24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣτη Σκάλα Ωρωπού γιόρτασαν τον πολιούχο τους Άγιο Ανδρέα

Στη Σκάλα Ωρωπού γιόρτασαν τον πολιούχο τους Άγιο Ανδρέα

Στη Σκάλα Ωρωπού για τον Εορτασμό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα ο Αντιπερ/ρχης aν. Αττικής Θανάσης Αυγερινός

Στις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου στη Σκάλα Ωρωπού παραβρέθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, μετέχοντας στην Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. κ. Κυρίλλου, καθώς και στη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του Τιμίου Λειψάνου του Αγίου ακολούθως.

Ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας που το όνομά του είναι ελληνικό (προέρχεται από το ανδρεία – γενναιότητα), ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου. Ονομάζεται Πρωτόκλητος επειδή ήταν ο πρώτος μαθητής που κλήθηκε από τον Χριστό.

Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, κήρυξε το Θείο Λόγο στη Βιθυνία, στη Θράκη, στη Μακεδονία και στην Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα. Ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Βυζαντίου αφού εκεί εγκατέστησε πρώτο Επίσκοπο το 38 μ.Χ. τον Στάχυ. Αυτή η Επισκοπή θα εξελιχθεί αργότερα στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, του οποίου θεωρείται Προστάτης και η γιορτή του (30 Νοεμβρίου) μέχρι σήμερα γιορτάζεται ως «Θρονική Εορτή».

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο Πολιούχος της Πάτρας. Ο παλιός Ναός του οικοδομήθηκε στο διάστημα 1836-1843 στη θέση όπου θεωρείται ότι μαρτύρησε. Δίπλα στον παλιό Ναό είναι το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα. Ο νέος Ναός εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1974 από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Σεραφείμ. Μπροστά και δεξιά του Ναού, κοντά στο Άγιο Βήμα, βρίσκεται ο μαρμάρινος τάφος του Αποστόλου. Οι δύο Ναοί του Πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα, όπου φυλάσσονται μέρος από τα Άγια λείψανά του και ο σταυρός στον οποίο μαρτύρησε, αποτελούν πανελλήνιο και πανορθόδοξο προσκύνημα.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα