21.4 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΣΜΕΔΕ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΤΣΜΕΔΕ

Ερώτηση σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές ΕΤΑΑ (τομέας μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ) κατέθεσε ο βουλευτής Παύλος Χαϊκάλης προς τον υπουργό εργασίας Πάνο Σκουρλέτη όπου αναφέρει:

Με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε η αίτηση αναίρεσης εφαρμογής της απόφασης του ΕΤΑΑ, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) που βάσει του Ν.3986/2011 και του Ν.4019/2011 επιβάλλεται αναδρομική αύξηση εισφορών τόσο στους παλαιούς, έως το 1992, ασφαλισμένους όσο και στους νέους, από το 1993 και μετά.

Οι επιβαλλόμενες αυξήσεις ειδικά στους νέους αλλά και τους παλαιούς ασφαλισμένους εκτιμάται πως θα είναι καταστροφικές τόσο για τους ίδιους αλλά και για το Ταμείο καθώς λόγω της οικονομικής τους αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις θα οδηγηθούν σε απώλεια της ιδιότητας τους ως διπλωματούχοι Μηχανικοί, λόγω της ιδιαιτερότητας του καταστατικού του ΤΣΜΕΔΕ.

Οι συγκεκριμένες αυξήσεις σε έναν κλάδο που πλήττεται σφόδρα από την κρίση εξαιτίας της έλλειψης αναπτυξιακών έργων αλλά και νέων έργων στην οικοδομή έχουν φέρει τους μηχανικούς στα πρόθυρα απελπισίας.

Το συνολικό ποσό που σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς θα κληθούν να καταβάλουν στο Ταμείο οι μηχανικοί, πιθανότατα να ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, καθώς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ είχε λάβει απόφαση να «παγώσει» την εφαρμογή του νόμου από τον Απρίλιο του 2013. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι ο κλάδος των μηχανικών αδυνατούσε να επωμιστεί την αύξηση των εισφορών εξαιτίας της κρίσης που είχε προκαλέσει στον κατασκευαστικό τομέα η οικονομική ύφεση.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ήδη, χωρίς την αύξηση, ένας στους δύο μηχανικούς, ήτοι τουλάχιστον 60.000 ασφαλισμένοι, αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές στο Ταμείο. Μάλιστα, με δήλωση του εκπροσώπου του ΤΕΕ, μια πιθανή αύξηση των εισφορών θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών, παρότι σήμερα το Ταμείο, παρά τη λεηλασία των αποθεματικών του αλλά και τις αλλαγές των ασφαλιστικών κλάσεων, με τις υπερβολικές αυξήσεις, αντεπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του.

Η πραγματικότητα είναι ότι αν δεν θεσμοθετηθούν εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα με την πραγματική δραστηριότητα κάθε ασφαλισμένου, δεν πρόκειται να υπάρξει εισροή χρημάτων. Όλο και περισσότεροι μηχανικοί θα διαγράφονται από το ΤΕΕ, γεγονός που συνεπάγεται την κάθετη μείωση εσόδων του Ταμείου, ενώ θα συνεχίζεται με μεγαλύτερους ρυθμούς η αιμορραγία τεχνικού δυναμικού προς το εξωτερικό.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

 

1)    Σκοπεύετε να θεσπίσετε το δικαίωμα επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ (και ειδικά του τομέα ΤΣΜΕΔΕ), όπως ισχύει και για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ή ακόμα και με μεγαλύτερο εύρος επιλογών;

2)    Προτίθεστε να εξετάσετε την δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας βάσει εισοδηματικών κριτηρίων;

O ερωτών βουλευτής

Παύλος Χαϊκάλης

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα