24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔικαίωμα η ενημέρωση των πολιτών για κρούσματα covid / Τοποθέτηση Ν. Αγοράνου...

Δικαίωμα η ενημέρωση των πολιτών για κρούσματα covid / Τοποθέτηση Ν. Αγοράνου υπεύθυνου Κ.Υ. Ν. Μάκρης

Μετά την δημοσιοποίηση του κρούσματος covid που επιβεβαιώθηκε στο Κ. Υ. Ν. Μάκρης, ο υπεύθυνος επιστημονικής λειτουργίας του κέντρου κος Νικόλαος Αγοράνος μας έστειλε επιστολή όπου διευκρινίζει τα γεγονότα. εδώ

Να σημειώσουμε ότι δημοσιοποιήσαμε απλά ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη στο Κ.Υ. Ν. Μάκρης, όπως έκανε η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου για όμοιο που συνέβη στο Κ.Υ. Ραφήνας, όχι για να ενσπείρουμε πανικό, αλλά επειδή οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην ενημέρωση, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για την προστασία της προσωπικής τους υγείας και της υγείας του κοινωνικού συνόλου.

Όντως δεν είμαστε ειδικοί, απλά μεταφέραμε πραγματικά γεγονότα όπως συνέβησαν κι επειδή επί σειρά ετών ασχολούμαστε με την πρωτοβάθμια, αναφερόμαστε στα γεγονότα υγείας με τον απαιτούμενο σεβασμό και προσοχή.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είπαμε ότι ο ασθενής διακινήθηκε εντός του Κ.Υ. Ραφήνας, απλά επισημάναμε ότι ήταν γνωστός του κέντρου επειδή το επισκεπτόταν συχνά. Πανικός δημιουργείται απ’ την άγνοια κι όχι απ’ την ενημέρωση, ώστε να μην υπάρχει εφησυχασμός και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας ώστε να μείνουμε ασφαλείς. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι στα 20 χρόνια που ασχολούμαστε με την τοπική ενημέρωση δεν δεχόμαστε απειλές επειδή αναφερόμαστε σε αληθή γεγονότα.

Να ρωτήσουμε όμως κε Αγοράνε, παρότι δεν είσαστε υποχρεωμένος, γιατί δεν ενημερώσατε τη δημοτική αρχή Μαραθώνα ώστε να απολυμάνει το χώρο; Αν το ήταν ύποπτο το περιστατικό γιατί γιατρός και νοσηλεύτρια μπήκαν σε καραντίνα;

Ακολουθεί η επιστολή του κου Αγοράνου:

Ως Υπεύθυνος Επιστημονικής Λειτουργίας του Κ.Υ. Ν. Μάκρης θα ήθελα να διαμαρτυρηθώ για το τρόπο παρουσίασης της είδησης περί της  εντόπισης ενός ΥΠΟΠΤΟΥ για covid-19 περιστατικού στο Κ.Υ. Ν. Μάκρης και ενός ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟΥ κρούσματος στο Κ.Υ. Ραφήνας – Πικερμίου.(άρθρο της 04ης/07/2020).

Συγκεκριμένα διαμαρτύρομαι για την άποψη που εκφράζετε ότι η αντιμετώπιση του περιστατικού στο Κ.Υ. Ν. Μάκρης ήταν πλημμελής και για τις κατηγορίες  που αποδίδετε στην “υπεύθυνη αρχή του Κ.Υ. Ν. Μάκρης”, χωρίς να έχετε φροντίσει να ενημερωθείτε επισήμως και υπευθύνως από τον υπογράφοντα.

Ως προς την αντιμετώπιση του περιστατικού στο Κ.Υ. Ν. Μάκρης, οφείλω να σας επισημάνω ότι έγιναν όλες οι απαραίτητες και προβλεπόμενες ενέργειες, σύμφωνα με τα  επιστημονικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, η κλήση και ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής δεν αποτελεί μέρος του Πρωτοκόλλου αντιμετώπισης ΥΠΟΠΤΟΥ περιστατικού, και ασφαλώς δεν αποτελεί κριτήριο σωστής αντιμετώπισης. Προϊσταμένη μας Αρχή είναι η Διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, η οποία ενημερώθηκε αρμοδίως, ενώ το ΥΠΟΠΤΟ περιστατικό παραπέμφθηκε στο εφημερεύον Νοσ/μείο.

Κατανοώ ότι, ως μη ειδικός συγκρίνετε ανόμοια περιστατικά και οδηγείστε σε εσφαλμένα συμπεράσματα, καθώς αναφέρεστε αφ’ ενός στις επανειλημμένες επισκέψεις του ασθενούς λόγω των συμπτωμάτων του στο Κ.Υ. Ραφήνας και στη διακίνησή του εντός αυτού, μέχρι “να διαπιστωθεί η λοίμωξη από covid-19 και να διακομιστεί σε νοσ/μείο αναφοράς”, και αφ’ ετέρου στο περιστατικό του Κ.Υ. Ν. Μάκρης, όπου ο ασθενής προσήλθε εν ώρα εφημερίας, εξετάστηκε κλινικά στο ειδικό ιατρείο παραπλεύρως της εισόδου

και δεν ενεπλάκησαν παρά μόνον ο εφημερεύων ιατρός και μία νοσηλεύτρια, οι οποίοι είχαν λάβει τα προβλεπόμενα μέσα ατομικής προστασίας, ενώ έγινε καθαρισμός και απολύμανση του χώρου από το προσωπικό καθαριότητας του Κ.Υ. Η πρώτη εκδοχή πιθανά επιβάλλει την απολύμανση γενικότερα των χώρων και τη συμβολή της δημοτικής αρχής σε αυτό.

Ως δημοσιογράφος όμως, αποτελεί υποχρέωσή σας να διασταυρώνετε τα γεγονότα και να τα παρουσιάζετε τεκμηριωμένα, ώστε να αποφευχθεί η άκριτη διασπορά  ειδήσεων  που ενσπείρει αμφιβολίες και πυροδοτεί φόβο και πανικό στους πολίτες.

Παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε την απάντησή μου σε εμφανές σημείο της ιστοσελίδας σας  και φροντίσετε να προβληθεί προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Επιφυλάσσομαι της χρήσης παντός νομίμου δικαιώματος.

 

Νικόλαος Αγοράνος

Γενικός Ιατρός MSc

Δ/ντής ΕΣΥ

Υπεύθυνος Επιστ. Λειτουργίας

Κ.Υ. Ν.Μάκρης

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα