17.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΦ: Έντονη διαμαρτυρία για την γενική ανατιμολόγηση - Πάγωμα των μειώσεων τιμών...

ΠΕΦ: Έντονη διαμαρτυρία για την γενική ανατιμολόγηση – Πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023

«Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ελάχιστη βιωσιμότητα μιας σειράς φαρμάκων πρώτης ανάγκης» αναφέρει μεταξύ άλλων η ΠΕΦ

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την άκαιρη- όπως την χαρακτηρίζουν- απόφαση της νέας γενικής ανατιμολόγησης των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε νέες μειώσεις τιμών που αφορούν κυρίως φθηνά ελληνικής παραγωγής σκευάσματα, εκφράζουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με την ΠΕΦ, δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, καθώς αφενός τα φθηνά φάρμακα θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες, αφετέρου, οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές, θα δημιουργήσουν νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων. Παράλληλα η ΠΕΦ, ζητά το άμεσα πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της σήμερα, η ΠΕΦ αναφέρει: «Σε μια περίοδο που το υψηλό κόστος της ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στην αύξηση του κόστους όλων των συντελεστών παραγωγής, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί σταθερά να παράγει και να εξασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών στα αναγκαία φάρμακα.

Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες δίνουν αγώνα για να διατηρήσουν την ελάχιστη βιωσιμότητα μιας σειράς φαρμάκων πρώτης ανάγκης που σήμερα βρίσκονται στο κόκκινο καθώς επιβαρύνονται με υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) οι οποίες οφείλονται στη χρόνια υποχρηματοδότηση του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας.

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η πρόσφατη γενική ανατιμολόγηση των φαρμάκων οδήγησε σε νέες μειώσεις τιμών που για μία ακόμη φορά εστιάζονται στα ήδη φθηνά φάρμακα της ελληνικής παραγωγής. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την άκαιρη αυτή απόφαση.

Είναι βέβαιο ότι οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) και η τιμολογιακή απαξίωση των φαρμάκων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας θα δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ελλείψεων και αναγκαστικών αποσύρσεων για μια σειρά καταξιωμένων φαρμάκων.

Τα φάρμακα αυτά θα υποκατασταθούν από ακριβότερες θεραπείες με αποτέλεσμα την αύξηση της δαπάνης».

Η ΠΕΦ διαμαρτύρεται για τις νέες μειώσεις τιμών που πλήττουν κυρίως τα ελληνικά παραγόμενα φάρμακα και μαζί με το clawback εξαντλούν τα όποια περιθώρια βιωσιμότητας τους έχουν απομείνει. Στο πλαίσιο αυτά καλούμε το υπουργείο να προχωρήσει στο αυτονόητο, στο άμεσο πάγωμα των μειώσεων τιμών για όλο το 2023.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα