17.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ πιο ζεστή άνοιξη από το 2010 και ο ρόλος της αφρικανικής...

Η πιο ζεστή άνοιξη από το 2010 και ο ρόλος της αφρικανικής σκόνης

Παρά την θολή και αποπνικτική ατμόσφαιρα λόγω της αφρικανικής σκόνης,  οι θερμοκρασίες δείχνουν να σταθεροποιούνται πάνω από τους 30 βαθμούς κελσίου, καθιστώντας τον φετινό Μάρτιο τον πιο ζεστό εδώ και 14 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo.gr (του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών), η μέγιστη θερμοκρασία την Τετάρτη (27/3 έφτασε στους 32.6 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης. Η τιμή αυτή καταγράφηκε στον μετεωρολογικό σταθμό στον Αλικιανό Χανίων και είναι η υψηλότερη από το 2010, χρονιά στην οποία ήδη λειτουργούσαν αρκετοί σταθμοί του meteo.gr στην Κρήτη.

Οι αμέσως προηγούμενες μέγιστες τιμές στο νησί ήταν 30.1 βαθμοί σε Φαλάσαρνα και Βρύσες Χανίων στις 31/03/2010.

Όπως επισήμανε μιλώντας στο ΕΡΤNews ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας Κώστας Λαγουβάρδος, θ ασυνεχίσουν οι υψηλές για τηνεποχή θερμοκρασίας ενώ «αύριο (28/3) θα υπάρχει επίσης σκόνη στην ατμόσφαιρα, ίσως και λίγο περισσότερη από σήμερα».

Ο κ. Λαγουβάρδος επεσήμανε και εκείνος πως έχουμε να δούμε τέτοιες θερμοκρασίες τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2010. «Έχουμε σημαντική μεταφορά σκόνης που θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο. Από την Παρασκευή η σκόνη θα απομακρυνθεί και θα υπάρξει μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Πιθανότατα από τη Δευτέρα να έχουμε εκ νέου υψηλές θερμοκρασίες», είπε ο κ. Λαγουβάρδος.

Η νέα θερμή εισβολή της επόμενης εβδομάδας, φαίνεται να επηρεάζει ένα μεγάλο κομμάτι της κεντρικής, νότιας και κεντρικής Ευρώπης, εξήγησε ο ίδιος.

Πρόβλεψη για πάνω από 26 βαθμούς

Αύριο, Πέμπτη θα υπάρχει επίσης σκόνη στην ατμόσφαιρα, ίσως και λίγο περισσότερη από σήμερα, επεσήμανε ο κ. Λαγουβάρδος. «Ο κύριος όγκος είναι απόψε το βράδυ και αύριο. Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και την αυριανή μέρα, θα δούμε σε κάποιες περιοχές πάνω από 25-26 βαθμούς. Το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια μικρή υποχώρηση των θερμοκρασιών, παραμένοντας όμως πάντα οι πιο υψηλές από τις κανονικές τιμές», είπε.

Τη Δευτέρα, ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε πως θα υπάρξει μια θερμή εισβολή, που αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μια πολύ ισχυρή καιρική ανωμαλία για ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης. «Μπορεί να δούμε και μεγαλύτερες τιμές από αυτές που είδαμε σήμερα, αλλά θα επηρεάσει και τα Βόρεια περισσότερο», εξήγησε.

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας έκλεισε τονίζοντας ότι ο χειμώνας έχει ουσιαστικά τελειώσει.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα