23.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΧΑΒΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ

ΧΑΒΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ

Όταν θυσιάζονται τα πάντα στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι στη σημερινή (13 Νοεμβρίου) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής επικράτησε οργισμένη αντιπαράθεση, που σε ορισμένες περιπτώσεις το μένος κυρίως των ανεξαρτήτων συμβούλων εναντίον της δημοτικής αρχής, ξεπέρασε κάθε όριο αντοχής ενός ουδέτερου παρατηρητή, καλού γνώστη εντούτοις προσώπων και πεπραγμένων ετών στις δύο δημοτικές ενότητες του καλλικρατικού δήμου όπως η γράφουσα, αλλά και του παραβρισκόμενου περιφερειακού συμβούλου κ. Νάσου Αναγνωστόπουλου, όπως φάνηκε απ’ την δυσφορία του να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις διαπαραταξιακές διενέξεις και μάλιστα σ’ ένα εξόχως σοβαρό θέμα όπως οι ανεμογεννήτριες.

Είναι δεδομένο ότι η πολιτική τόσο του δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Λουκά, ο οποίος κατηγορείται ότι ενεργεί ως απόλυτος μονάρχης και δεν κάνει τίποτα ώστε να απαλείψει αυτή την κατηγορία ενώ ουσιαστικά έχει χάσει την πλειοψηφία του, όσο και η στάση της μειοψηφίας που επιλέγει την προσωπική εξόντωση του δημάρχου που ούτως ή άλλως θα τον ‘’λούζεται’’ άλλα τέσσερα χρόνια καταψηφίζοντας φύρδην – μίγδην  τις προτάσεις που έρχονται στο δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα όχι αρκούντως τεκμηριωμένες αποβαίνουν εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, με χαρακτηριστικό το διάλογο Λουκά (δημάρχου) – Λεβαντή (επικεφαλής μείζονος) που βεβαιώνει των λόγων το αληθές:

Λουκάς προς Λεβαντή: Δεν περνά το μπούλινγκ που δέχομαι. Παραμένω δήμαρχος.

Απάντηση Λεβαντή σε έξαλλη κατάσταση: Θα δεις αν θα περνάς τα θέματα.

Επιβεβαίωση ως προς το τελευταίο οι σημερινές καταψηφίσεις των εκτός, αλλά και εντός ημερησίας θεμάτων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της προέδρου κ. Γκικαράκη να στοιχειοθετεί λεπτομερώς τις εισηγήσεις. Αν συνεχιστεί η κατάσταση με το ίδιο σκεπτικό μόνοι χαμένοι θα βγουν οι δημότες κι οι κάτοικοι του καλλικρατικού δήμου, βάση του ρητού «όταν μαλώνουν τα βουβάλια στο βάλτο, την πληρώνουν τα βατράχια».  

ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ

Ο μεγάλος χαμός έγινε στο θέμα «έκφρασης γνώμης για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του έργου ‘’αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 18,0MW (9Α/Γ) της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε., στη θέση Τογάνι, Δ.Ε. Κερατέας του δήμου Λαυρεωτικής», που ήρθε προς συζήτηση μετά την κατάθεση αιτήματος της μειοψηφίας με τις ανάλογες προς τούτο υπογραφές με πρώτη αυτή του Σταύρου Ιατρού και φυσικά όλων των ανεξαρτήτων πλέον συμβούλων της παράταξης Λουκά.  

Το εν λόγω θέμα προτάθηκε άλλων καθώς παρίστατο ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος σε θέματα περιβάλλοντος κ. Νάσος Αναγνωστόπουλος. Στην εισήγηση του θέματος η πρόεδρος του Σώματος κ. Γκικαράκη, επεσήμανε ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής ήταν να φέρει η ίδια το θέμα όταν θα είχε στα χέρια της τα συνοδευτικά προς τούτο έγγραφα, τα οποία ωστόσο δεν είχαν σταλεί στο δήμο απ’ την Περιφέρεια Αττικής, αλλά την πρόλαβε το αίτημα της μειοψηφίας.

Δήλωσε επίσης ότι η όποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου είναι απλά γνωμοδοτική, κάτι που επιβεβαίωσε ο Π.Σ. κ. Αναγνωστόπουλος συμπληρώνοντας ότι και η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι επίσης γνωμοδοτική.

Πάνω σ’ αυτό το σοβαρό θέμα εκτυλίχτηκε το μεγαλύτερο σόου υποκρισίας και αντεγκλήσεων μεταξύ συμβούλων της δημοτικής αρχής (θα ήταν ανόητο να μιλήσουμε για πλειοψηφία αφού πλέον έχει χαθεί), ανεξαρτήτων και μειοψηφίας, σε σημείο παραλογισμού, που άφησε άφωνο ακόμα και το Σταύρο Ιατρού επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας, ο οποίος ούτε καν εισηγήθηκε ένα θέμα που ο ίδιος έφερε στο συμβούλιο και είναι άριστος γνώστης εξ’ αντικειμένου γι’ αυτό.

Την εισήγηση έκανε ο Σωτήρης Ιατρού σύμβουλος της ελάσσονος, με μια αναφορά στην προηγούμενη συνεδρίαση απ’ την οποία αποχώρησε γιατί το εν λόγω θέμα δε μπήκε ως εκτός ημερησίας και έθεσε το θέμα σε πολιτική βάση, υποστηρίζοντας ότι η Λαυρεωτική έχει ήδη δώσει πολλά στην ευρύτερη κοινωνία με το ΑΗΣ της ΔΕΗ, τους πυλώνες υψηλής τάσης  κ.α. για να υποστεί κι αυτή την επιβάρυνση.

Με την τοποθέτηση Σωτήρη Ιατρού συμφώνησε σε όλα όταν πήρε το λόγο η κ. Κουλουβράκη σε μια ξαφνική έκρηξη  φιλίας προς το Σωτήρη, περισσότερο για να κοντράρει τη δημοτική αρχή απ’ την οποία αποχώρησε. Μάλιστα η άκρως εριστική συμπεριφορά της απέναντι στη πρόεδρο κ. Γκικαράκη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί με δυο λόγια στο: μόνο που δεν μαλλιοτραβήχτηκαν. Σας θυμίζει κάτι η λέξη Γενίτσαροι;

Απ’ την άλλη, ακόμα κι ο συνετός σύμβουλος της μείζονος κ. Ρόζης, (να σημειωθεί ότι πήρε τη θέση παραιτηθέντος συμβούλου της μείζονος, που είχε την ευθιξία να παραιτηθεί αντί να ανεξαρτητοποιηθεί), που συμφώνησε ότι το θέμα δεν είχε εισήγηση ώστε να αποφασίσουν πάνω σε σταθερή βάση, δεν θέλησε αναβολή αλλά καταψήφισε με την πλειοψηφία των συναδέλφων του. Πράγμα που ενισχύει την εντύπωση ότι όλα έγιναν για να δεχτεί ένα ισχυρό ράπισμα ο δήμαρχος, παρά για την ουσία του θέματος.

Τέλος δεν θα παραλείψουμε να αναφερθούμε στην έντονη λογομαχία μεταξύ της ανεξάρτητης Φρόσως Σίνη και του αντιδημάρχου κ. Αδάμη αλλά και της κ. Λινάρδου η οποία όπως φαίνεται βαίνει προς ανεξαρτητοποίηση που ξεπέρασαν τα όρια και έφθασαν μέχρι κατάβρεξη του αντιδημάρχου.

Ήταν τόσο το πείσμα, η πολιτική αντιπαράθεση και το μένος εναντίον της δημοτικής αρχής, ώστε στην ψηφοφορία παρά τις απέλπιδες προσπάθειες της προέδρου να αποτρέψει την ένταση, ο επικεφαλής της μείζονος Κώστα Λεβαντής έφθασε στα όρια του εμφράγματος θα λέγαμε.

Ως εκ τούτου η καταψήφιση ενός θέματος που κανείς δεν γνώριζε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων απ’ τους 14 εκ των 25 παρόντων συμβούλων, δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη από υγιώς σκεπτόμενα άτομα, ακόμα κι αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την εν λόγω επένδυση.    

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα