19.1 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ

Βρε μανία με τους αρχαίους ημών προγόνους στην ονοματοθεσία των νομών που αφορούν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απ’ τον Καποδίστρια (εντάξει αυτός εξαιρείται απ’ τους αρχαίους αφού ανήκει στους νεότερους διακεκριμένους Έλληνες), πήγαμε στο Καλλικράτη και τώρα στον Κλεισθένη, χωρίς τίποτα να πείθει ότι θα παραμείνει ο τελευταίος, καθώς οι νόμοι στην πατρίδα μας γίνονται για να ξεγίνονται όταν αλλάζουν οι Κυβερνήσεις.

Τούτη τη φορά στις προς ψήφιση προτάσεις στον Κλεισθένη πρωτοστατεί η απλή αναλογική στην εκλογή των δημοτικών συμβούλων, που εκλέγονται απ’ τον πρώτο γύρο ανάλογα με τους σταυρούς που έχουν συγκεντρώσει άσχετα με την παράταξη του δημάρχου που τελικά θα καταλάβει τον δημαρχιακό θώκο στο δεύτερο γύρο. 

Επανέρχεται η 4ετής θητεία, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να γίνονται Οκτώβριο του 2019, ώστε η έναρξη της νέας δημοτικής θητείας να αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2020. Κατόπιν τούτων οι Δήμαρχοι της θητείας που τρέχει θεωρούνται τυχεροί καθώς παραμένουν στη τοπική εξουσία κάποιους μήνες περισσότερους απ’ τη 5ετία για την οποία είχαν εκλεγεί. Στο δεύτερο σκέλος μάλλον θετική φαίνεται η αλλαγή των εκλογών τον Οκτώβριο ώστε η νέα περίοδος να ξεκινά τον Ιανουάριο κι όχι το Σεπτέμβρη όπως μέχρι σήμερα.

Ακολουθούν ακόμα προτάσεις περί της δυνατότητας ορισμού αντιδημάρχου από παρατάξεις της μειοψηφίας – άραγε θα γίνει βάση του αριθμού ψήφων που έχει συγκεντρώσει ο προτεινόμενος; – περί δυνατότητας ένταξης των ανεξαρτητοποιηθέντων συμβούλων σε άλλες παρατάξεις, ενώ παραμένουν οι 3 συν 1 σταυροί στους Καλλικρατικούς δήμους.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες το εν λόγω νομοσχέδιο κι οι αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των αιρετών, ΠΕΔΑ & ΚΕΔΕ, δικαιολογημένες λόγω του μικρού χρόνου που έχουν για να μελετήσουν ενδελεχώς τα άρθρα του νομοσχεδίου, που η Κυβέρνηση επεξεργαζόταν επί μήνες.

Ούτως ή άλλως βέβαια θα ψηφιστεί απ’ τη κυβερνητική πλειοψηφία. Ζητούμενο πως θα λειτουργήσει κατά την υλοποίησή του, αφού δε βασίζεται σε κάποιο εν δυνάμει μοντέλο, αλλά σε κυβερνητικούς πειραματισμούς όπως συνηθίζει σε διάφορους τομείς διακυβέρνησης.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα