23.6 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Ιστορίες από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκόπουλου

Ιστορία 2η. Περί Δημοκρατικής ευαισθησίας

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Τ. Μαρκόπουλου, την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015, μετά από καιρό εμφανίστηκε ο υπεύθυνος του τοπικού λιμενικού σταθμού κος Στέφανος Τσάκαλος, τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Λ.Τ., ο οποίος, εκτός ημερήσιας διάταξης, έθεσε θέμα παρουσίας των πολιτών στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πιο συγκεκριμένα, είπε, προσχηματικά, ότι από τη στιγμή που υπάρχει δικαστική διαμάχη με πολίτες, πράγμα που είναι ψευδές, δεν μπορεί να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με αυτούς που περιμένουν, αυτά που θα πει, να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του. Κατόπιν αυτού μάλιστα, αποχώρησε από την αίθουσα περιμένοντας την απόφαση του συμβουλίου έξω από αυτήν.

Προς έκπληξη όλων όσων βρισκόμασταν εκεί, για να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του συμβουλίου κος Γιάννης Πολίτης, παρά τον αντιδημοκρατικό και παράνομο χαρακτήρα της πρότασης του υπεύθυνου του τοπικού λιμενικού σταθμού, την έθεσε προς ψηφοφορία στην κρίση του συμβουλίου, λέγοντας μάλιστα ότι συμφωνεί με αυτήν.

Από τα παριστάμενα μέλη του συμβουλίου, η μόνη που εξέφρασε αντιρρήσεις και δεν ψήφισε υπέρ της πρότασης, ήταν η κα Ελένη Κανελλοπούλου – Φράγκου, η οποία στην τοποθέτησή της, ανέφερε ότι, πέρα από τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα που έχει η πρόταση, ουσιαστικά είναι μέτρο εκφοβισμού των πολιτών για να μην ασκούν το δικαίωμα που έχουν, στην κρίση των αποφάσεων του συμβουλίου και ότι δεν μπορούν να παρακολουθούν το συμβούλιο μόνο όσοι συμφωνούν με τις αποφάσεις του.

Τα υπόλοιπα τακτικά μέλη, που ήταν παρόντα, δηλαδή ο αντιπρόεδρος κος Κώστας Κακαρνάκης και τα μέλη κοι Στέλιος Σιδέρης και Σταύρος Χρυσάφης, ψήφισαν θετικά στην πρόταση του λιμενάρχη και εισήγηση του προέδρου.

Από τους παριστάμενους, τέθηκε θέμα αντιδημοκρατικότητας και παράνομης απόφασης, καθόσον ο νόμος ορίζει ότι οι συνεδριάσεις του Λ.Τ., οφείλουν να είναι δημόσιες και δεν μπορούν να γίνονται διακρίσεις για το ποιος θα παρακολουθεί τις συνεδριάσεις.

Παρά ταύτα, η απόφαση δεν άλλαξε και ζητήθηκε από τους παριστάμενους πολίτες να αποχωρήσουν, κάτι το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα να γίνει τελικά η συνεδρίαση χωρίς την παρουσία του υπεύθυνου του τοπικού λιμενικού σταθμού, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί.

Η πρωτοφανής, προκλητική, αντιδημοκρατική και πέρα για πέρα παράνομη απόφαση που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. του Λ.Τ., δεν εφαρμόστηκε τελικά, γιατί βρέθηκαν απέναντι του, πολίτες αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την νομιμότητα και να μη φοβηθούν την εξουσία που εκφράζουν το συμβούλιο και ο υπεύθυνος του τοπικού λιμενικού σταθμού. Εκεί στο Λ.Τ. νομίζουν ότι εκτός από το να καθορίζουν την σύνθεση του συμβουλίου, μπορούν να καθορίζουν και τη σύνθεση του ακροατηρίου.

Αναρωτιόμαστε αν θα τολμήσουν να αναρτήσουν αυτή την κατάπτυστη απόφαση στη Διαύγεια, που παρεμπιπτόντως είναι απαραίτητος όρος για να ισχύσει και να ελεγχθεί η νομιμότητα της από τους αρμόδιους φορείς, ή αν θα αποδειχθεί ότι η σοβαρότητα που πρέπει να έχει ένας τέτοιος φορέας, σαν το Λ.Τ., απλά έχει πάει περίπατο, όπως και η δημοκρατική ευαισθησία.

Πρέπει να επισημανθεί ότι αυτό το απαράδεκτο γεγονός έρχεται σε συνέχεια της αυταρχικής και αλαζονικής απαγόρευσης του προέδρου του Λ.Τ. κου Γιάννη Πολίτη να εκφέρουν την άποψη τους οι πολίτες για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, την ώρα που αυτά συζητούνται και τους αφορούν, θεωρώντας την παράκτια ζώνη φέουδο του. Επίσης, αυθαίρετα, δεν τολμά να θέσει αυτό το ζήτημα στο Δ.Σ. του Λ.Τ. παρότι το ζητάνε με υπογεγραμμένο έγγραφο αίτημά τους 29 πολίτες, από τον Μάιο του 2015, κατά παράβαση της νομοθεσίας, της δεοντολογίας και της δημοκρατικής ευαισθησίας.

Να τον χαίρεται το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του ΔΗΜΟΥ μας που τον τοποθέτησε και του ενέκρινε και μηνιαίο μισθό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την Κοινωνία και το Περιβάλλον

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα