19.5 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Όταν ένας αρχαιολόγος, ο Πέτρος Φιλίππου, ως αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής, αναγκάζεται να στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό, για να επισημάνει ότι η αρχαιολογική υπηρεσία καθυστερεί σημαντικά έργα υποδομής, σίγουρα κάτι δεν πάει καλά.

Στην επιστολή του ο κ. Φιλίππου επικαλείται δύο σημαντικά έργα στην αν. Αττική, τα οποία παραμένουν στάσιμα λόγω της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη και τη χρηματοδότηση των έργων, αλλά και στις τοπικές οικονομίες και την ανάπτυξη των περιοχών.

ΚΕΛ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ

Ως πρώτο έργο που έχει κολλήσει λόγω αρχαιολογίας, ο κ. Φιλίππου αναφέρει το ΚΕΛ Κορωπίου – Παιανίας συνολικού κόστους 120 εκατ. ευρώ, οι εργασίες του οποίου έχουν καθυστερήσει πάνω από τρία χρόνια, με απόλυτη ευθύνη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, με άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί.

Τούτο γιατί η αρχαιολογική υπηρεσία προχωρά με ρυθμούς χελώνας, τελείως αδικαιολόγητα κατά την άποψη του κ. Φιλίππου, τις εργασίες-έρευνες με αποτέλεσμα τον ορατό κίνδυνο καταλογισμού του έργου, συνέχιση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης απ’ τους βόθρους και κυρίως με τη χώρα να πληρώνει δυσβάσταχτα πρόστιμα λόγω απουσίας αποχετευτικού στην περιοχή.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΠΑΛΑΙΑΣ ΦΩΚΑΙΑΣ

Πιο ενδεικτική είναι η περίπτωση του αλιευτικού καταφυγίου της Παλαιάς Φώκαιας, όπου το έργο βελτίωσης-εκσυγχρονισμού του κινδυνεύει με απένταξη, επειδή η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, που έδωσε αρχικά την έγκριση για δημοπράτηση του έργου απ’ το 2014, ποτέ δεν ξεκίνησε τις υποβρύχιες έρευνες, παρότι υπάρχει εγκεκριμένο ειδικό κονδύλι προς τούτο και παρά τις συνεχείς οχλήσεις, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει την έναρξη εργασιών προς υλοποίηση του έργου.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  

Ο κ. Φιλίππου σημειώνει ότι οι ως άνω δύο περιπτώσεις αποτελούν μικρό δείγμα πολλών ακόμα και παρατίθενται με σκοπό ο Πρωθυπουργός να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος απ’ την, ανεξέλεγκτη λειτουργία της αρχαιολογικής υπηρεσίας που προκαλεί αξιοσημείωτες καθυστερήσεις ή ακόμα χειρότερο ματαιώσεις έργων υποδομής.  

Προτείνει δε να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε η συγκεκριμένη υπηρεσία να περιορίσει, εντός του νομικού πλαισίου, τις καθυστερήσεις. Επισημαίνει τέλος ότι οι καθυστερήσεις προκύπτουν συνήθως από επιστημονικούς λόγους που στην πλειονότητά τους είναι υπερβολικοί και δεν δικαιολογούν τη μεγάλη χρονοτριβή που παρατηρείται.  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα