18.6 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΑΠΩΝ Ο ΨΗΝΑΚΗΣ / ΠΑΡΩΝ Ο ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

ΑΠΩΝ Ο ΨΗΝΑΚΗΣ / ΠΑΡΩΝ Ο ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

Ένας ανεύθυνος δήμαρχος, ένας αδιάφορος άνθρωπος, ένας αόρατος τύπος, ο τραγικός Ηλίας Ψηνάκης, στον οποίο εμπιστεύτηκαν τη τύχη τους οι δημότες του ιστορικού δήμου Μαραθώνα. Ενώ η πύρινη λαίλαπα κτυπούσε το δήμο του, ενώ οι κάτοικοι καίγονταν καθώς προσπαθούσαν να σωθούν, ο δήμαρχος Ηλίας Ψηνάκης ήταν απών! Φαίνεται αυτή τη φορά βρίσκεται στη μέση του πουθενά κι είναι αμφίβολο αν έχει πάρει είδηση τη μεγάλη τραγωδία που δε λέει να σταματήσει στο Μάτι. Επίσης φαίνεται ότι η βίλλα του στο Ν. Βουτζά δεν κινδύνευσε, αφού αν γινόταν κάτι τέτοιο, δε μπορεί θα έσκαγε μύτη.

Απ’ την άλλη ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Λιβαθινός ανέλαβε δράση απ’ την αρχή προσπαθώντας να βοηθήσει, αν και αναρμόδιος, τους συμπολίτες του. Απών ο Ψηνάκης απ’ την έκτακτη σύσκεψη που οργανώθηκε απ’ τον πρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργο Πατούλη στο δημαρχείο Ραφήνας, παρών ο Σπύρος Λιβαθινός εκπροσωπώντας τον ταλαίπωρο δήμο Μαραθώνα. Ωστόσο με ποια ιδιότητα να δράσει; Σε ποιον και με ποια εξουσιοδότηση να δώσει εντολές; Εδώ αξίζει να μνημονευτεί το «Όταν λείπει η γάτα…» μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η γάτα έλλειπε, αλλά τα ποντίκια αντί να χορεύουν, κάηκαν ζωντανά.    

Παρούσα επίσης απ’ τη πρώτη στιγμή στο δημαρχείο της Ν. Μάκρης η Τάνια Παππά δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας που προσπαθούσε να συντονίσει τη κατάσταση, παρότι δεν υπήρχε κανένα επιχειρησιακό σχέδιο, όπως επιβάλλεται σε τέτοιες έκτακτες καταστάσεις. Παρούσα εκεί να απαντά σε τηλέφωνα ζητώντας βοήθεια απ’ το συνάδελφό της υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του δήμου Βάιο Θανασιά, ο οποίος βρισκόταν στη περιοχή της τραγωδίας κάνοντας ότι μπορούσε. Μόνο ένα δελτίο τύπου εκδόθηκε γύρω στις 11 το βράδυ για διάθεση του Πολιτιστικού Πάρκου Ν. Μάκρης στους πληγέντες.

Κι η Τάνια εκεί μέχρι το πρωί όταν της τηλεφωνήσαμε και με βραχνή φωνή απ’ τη ταλαιπωρία μας είπε ότι την πήραν από σταθμό για να της ζητήσουν να επιβεβαιώσει την πληροφορία περί παρουσίας Ψηνάκη στην επίμαχη περιοχή. Τι να πει; Άλλαξε συζήτηση μιλώντας για τα πολλά προβλήματα. Όμως ο συνάδελφος επανήλθε στην ερώτηση περί Ψηνάκη υποχρεώνοντας τη κ. Παππά να απαντήσει λέγοντας απλά την αλήθεια…ο δήμαρχος ήταν απών!

Ο δήμαρχος Ρ-Π όμως ήταν παρών απ’ τη πρώτη στιγμή στο Μάτι κι έδωσε τις πρώτες τραγικές πληροφορίες για καμένα σπίτια, αυτοκίνητα και ζωές. Κάτι που σίγουρα θα καταλογιζόταν εναντίον του, αφού άφησε το δήμο του προστρέχοντας σε βοήθεια όμορου δήμου, αν δεν ήταν η οικογένειά του εκεί και πήγε να τη βοηθήσει. Ευτυχώς οι δικοί του σώθηκαν αλλά το σπίτι τους κάηκε.

Κάποτε επιτέλους θα πρέπει να μάθουμε πως ν’ αντιδρούμε σε παρόμοιες καταστάσεις, με τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν πρωτοβουλία οργάνωσης εικονικών έκτακτων καταστάσεων ώστε κάθε πολίτης να ξέρει τι να κάνει, πώς να εκκενωθεί μια περιοχή ώστε να μην υπάρχουν θύματα. Ίσως κάποτε σκεφτούν σοβαρά αυτή τη πιθανότητα.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα