16.4 C
Athens
Τρίτη, 5 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΈγινε ευθανασία στο λευκό τιγράκι που βρέθηκε έξω από το Αττικό Πάρκο

Έγινε ευθανασία στο λευκό τιγράκι που βρέθηκε έξω από το Αττικό Πάρκο

Το άτυχο ζώο σύμφωνα με τον διευθυντή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ εγκαταλείφθηκε από έναν ασυνείδητο, ο οποίος αφού προμηθεύτηκε παράνομα το λευκό τιγράκι, λόγω της αναπηρίας του αποφάσισε να το ξεφορτωθεί, με αυτόν τον τρόπο.

Πραγματοποιήθηκε ευθανασία το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας (10/4), στη μικρή λευκή τίγρηπου εγκαταλείφθηκε στα σκουπίδια του Αττικού Πάρκου από άγνωστο στις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε με μία ανάρτησή του στο facebook το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάρτηση τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε δεν της άφηναν πολλά περιθώρια να επιβιώσει.

Ολόκληρη η ανάρτηση

«Από τις 28/2 που εγκαταλείφθηκε έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, κατ’ εντολή των αρμόδιων αρχών, η μικρή Xασίγια παρέμεινε για φιλοξενία φροντίδα και περίθαλψη στις εγκαταστάσεις μας. Από την πρώτη στιγμή έγιναν αντιληπτά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε.

Οι άνθρωποί μας, κτηνίατροι και φροντιστές, ήταν δίπλα της κάθε στιγμή με πολύ αγάπη.

Αναζητώντας την όποια ελπίδα για ανάρρωση και ποιοτική ζωή, όπως αυτή αρμόζει σε μία τίγρη, υποβλήθηκε σε εξειδικευμένες εξετάσεις. Τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων, οι αιματολογικές αναλύσεις καθώς και το ιστορικό στάλθηκαν αμέσως στις αρμόδιες αρχές και σε συνέχεια σε εξειδικευμένα κέντρα στην Ευρώπη, στην Αμερική καθώς και στη Αφρική (AAP, Born Free, Panthera Africa, The Wildcat Sanctuary, 4Paws). Σκοπός των επαφών με τα προαναφερθέντα κέντρα (με παράλληλη αποστολή του συνόλου των εξετάσεων) ήταν η διερεύνηση της πιθανότητας μεταφοράς του ζώου σε κάποιο από αυτά για την περαιτέρω διαχείριση και περίθαλψη. Οι απαντήσεις που ελήφθησαν από τα κέντρα αυτά απέκλεισαν το ενδεχόμενο αυτό.

Συστήθηκε δε 12μελής επιτροπή Ελλήνων κτηνιάτρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος η οποία και γνωμοδότησε βασισμένη πάνω στα ιατρικά δεδομένα του νεαρού ζώου.

Δυστυχώς τα σοβαρά ανίατα επίπονα γενετικά προβλήματά του, ασύμβατα με μια στοιχειωδώς ποιοτική ζωή και τους κανόνες ευζωίας, οδήγησαν τόσο τους Έλληνες κτηνιάτρους που αποτελούσαν μέλη της επιτροπής, αλλά και τους ξένους ειδικούς, στο να εισηγηθούν ομόφωνα στις αρμόδιες αρχές πως η ευθανασία ήταν η μόνη επιλογή, όπως συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που κάποιο ζώο υποφέρει χωρίς να υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

Ακολουθώντας την τελική εντολή των αρχών, παρουσία κτηνιάτρων από την Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η μικρή Χασίγια έφυγε σήμερα ανώδυνα, στο χώρο όπου διέμεινε όλο αυτό το διάστημα και ανάμεσα στους ανθρώπους που την φρόντισαν, την αγάπησαν και δέθηκαν πολύ μαζί της αυτές τις 6 εβδομάδες. Το ζώο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο εργαστήριο παθολογικής ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Ευχή όλων με αφορμή την θλιβερή ιστορία να ευαισθητοποιηθούν όλοι περισσότερο για την αναγκαιότητα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου άγριων ζώων στη χώρα μας και να υπάρξει μεγαλύτερη εντατικοποίηση των προσπαθειών των αρμόδιων αρχών στην κατεύθυνση αυτή».

Το χρονικό της εγκατάλειψης και η μάχη για τη ζωή του

Η μικρή Χασίγια, είχε βρεθεί στις αρχές Μαρτίου από εργαζόμενους στην καθαριότητα στην περιοχή των Σπάτων, παρατημένο σε κάδο απορριμμάτων. Σύντομα διαπιστώθηκε πως το ζώο που βρέθηκε ήταν παράλυτο, σε κακή κατάσταση και όλο αυτό το διάστημα που έδινε μάχη με τη ζωή του, επιβίωνε με τριπλό σχήμα δυνατών παυσίπονων και ναρκωτικής ουσίας.

Το ζώο αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητα του. Η ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του ήταν μη αναστρέψιμη και το ζώο υπέφερε καθημερινά, με «κάθε του ανάσα».

Το άτυχο ζώο σύμφωνα με τον διευθυντή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ εγκαταλείφθηκε από έναν ασυνείδητο, ο οποίος αφού προμηθεύτηκε παράνομα το λευκό τιγράκι, λόγω της αναπηρίας του αποφάσισε να το ξεφορτωθεί, με αυτόν τον τρόπο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα