ΑρχικήFEATUREDΤείχος προστασίας για το Βαλανάρη απόφαση του τοπικού Πικερμίου

Τείχος προστασίας για το Βαλανάρη απόφαση του τοπικού Πικερμίου

Γράφει ο Ηλίας Ταρναράς*
H ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΛΑΝΑΡΗ ΑΠΟ ΤΟ Τ.Σ. ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
Πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του Τ.Σ. Πικερμίου να συζητηθεί η ανάγκη εξαίρεσης του μεγαλύτερου τμήματος του Βαλανάρη από τα προβλεπόμενα έργα διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος.
Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται στην κοίτη του Βαλανάρη, στο συνολικό μήκος των 2 χιλιομέτρων, από τη γέφυρα της Μαραθώνος μέχρι τη συμβολή με το Μεγάλο Ρέμα στα κατάντη της Αρίωνος, είναι πολύ περιορισμένες. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούνται:
1) Νέο τεχνικό (επείγον) στην επικίνδυνη διασταύρωση του Βαλανάρη με την οδό προς Πετρέζα (Βάρδας), όπως και πτερυγότοιχοι λίγα μέτρα πριν και μετά το τεχνικό αυτό.
2) Πιθανή αναβάθμιση – διαπλάτυνση του υφιστάμενου τεχνικού της Αρίωνος και των πτερυγότοιχων που υπάρχουν σήμερα.
3) Διευθέτηση στα τελευταία 100 – 120 μέτρα ανάμεσα στη συμβολή με το ρέμα Αγίας Παρασκευής και την εκβολή στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας.
Επιπλέον, απαιτείται ένα σημειακό έργο συμβολής του ρέματος Παλαιού Μύλου με τον Βαλανάρη, περίπου 300 μέτρα ανάντη της γεφυρας της Αρίωνος.
Πρόκειται για περιορισμένες παρεμβάσεις, τοπικού χαρακτήρα, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του μήκους των προβλεπόμενων παρεμβάσεων, όπως φαίνεται στο χάρτη. Δυστυχώς οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αναμένεται να ισοπεδώσουν το φυσικό περιβάλλον και το οικοσύστημα ενός υπέροχου ρέματος και να αφανίσουν πολλές δεκάδες πεύκων και πλατανιών μεγάλης ηλικίας.
Έχω πολλές αμφιβολίες ότι τελικά θα τροποποιηθούν – περιοριστούν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις κατά μήκος του Βαλανάρη. Ανεξάρτητα από την απόφαση – γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας – Πικερμίου. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό να γίνει η προσπάθεια και να φτάσουν οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας μέχρι τα αυτιά των αρμόδιων στο Υπουργείο. Ακόμα σημαντικότερο όμως είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι, όπως οι Τοπικοί Σύμβουλοι του Πικερμίου, που νοιάζονται πραγματικά για το φυσικό περιβάλλον, το μικροκλίμα, την αισθητική και το αύριο του τόπου τους. Και το αποδεικνύουν στην πράξη.

*ΤΑΡΝΑΡΑΣ ΗΛΙΑΣ

Ο Ταρναράς Ηλίας, Πολιτικός Μηχανικός, κάτοχος πτυχίου 13 Γ’ (Υδραυλικών Μελετών) και 16Β’ (Τοπογραφικών Μελετών), με πολυετή εμπειρία στην εκπόνηση μελετών τοπογραφικών, υδραυλικών, υδρευτικών και αποχετευτικών έργων, καθώς και έργων επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, σε πολλές από τις οποίες είχε την ευθύνη για το συντονισμό των ομάδων μελέτης και για την ποιοτική και έγκαιρη υλοποίηση των υποχρεώσεων του αναδόχου προς την Αναθέτουσα Αρχή. Στην 15ετή επαγγελματική του πορεία έχει εκπονήσει μεγάλο πλήθος τοπογραφικών μελετών, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, μελέτες εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, αντλιοστασίων και καταθλιπτικών αγωγών, διαχειριστικές μελέτες λυμάτων, μελέτες δικτύων αποχέτευσης, ομβρίων κ.ά. Επίσης διαθέτει σημαντική εμπειρία σε μελέτες διευθέτησης ρεμάτων και υδρολογικές μελέτες. Διαθέτει άρτια τεχνική κατάρτιση για την εκπόνηση των προαναφερόμενων μελετών, όπως επίσης και πολύ καλή γνώση του νομοθετικού πλαισίου που τις διέπει. Έχει συμμετάσχει στην εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων στο Ε.Μ.Π. κάνοντας αντίστοιχες δημοσιεύσεις.

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα