νεράκι, που έχουν μείνει έρμαιο σε ποικίλους βανδαλισμούς, ενώ μ’ αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να αποκατασταθεί το επικίνδυνο αυτό κτίριο.

Το δεύτερο σοβαρότατο θέμα αφορά τη σίτιση των προσφύγων, μεταξύ των οποίων 50 με 60 παιδιά, τα οποία υποσιτίζονται καθώς η πολιτεία καθυστερεί να δώσει τα ανάλογα προς τούτο κονδύλια.  

Κατόπιν τούτων ο δήμαρχος αναγνωρίζοντας την επικινδυνότητα του κτιρίου και υπογραμμίζοντας την ύπαρξη ανθρωπιστικής κρίσης επί του προκειμένου, πρότεινε την άμεση σύγκλιση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα επισκεφθεί το αρμόδιο υπουργό αμέσως μετά την αργία της εθνικής επετείου, ώστε να του εκθέσει την κατάσταση και να ζητήσει την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Επίσης να δοθούν άμεσα 5 χιλιάδες ευρώ για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των προσφύγων και να κατατεθεί έγγραφο όπου θα αναγράφεται η επικινδυνότητα του κτιρίου.  

Η πρόταση του δημάρχου πέρασε ομόφωνα και ορίστηκε επιτροπή αποτελούμενη απ’ τους: Απόστολο Παμφίλη, Σταύρο Ιατρού,  Σταύρο Ρόζη, Ιωάννα Κουλουβράκη και φυσικά το δήμαρχο Δημήτρη Λουκά, που επιφορτίστηκε να κλείσει το ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό, όποιος είναι αυτός, καθώς το άσυλο προσφύγων εδώ και χρόνια πάει απ’ το ένα υπουργείο στο άλλο, κάτι που είναι δυσοίωνο για την επίλυση των προβλημάτων που υφίσταται.  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα