22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΧαρμολύπη προκαλούν αποφάσεις δημοτικής αρχής Μπουρνούς για καθαρισμό οικοπέδων από ξερόχορτα

Χαρμολύπη προκαλούν αποφάσεις δημοτικής αρχής Μπουρνούς για καθαρισμό οικοπέδων από ξερόχορτα

Πάνω που λες μπράβο στο δήμαρχο που φροντίζει να στείλει ειδοποιήσεις για τον καθαρισμό απ’ τα ξερόχορτα ιδιόκτητων οικοπέδων, έρχεται  η διευκρινιστική απάντηση σε σχετικό ερώτημα (όπως μας καταγγέλθηκε) ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να αποψιλώσουν τα οικόπεδα από οτιδήποτε φυτρώνει εντός τους, σχίνα θάμνοι κλπ,, ακόμα και να κλαδεύει τα πεύκα χωρίς προηγούμενα να ρωτήσει το δασαρχείο. Εντάξει είπαμε πρόληψη για μια απευκταία φωτιά αλλά όχι να φτάσουμε στο σημείο να δημιουργήσουμε χέρσα από κάθε τι πράσινο γη.

Τι ορίζουν τα προληπτικά μέτρα εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2020

Iδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια τους,  οφείλουν, να προβαίνουν σε τακτικό καθαρισμό των χώρων αυτών (αποψίλωση και απομάκρυνση νεκρής ποώδους βλάστησης (ξερά χόρτα), απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή υποστήριξης της ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

Οι ιδιοκτήτες ή εκμεταλλευτές παρόδιων ακινήτων (οικόπεδα και αγροτεμάχια) οφείλουν να προβούν άμεσα στην κοπή κλαδιών δέντρων ή θάμνων που εξέχουν στο οδικό δίκτυο, γιατί παρεμποδίζουν τη διέλευση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς, τις εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου και γενικότερα για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.  Κάθε άλλη κλάδευση θεωρείται επιζήμια και θα πρέπει να έχει προηγηθεί αυτοψία ειδικών από το αρμόδιο δασαρχείο.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνούν με το Δασαρχείο Πεντέλης και τα κατά τόπους αρμόδια δασονομεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν πως η κάθε περίπτωση δεν εμπίπτει στην κείμενη  νομοθεσία και ο καθαρισμός στον οποίο θα προβούν, δεν θα τους οδηγήσει στο αυτόφωρο.

Γενικά, η κοπή και απομάκρυνση ξυλώδους βλάστησης, όπως και η αποκλάδωση κωνοφόρων δεν αποτελούν εργασίες πρόληψης πυρκαγιάς ή προληπτικής αποψίλωσης των οικοπέδων. Πρέπει να συντρέχουν ειδικοί λόγοι (γειτνίαση με ΟΚΩ ή σπίτια ή άλλες νόμιμες προστατευόμενες δομές.

Αποτελεσματικότερες και άμεσα υλοποιήσιμες εργασίες είναι η συλλογή και απομάκρυνση σκουπιδιών, εύφλεκτων υλικών και νεκρής παρεδαφιαίας βλάστησης (ξερά χόρτα). Αν αυτές οι εργασίες γίνουν ενδελεχώς, ο κίνδυνος μετάδοσης ενδεχόμενης πυρκαγιάς μειώνεται δραστικότατα. Κάθε σχετική ενέργεια καλό είναι να περιλαμβάνει τις υποδείξεις των ανθρώπων που γνωρίζουν και που δεν είναι άλλοι από τους αρμόδιους δασοφύλακες του Δασαρχείου Πεντέλης και των κατά τόπους δασονομείων

Τηλέφωνο δασαρχείου Πεντέλης: 210 6135 010, 2108035976,

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα