21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ένωσε τους πολίτες στο Γραμματικό. 

Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες ένωσαν τις φωνές τους προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για το πλέον  παράνομο έργο κατασκευής χώρου ταφής  απορριμμάτων   ή  υπολειμμάτων στη περιοχή τους.

Στην ανοικτή συζήτηση που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία του Γραμματικού  τη Δευτέρα 5/6 στις 8μμ, από τους τοπικούς συλλόγους του Δήμου Μαραθώνα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, τη συζήτηση ξεκίνησε η πρόεδρος του συλλόγου Αργυρώ Σαλιάρη και ακολούθησαν διακεκριμένοι επιστήμονες, η κ. Αθηνά Λινού καθηγήτρια  ΕΚΠΑ με θέμα ΧΥΤΑ και υγεία και ο Γεωλόγος Γιώργος Παπαδοκοτσώλης οι οποίοι μίλησαν για το παράνομο έργο κατασκευής του χώρου ταφής  απορριμμάτων  και τις περιβαλλοντικές, γεωλογικές, οικονομικές και επιδημιολογικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΧΥΤ Μαραθώνα….
  Τη συζήτηση συνέχισαν εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Βαρνάβα, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Βαρνάβα και Γραμματικού. 

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ  :

–           Η άκυρη χωροθέτησή του  550 στρέμματα σε ανοιχτό πρανές  εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης με ισχυρές βροχοπτώσεις τον χειμώνα και ΒΑ – ΒΔ  ανέμους με κλίση προς τη θάλασσα που κολυμπά κόσμος καθημερινά  απέχει μόνο 1900 μ. Θα έχει επιπτώσεις και στις ακτές Σχινιά, Νέα Μάκρη  έως και παραλία Βαρνάβα.

–           Το υδρογεωλογικό καθεστώς της περιοχής είναι ευαίσθητο, περιμετρικά του ΧΥΤ με επιφανειακά πηγάδια, βαθύτερες γεωτρήσεις, κοινοτική και αδειοδοτημένες ιδιωτικές γεωτρήσεις  και τη λίμνη του Μαραθώνα,  έρχονται σε ρήξη με οποιαδήποτε  προσπάθεια στα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής των Υδάτων.

–           Η γεωλογική αστάθεια της περιοχής με εναλλαγές σχιστόλιθων και μαρμάρων υδατοπερατών που συνθέτουν ένα υπόβαθρο ευάλωτο με συστήματα ρηγμάτων πλησίον του μεγάλου ρήγματος του Ευβοϊκού. Πρόσφατος σεισμός στην περιοχή έγινε αισθητός και ανησύχησε όλους τους  κατοίκους.

–           Τέλος,  οι κοινοτικές οδηγίες και ειδικές νομοθεσίες  ΚΥΑ  ποιους αφορούν, όλους μας ή  συγκεκριμένες ομάδες πολιτών; Ας ρωτήσουμε καλύτερα το ίδιο το περιβάλλον και τη φύση που γιορτάζουν σήμερα  για να σώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε ακόμη …

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα