28.8 C
Athens
Πέμπτη, 27 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΈρχεται σε λίγες μέρες ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη – Πως θα...

Έρχεται σε λίγες μέρες ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη – Πως θα τον διαλέγουμε

Ξεκινά τις επόμενες ημέρες η διαδικασία για τον Προσωπικό Αριθμό του Πολίτη δήλωσε ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου. Εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, κατόπιν έγκρισης του ΣτΕ

Θέμα ημερών είναι η εκκίνηση της διαδικασίας για τον Προσωπικό Αριθμό του Πολίτη, ο οποίος θα είναι απαραίτητος για τις συναλλαγές με το δημόσιο, και  αναμένεται να αναγράφεται και στις νέες ταυτότητες. Αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε πλέον στην τελική ευθεία για να ανέβει στον αέρα η σχετική πλατφόρμα.

Ο υπουργός περιέγραψε την διαδικασία που θα ακολουθούν οι πολίτες για να διαλέξουν τον προσωπικό τους αριθμό, μέσω του οποίου θα διασυνδέονται με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα είπε, ότι «το myinfo είναι η πλατφόρμα όπου θα μπαίνουμε για να διαλέγουμε τον προσωπικό αριθμό – θα είναι τρία αριθμητικά ψηφία συν το ΑΦΜ μας, εμείς επιλέγουμε από τα τρία ψηφία τα δύο. Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα με τη νέα ταυτότητα, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, φτιάχνουμε έναν νέο τρόπο αυθεντικοποίησης πολύ πιο ισχυρό, παρέχοντας νέους κωδικούς (για όσους επιθυμούν να τους έχουν, ενώ όσοι θέλουν θα κρατήσουν τους παλιούς τους), ώστε να πάμε σε έναν ψηφιακό κόσμο που θα είναι πολύ πιο ασφαλής».

Εκκρεμεί Προεδρικό Διάταγμα

Aς μη βιαστούν όμως οι πολίτες να αναζητήσουν την πλατφόρμα myinfo στο gov.gr, γιατί προς το παρόν απλά δεν υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες η ψηφιακή πλατφόρμα είναι έτοιμη να λειτουργήσει μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, αφού εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Θετική γνωμοδότηση για την εφαρμογή του μέτρου έχει δώσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, όμως απαιτείται και η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Τον Απρίλιο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «μέσα στην άνοιξη και μέχρι το τέλος της θα έχουμε τελειώσει με τον προσωπικό αριθμό γιατί κατά τα άλλα όλη η υπόλοιπη ροή έκδοσης είναι έτοιμη». Συγκεκριμένα είχε πει: «Τελειώσαμε την ΑΠΔ, την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Αυτό ήταν το δύσκολο. Προσωπικά δεδομένα σε μία εποχή που έπρεπε να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα».

Ήταν η περίοδος που συνέπεσε χρονικά με το ξέσπασμα του σκανδάλου e-mail gate,  με την παράνομη διαρροή και χρήση προσωπικών στοιχείων αποδήμων ψηφοφόρων από την τότε ευρωβουλεύτρια της ΝΔ Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε επιβάλει τσουχτερό πρόστιμο 400.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών, και 40.000 στην ευρωβουλεύτρια.

Ο ρόλος του ΣτΕ

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης την άνοιξη, η ανάρτηση του Προεδρικού Διατάγματος για τον προσωπικό αριθμό – η οποία ακόμα αναμένεται, είχε να κάνει και «με τη δυνατότητα που έχει το Συμβούλιο της Επικρατείας να το εκδώσει»

Ανεπίσημες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισήγηση του ΣτΕ για τον Προσωπικό Αριθμο είναι θετική και εκκρεμεί να καθαρογραφεί για να εκδοθεί και το Π.Δ.

Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός

Ο προσωπικός αριθμός (Π.Α.) καθιερώθηκε με τον νόμο 4727/2020 και όπως ορίζεται «αποτελεί στοιχείο για την επαλήθευση της ταυτότητας των φυσικών προσώπων που συναλλάσσονται με τους φορείς του δημόσιου τομέα και χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) ή Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)»

Το επόμενο βήμα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόδοσης του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη, η οποία εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι η συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να αναγραφεί στις νέες ταυτότητες Προς το παρόν πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν η αναγραφή του Προσωπικού Αριθμού του Πολίτη στις νέες ταυτότητες θα είναι υποχρεωτική ή όχι.

Ασφαλιστική ενημερότητα στο Gov.wallet

Στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε ότι από την ερχόμενη Τρίτη στο gov wallet θα προστεθεί εκτός των υπόλοιπων εγγράφων (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, κάρτα αναπηρίας κ.λπ.) και η ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα μπουν και τα στοιχεία και το βιβλιάριο υγείας του δεσποζόμενου ζώου.

Όσον αφορά την κατάθεση φακέλου με τα στοιχεία (πτυχία, εργασιακή εμπειρία κ.ά.) στο ΑΣΕΠ, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η άντληση δεδομένων θα γίνεται αυτόματα μέσω ψηφιοποίησης.

Η ψηφιακή ταυτότητα δεν έχει ισχύ εκτός Ελλάδας

Για την ψηφιακή ταυτότητα επεσήμανε ότι δεν έχει ισχύ εκτός Ελλάδας επειδή «δεν υπάρχει ακόμη κοινό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο», ενώ σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις με την Κύπρο για την επιβεβαίωση των ψηφιακών ταυτοτήτων.

Eπιστολική ψήφος

Σχετικά με την επιστολική ψήφο ο κ. Παπαστεργίου είπε ότι «η προσπάθεια πέτυχε, ψήφος δεν είναι μόνο κάλπη και παραβάν. Θα πρέπει να σκεφτούμε με προσοχή τα επόμενα βήματα, τα οποία θα είναι ψηφιακά. Από και πέρα πρέπει να κρίνουμε ποιο ήταν το αποτύπωμα της πρώτης προσπάθειας της απομακρυσμένης ψήφου και αναλόγως να πράξουμε. Θεωρώ ότι δεν μπορεί ενώ κάνεις τόσα πράγματα ψηφιακά να μην ψηφίζεις ψηφιακά».

Αναφερόμενος στην πλατφόρμα του πόθεν έσχες τόνισε ότι «θελήσαμε να την κάνουμε πιο διάφανη, ξεκάθαρη, πιο διαλειτουργική, για να δημιουργηθεί όμως θέλει δουλειά όχι μόνο από την πλευρά του κράτους αλλά και της αγοράς, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», άρα μέχρι και τον Δεκέμβριο οι πολίτες που πρέπει να καταθέτουν το πόθεν έσχες θα ακολουθούν την παλιά διαδικασία.

Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία

Ο υπουργός μίλησε εκτενώς και για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην υγεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τρέχουμε ένα πρόγραμμα με το υπουργείο Υγείας το οποίο έχει να κάνει με την ψηφιοποίηση των δεδομένων αλλά και την ομογενοποίηση των συστημάτων», ενώ στον τομέα της Δικαιοσύνης χρειάζεται ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης.

Τέλος, σχετικά με το ίντερνετ ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη ποιότητα στη σταθερή τηλεφωνία και μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα στην κινητή, ενώ πρέπει να γίνουν και υποδομές στη σταθερή τηλεφωνία για να έχουμε ταχύτητες εφάμιλλες του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα