27.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

ΠΑΡΕΛΘΟΝ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥ

Φεύγει ο Χρήστος έρχεται ο Δημήτρης Μάρκου στα Σπάτα-Άρτεμις    

Δήμαρχος μιας θητείας αναδείχτηκε ο εν ενεργεία δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας Χρήστος Μάρκου, στον οποίο οι συμπολίτες του αρνήθηκαν να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία. Το  ‘‘καλό παιδί’’ όπως τον αποκαλούν οι συντοπίτες του, κουβαλούσε κατ’ αυτούς τα βαρίδια των δύο αντιδημάρχων, Χρήστου Μάρκου (Κιτσομάρκου στο παρανόμι) και Θανάση Μαργέτη, που επί χρόνια ακολουθούσαν τις δημοτικές αρχές και πριν Καλλικράτη, αλλά και της μη επαρκούς επίλυσης προβλημάτων της καθημερινότητας π.χ. λακκούβες, φωτισμός, καθαριότητα.

Το βαρύ κλίμα εναντίον της εκ νέου υποψηφιότητας του απερχόμενου δημάρχου Χρήστου Μάρκου, δεν άλλαξε ούτε μετά την οικειοθελή αποχώρηση του Θανάση Μαργέτη ο οποίος είναι απ’ τους λίγους που πήραν το μήνυμα ότι έφθασε η ώρα της απόσυρσης απ’ την ενεργό  παρουσία τους στο δήμο, ούτε με την συνεργασία που εξασφάλισε με τον επικεφαλής της μειοψηφίας του δήμου, τ. δήμαρχο Αρτέμιδας Γιώργο Κασίμη.

Στον απελθόντα δήμαρχο Χρήστο Μάρκου, δεν αναγνωρίστηκε ούτε η διευθέτηση των οικονομικών ενός κατακόκκινου δήμου, μέσω διακανονισμού του χρέους με δόσεις από δανεισμό βεβαίως, που για τους επικριτές του δεν σημαίνει ότι ξεχρέωσε το δήμο. Οπωσδήποτε όμως η αλήθεια, που βρίσκεται κάπου στο μέσο, είναι ότι ο ενιαίος δήμος Σ-Α ξέφυγε απ’ το κόκκινο με ότι συνεπάγεται τούτο. Παρά ταύτα το εκλογικό σώμα δεν έδωσε δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μάρκου, ο οποίος είχε ταχτεί υπέρ της λύσης του αποχετευτικού ακόμα και με ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, υπό την προϋπόθεση να γίνει με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας για τις οποίες είχε παλέψει και με την ειδικότητά του ως πολιτικός μηχανικός.

Ο διάδοχός του Δημήτρης Μάρκου, κέρδισε το δήμο στην δεύτερη προσπάθειά του, αν και πολλοί απ’ τους συνεργάτες της παράταξής του την περασμένη θητεία αποχώρησαν είτε για να διεκδικήσουν το δήμο, είτε για να ενταχθούν σε άλλα ψηφοδέλτια, ενισχύθηκε όμως από εκείνους που εγκατέλειψαν τον εν ενεργεία δήμαρχο και την αυτοδιαλυμένη παράταξη του Γιώργου Κασίμη.

Τα δύσκολα για τον νέο δήμαρχο ξεκινούν απ’ την πρώτη Σεπτεμβρίου, με πρώτο και δυσκολότερο το βιολογικό καθαρισμό και τα πρόστιμα της Ε.Ε. που επικρέμανται πάνω απ’ τα κεφάλια των δημοτών λόγω έλλειψης του. Ο κ. Μάρκου έχει δεσμευτεί να μη τον δεχτεί το σχεδιαζόμενο ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, αλλά να αγωνιστεί ώστε τα λύματα να οδηγηθούν στην Ψυττάλεια, κάτι που χρειάζεται μεγάλο αγώνα, χωρίς σίγουρο θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Μάρκου σχετικά άπειρος ως δήμαρχος που αναλαμβάνει για πρώτη φορά ανάλογα διοικητικά καθήκοντα, χωρίς καμιά σχετική θητεία στο παρελθόν θα έλθει αντιμέτωπος και με τη δημοσιονομική εποπτεία πάνω στους ΟΤΑ που δεν επιτρέπει καμία αστοχία στην τήρηση των προϋπολογισμών τους.

Όπως όλοι οι νέοι δήμαρχοι θα πρέπει κυριολεκτικά να τρέχει και να μη… φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών, των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής του, καθώς έχουν ΄΄παγώσει΄΄ οι προσλήψεις προσωπικού στους ΟΤΑ, εκτός των εποχικών.

Αν στα προαναφερόμενα προστεθούν και οι ανάγκες της καθημερινότητας, χωρίς μεγάλα οικονομικά περιθώρια, ο κ. Μάρκου θα χρειαστεί πολύ κουράγιο, έμπειρους συνεργάτες και ανοίγματα προς την μειοψηφία του δήμου, για να ανταποκριθεί με επιτυχία στο δύσκολο έργο του.

Το νέο δημοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από 20 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, 6 της μείζονος μειοψηφίας, 3 της ελάσσονος με επικεφαλής την Άννα Ραφτοπούλου, 2 της παράταξης που υποστηρίχτηκε απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ, την Λία Ντελάκη και τον Χρήστο Τσαντήλα παλαίμαχο δημοτικό σύμβουλο που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις κατάφερε να επανεκλεγεί ως προερχόμενος απ’ τη δημοτική ενότητα Σπάτων, 1 με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής τον Γρηγόρη Γερακόπουλο, που θεωρείται ως ο μοναδικός δημοτικός σύμβουλος της Χ.Α. που εκλέγεται σε δήμο της αν. Αττικής, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για δύο ακόμα διαμερισματικούς. Ο κ. Γερακόπουλος, ευγενής ως προσωπικότητα, θεωρείται απόλυτα κομματικός και ως εκ τούτου αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις του στα διάφορα θέματα του δημοτικού συμβουλίου. Εκλέχτηκε ακόμα ο Νίκος Δάρδαλης με το ΚΚΕ.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα