19.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΙ ΟΙ ΒΟΥΛΩΜΕΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΚΙ ΟΙ ΒΟΥΛΩΜΕΝΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΡΤΗΡΙΕΣ

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο της Ραφήνας ο γραμματέας του Δήμου, ο γιατρός κ. Βουδούρης, παρομοίασε τη βουλωμένη αρτηρία με ένα Ρέμα που έχει στενέψει η κοίτη του.

Η παρομοίωση είναι επιτυχημένη, αλλά δεν την ολοκλήρωσε. Η καλύτερη λύση είναι το “μπαλονάκι”, αν βέβαια η μεταφορά του ασθενούς γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο Νοσοκομείο. Το μπαλονάκι είναι η λιγότερο επεμβατική μέθοδος.

Αν η κατάσταση έχει επιδεινωθεί στον ασθενή θα γίνει το λεγόμενο by-pass (παρακαμπτήρια οδός). Σε αυτό στάθηκε χθες ο γιατρός. Δεν ανέφερε, όμως, ότι το by-pass δεν σώζει για πάντα τον ασθενή και είναι ιδιαίτερα επεμβατική μέθοδος που επιβαρύνει τον ασθενή. Μετά από κάποια χρόνια, συνήθως πέντε-δέκα χρόνια, η αρτηρία θα ξαναβουλώσει και θα χρειαστεί νέο by-pass με σημαντική επιβάρυνση του ασθενούς. Αυτό είναι το μειονέκτημα της μεθόδου που κρίνεται λύση ανάγκης μεν, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυντικής για τον ασθενή.

Στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας απαιτείται άνοιγμα της στένωσης με “αγγειοπλαστική” (μπαλονάκι) και στήριξη των τοιχωμάτων της “αρτηρίας” με φύτευση.
Τα σαρζανέτια οδηγούν στην αρτηριοσκλήρυνση και στην επιδείνωση της κατάστασης.

Αυτή είναι μια πληρέστερη περιγραφή της κατάστασης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

ΠΡΟΦΗΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 

12 Οκτωβρίου 2010 · 

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και οι Αρτηρίες του Ανθρώπινου Οργανισμού. Ο κίνδυνος της πλημμύρας και ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων.

Ας εξετάσουμε τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις αρτηρίες και στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας.

Δίαιτα πλούσια σε λιπαρά μπορεί να οδηγήσει στην απόθεση πλακών πλούσιων σε χοληστερόλη στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων.

Το αποτέλεσμα είναι η παρεμποδιση της ροής του αίματος. Το σχέδιο προέρχεται από το βιβλίο “Life” του Ricki Lewis (Εκδόσεις WCB Mc Graw-Hill).

Ποια σχέση μπορεί να έχει η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας με τις πλημμύρες του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας;

Η απάντηση είναι προφανής, για κάποιον που γνωρίζει στοιχειωδώς θέματα που αφορούν τόσο την απόφραξη των αρτηριών, όσο και την απόφραξη των ρεμάτων. Θέματα που περιέχονται στα βιβλία της Βιολογίας του Λυκείου.

Ότι συμβαίνει στις αρτηρίες, συμβαίνει και στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας.  Και, φυσικά, σε κάθε ρέμα. Το στένεμα της κοίτης παρεμποδίζει τη ροή του νερού και προκαλεί ένα είδος “εμφράγματος”. Και αιτία του στενέματος της κοίτης του ποταμού είναι, βέβαια, οι καταπατήσεις που έχουν γίνει σε συγκεκριμένα σημεία της κοίτης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Τι έκαναν τώρα οι Αρχές;

Αντί να ανοίξουν την κοίτη του Ρέματος στα σημεία που στενεύει, προτίμησαν να αποψιλώσουν τη βλάστηση και να ξηλώσουν τα καλάμια.

Αντί να αντιμετωπίσουν την αιτία, προτίμησαν να “κουκουλώσουν” το πρόβλημα για μία ακόμα φορά.

Αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, προτίμησαν τη χορήγηση “ασπιρίνης”.

‘Όταν κάποιος δεν γνωρίζει στοιχειώδεις αρχές Διαχείρισης Φυσικών Πόρων.
Όταν κάποιος δεν θέλει, ή δεν μπορεί, να αντιμετωπίσει την πραγματική αιτία ενός προβλήματος.
Τότε σε αυτήν την περίπτωση που ισχύουν τα παραπάνω, απλά κουκουλώνει” το πρόβλημα για να μην το βλέπει.
Και φυσικά είναι καταδικασμένος να το συναντήσει ξανά στο μέλλον.

Όσα συμβαίνουν στη Ραφήνα γύρω από το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας αποτελούν ντροπή.
Αιδώς Αργείοι….

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα