ΑρχικήFEATUREDΚακοκαιρία: «Σπασμένη Γραμμή Λαίλαπας» σχηματίστηκε στα δυτικά της χώρας – Καταιγίδες και...

Κακοκαιρία: «Σπασμένη Γραμμή Λαίλαπας» σχηματίστηκε στα δυτικά της χώρας – Καταιγίδες και στην Αττική το απόγευμα

Η ΕΜΥ έθεσε την Αττική σε πορτοκαλί συναγερμό, ενώ επτά ακόμα περιοχές θα επηρεαστούν. Βελτίωση αναμένεται από την Κυριακή

Κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη από τα δυτικά τη χώρα την Παρασκευή (20/02/26), φέρνοντας ισχυρές βροχές, καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Το νέο κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε σημαντική επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο της, θέτοντας την Αττική σε πορτοκαλί συναγερμό από το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ άλλες επτά περιοχές αναμένεται να επηρεαστούν έως το Σάββατο. Η υπηρεσία προβλέπει σταδιακή βελτίωση από την Κυριακή.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, στα δυτικά της χώρας σχηματίστηκε «σπασμένη» Γραμμή Λαίλαπας (Broken Squall Line) μήκους περίπου 300 χιλιομέτρων. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του, το φαινόμενο αυτό αναμένεται να κινηθεί ανατολικότερα, επηρεάζοντας σταδιακά περισσότερες περιοχές, πιθανώς έως και το Αιγαίο.

Η εκτίμηση του Γιάννη Καλλιάνου

«Σε ευθεία γραμμή, το μήκος της γραμμής λαίλαπας προσέγγισε σχεδόν τα 300 km, διότι το ένα της άκρο βρέθηκε περίπου στις βόρειες γεωγραφικές περιοχές της Ηπείρου και το άλλο της άκρο νότια της Ζακύνθου», σημειώνει ο μετεωρολόγος.

Όπως εξηγεί, η οργάνωση μιας τέτοιας γραμμής καταιγίδων εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ διάτμησης ανέμου, διαθέσιμης αστάθειας και δυναμικής του ψυχρού ρεύματος. Οι συγκεκριμένες συνθήκες, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν, οδηγώντας φυσιολογικά στη δημιουργία γραμμικής διάταξης καταιγίδων.

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα