24.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΠΡΟΦΗΤΕΙΑ: ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗ ΜΠΕ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ Μ. ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ...

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ: ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΣΤΗ ΜΠΕ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ Μ. ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ…

Εκφράζοντας την απογοήτευση του από τις σχεδιαζόμενες επεμβάσεις στο Μέγα Ρέμα, ο καλός συντοπίτης μας κ. Νίκος Σίμος που θα είναι απών απ’ τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου για την έγκριση ΜΠΕ για την οριοθέτηση του Μεγάλου Ρέματος λόγω του ότι βρίσκεται εκτός Αθηνών, προφητεύει τη θετική της γνωμοδότηση χωρίς, όπως υποθέτει, τα μέλη της επιτροπής να έχουν διαβάζει έστω λίγες αράδες απ’ την εν λόγω μελέτη. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Η Περιφέρεια Αττικής, θέλοντας να αποφύγει την επερχόμενη ρετσινιά της οικολογικά ανάλγητης αυτοδιοίκησης στέλνει την περιβαλλοντικά απαράδεκτη πρόταση της για πλήρη διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος να πάρει έγκριση από τους δήμους, μέσα από τους οποίους αυτό διέρχεται. Η Επιτροπή Διαβούλευσης της αύριο (σήμερα Πέμπτη), στις 18.00 έχει ως αντικείμενο τη θετική ή μη, γνωμοδότηση επί της σχετικής μελέτης. Επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ακριβέστερα, μέρος της οποίας είναι και η απαράδεκτη τεχνική πρόταση της πλήρους τσιμεντοποίησης του ρέματος. Του τελευταίου σημαντικού ρέματος της Αττικής.

Η απαράδεκτη και απαρχαιωμένη  αντίληψη, που θέλει τα ρέματα αγωγούς νερού και μόνο, διαπνέει την εν λόγω μελέτη. Σήμερα ανά τον κόσμο, όλοι οι σοβαροί επιστήμονες θεωρούν τα ρέματα πολυδιάστατες οντότητες. Στοιχεία του περιβάλλοντος που αλληλοεπιδρούν κι συνδιαμορφώνουν τις συνθήκες ενός τόπου. Είναι αγωγοί αερίων μαζών που τόσο πολύ επηρεάζουν το κλίμα, μέσω των μικροκλιματικών όψεων μίας περιοχής. Ειδικά μίας περιοχής που εντοπίζεται στην εκβολή του.

Ένα ρέμα είναι ενδιαίτημα χλωρίδας και πανίδας, ενδημικής και μεταναστευτικής. Είναι ζωντανό δομικό στοιχείο ενός τόπου. 

Αυτά έγιναν γνωστά στην επιστημονική κοινότητα, από την δυσάρεστη εμπειρία που συσσωρεύτηκε με τα χρόνια, όταν: 

Απόλυτα διευθετημένα ρέματα ξέσπασαν μετά από έντονες βροχοπτώσεις ή άλλα ακραία φαινόμενα. 

Εξαφανίστηκαν βιότοποι και έγινε αντιληπτή η επίδραση που είχε στην οικολογική ισορροπία της περιοχής η εξαφάνιση του ρέματος που προϋπήρχε, μαζί με τα βιοτικά και αβιοτικά στοιχεία του

Άλλαξε η σύνθεση του νερού της θάλασσας πλησίον της εκβολής διευθετημένων ρεμάτων, επί τα χείρω λόγω της αυτούσιας μεταφοράς ρύπων στην ακτή

Η διαρκής διάβρωση των δομών (συρματοκιβωτίων και τοιχίων από σκυρόδεμα) οδήγησε σε τεράστια κόστη συντήρησης μίας θνησιγενούς παρέμβασης, η οποία μάλιστα επιβάρυνε αρνητικά το περιβάλλον της περιοχής εντοπισμού του ρέματος αλλά και το υδατικό της ισοζύγιο, αφού η τροφοδοσία του υδροφορέα σχεδόν σταμάτησε.

Για όλα τα παραπάνω και δεδομένης της επιπολαιότητας που διατρέχει τη συγκεκριμένη ΜΠΕ που θα εξεταστεί στη διαβούλευση, το λογικό θα ήταν να επιστραφεί προς ακύρωση και σύνταξη νέας μελέτης, που θα ελάμβανε υπόψη την πολυπαραγοντική υπόσταση του θέματος. 

Επειδή όμως ζούμε στον συγκεκριμένο δήμο, με το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο, με τις συγκεκριμένες στοχεύσεις και τους συγκεκριμένους ρόλους, με τη συγκεκριμένη σύνθεση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης τη στρατευμένη σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, η ΜΠΕ θα πάρει θετική γνωμοδότηση.

Ακόμα και αν δεν έχουν διαβάσει ούτε σελίδα από τη μελέτη θα γνωμοδοτήσουν θετικά.

Αυτή είναι η πρόβλεψη μου». 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα