36.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ«Γη & Ελευθερία» Αμείλικτα ερωτήματα: Γιατί βιάζεται η δημοτική αρχή Τσεβά να...

«Γη & Ελευθερία» Αμείλικτα ερωτήματα: Γιατί βιάζεται η δημοτική αρχή Τσεβά να «κλείσει το θέμα γνωμοδότησης Δ.Σ. για το λιμάνι;

Ανακοίνωση «Γη & Ελευθερία», 16/5/2024

ΓΙΑΤΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΒΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ «ΚΛΕΙΣΕΙ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;

Στις 17 Απριλίου βγήκε σε διαβούλευση από το ΤΑΙΠΕΔ η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων(ΣΜΠΕ)  για το νέο Masterplan  του λιμανιού της Ραφήνας. Το Masterplan νέο δεν το λες, αφού υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια στα συρτάρια των υπευθύνων, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί για ζύμωση στο ευρύ κοινό. Όπως φαίνεται κανέναν δεν ενδιέφερε η ενημέρωση των πολιτών, παρά μόνο η δρομολόγηση των «αναπτυξιακών σχεδίων»  για την περιοχή μας εν αγνοία όλων μας.

Η τοπική κοινωνία ενημερώθηκε για την έναρξη της  διαβούλευσης μία εβδομάδα αργότερα, με αποτέλεσμα να έχει ήδη χαθεί η μία από τις 5 συνολικά εβδομάδες διαβούλευσης που έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, που ήταν έτσι και αλλιώς ένα περιθώριο εντελώς ανεπαρκές για διαβούλευση ενός φαραωνικού σχεδίου επέκτασης του λιμανιού της Ραφήνας,  που θα αλλάξει εντελώς την φυσιογνωμία και τη ζωή ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Μετά τη πρώτη εβδομάδα καθυστέρησης, ακολούθησαν οι δύο εβδομάδες αποδιοργάνωσης λόγω διακοπών Πάσχα, με αποτέλεσμα το πραγματικό περιθώριο για να γνωμοδοτήσουν οι πολίτες να μειωθεί σε μόλις δύο εβδομάδες!!! Δύο εβδομάδες λοιπόν για τους πολίτες, άμεσα επηρεαζόμενους από το φαραωνικό σχέδιο, για να διαβάσουν και να εκφράσουν γνώμη για μια μελέτη 750 σελίδων, χωρίς τα παραρτήματα και τις υποστηρικτικές (υπο)μελέτες.

Αμέσως μετά το Πάσχα η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Γη και Ελευθερία» αιτήθηκε στον Δήμο να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ παράταση της διαβούλευσης, ώστε να μπορέσει να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου, των δημοτικών συμβούλων, γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου  και ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής (και όχι μόνο) κοινωνίας στη διαβούλευση, αίτημα που αγνοήθηκε. Ωστόσο, αιτήματα παράτασης στο ΤΑΙΠΕΔ στάλθηκαν τόσο από τη «Γη & Ελευθερία», όσο και από πολλούς πολίτες και φορείς, με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ να παρατείνει τη διαβούλευση μέχρι 28/6.

Εν τω μεταξύ, ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ και τους μελετητές οργανώθηκε από την δημοτική αρχή εχθές Τετάρτη 15/5. Στόχος της δημοτικής αρχής ήταν η ενημέρωση μόνο των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας (!!!). Δεν προσκλήθηκε το δημοτικό συμβούλιο, παρόλο που τελικά παρευρέθηκαν και ορισμένοι/ες δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης  που ενημερώθηκαν τυχαία.

Η παρουσίαση, όπως οργανώθηκε, ήταν τουλάχιστον προσβλητική, αφού εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να την «κλείσει» άρον άρον  χωρίς να ακολουθήσει συζήτηση, ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παρευρισκομένων (!!!), πολλοί εκ των οποίων περίμεναν υπομονετικά να τελειώσουν οι παρουσιάσεις για να μιλήσουν.

Αμέσως μετά την παρουσίαση και ενώ ο νομικός σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε επίσημα για την παράταση της διαβούλευσης μέχρι 28/6,  εστάλη στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου πρόσκληση για συνεδρίαση τη Δευτέρα 20/5 με αποκλειστικό θέμα την γνωμοδότηση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιμένα Ραφήνας.

Αναρωτιόμαστε, γιατί μέχρι προχθές που υπήρχε η ασφυκτική προθεσμία της 21/5 ο Δήμος δε καλούσε δημοτικό συμβούλιο για το θέμα και δεν απαίτησε παράταση της διαβούλευσης από το ΤΑΙΠΕΔ  παρά τις παραινέσεις μας, ενώ τώρα που η διαβούλευση πήρε παράταση μέχρι 28/6 βιάζεται να γνωμοδοτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση και συγκέντρωση απόψεων από πολίτες, συλλόγους , φορείς και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου.

Ακόμη και το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕ.ΣΥ.) Αττικής, που είναι σκόπιμο (όχι όμως προαπαιτούμενο) να λάβει τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας -Πικερμίου πριν γνωμοδοτήσει επί του θέματος, συζητάει το θέμα στις 3/6.

Ακόμη λοιπόν κι αν η δημοτική αρχή βιάζεται να γνωμοδοτήσει πριν τη συνεδρίαση του ΠΕ.ΣΥ. Αττικής, υπάρχει χρόνος να μετατεθεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μέχρι και 2 εβδομάδες αργότερα και μέχρι τότε ο Δήμος να οργανώσει με τους μελετητές και το ΤΑΙΠΕΔ  μία ανοιχτή ευρεία ενημέρωση στην αίθουσα τελετών του σχολείου, σε μη εργάσιμη ώρα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα έκφρασης γνώμης των πολιτών και των φορέων του Δήμου μας.

Άραγε η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται να ακούσει τη γνώμη των πολιτών, προτού αποκρυσταλλώσει άποψη;

Πόσο δημοκρατικό  είναι να αποφασίσουν 10-15 άνθρωποι για το κατεξοχήν θέμα που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης και  τη ζωή 22.000 πολιτών και  των παιδιών τους;;;

Η δημόσια διαβούλευση δεν πρέπει να είναι προσχηματική, αλλά σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις

(Σύμβαση Άαρχους, ΕΣΔΑ) και τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες πρέπει να εξασφαλίζεται η δυνατότητα του

ενδιαφερόμενου κοινού να συμμετέχει ουσιαστικά σ’ αυτή έχοντας πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες

και τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την κλιματική

αλλαγή (ΕΔΔΑ Klima Seniorinnen κατά Ελβετίας, 9.4.2024).

ΖΗΤΑΜΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΕΥΡΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση «Γη & Ελευθερία»

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα