16.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η απλή αναλογική είναι το σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον προσεχή Μάιο. Ένα σύστημα που έχει δεχτεί πολλές αντιδράσεις, με τη ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) να μιλά για έλλειψη κυβερνησιμότητας στους δήμους, κάτι που εκ των πραγμάτων έχει καταπέσει καθώς δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που έχουν χάσει την πλειοψηφία τους, λόγω διαδοχικών ανεξαρτητοποιήσεων των δημοτικών συμβούλων τους, ενώ σε μικρότερη κλίμακα ανεξαρτητοποιήσεις συμβαίνουν και στις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Παρά ταύτα οι δήμοι εξακολουθούν να πορεύονται κουτσά-στραβά, αφού ο δήμαρχος παρά του ότι έχασε την πλειοψηφία του ή ακόμα χειρότερα όπως στη περίπτωση του Μαραθώνα όπου ο Ηλίας Ψηνάκης παρά τη συντριπτική απαίτηση 33 συμβούλων του δημοτικού συμβουλίου να παραιτηθεί, παραμένει ακλόνητος στη θέση του.

Το υπάρχον σύστημα δημιουργούσε ένα δημαρχοκεντρικό πλαίσιο, που δεν βοηθά τις τοπικές συναινέσεις, ενώ ευνοεί την αδιαφάνεια και αυθαιρεσία στην άσκηση εξουσίας. Γεγονός είναι ότι οι πρακτικές αυτές καταδικάστηκαν ήδη με τις αθρόες παραιτήσεις ή ανεξαρτητοποιήσεις δημοτικών συμβούλων.

Με την απλή αναλογική οι υποψήφιοι δήμαρχοι κυρίως, ωθούνται σε προγραμματικές δεσμεύσεις, συνθέσεις και συνεργασίες που έχουν ανάγκη οι δήμοι, ενώ ενδέχεται να ενταχθούν στο αυτοδιοικητικό παιχνίδι συλλογικότητες με τοπικές ευαισθησίες.

Ήδη η συνεργασία του δημάρχου Παιανίας Σπύρου Στάμου με τον π. δήμαρχο Γλυκών Νερών Λάμπρο Κασαγιάννη που ανακοινώθηκε επίσημα, ευνοεί και υποβοηθά κι άλλες που βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στους δήμους Λαυρεωτικής, Μαρκοπούλου, Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα.

Ήδη στο Μαραθώνα έχει πάρει μορφή με την συνεργασία του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος μειοψηφίας Νίκου Χατζηγιάννη με τον παλαίμαχο αυτοδιοικητικό Ιάκωβο Αρμάο χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος.

Στη Λαυρεωτική συζητιέται κοινή κάθοδος του δημάρχου Δημήτρη Λουκά με περιφερειακό σύμβουλο που θ’ αποτελέσει ισχυρό δίπολο. Στο Μαρκόπουλο επίσης παρόμοια κίνηση μπορεί να προκύψει απ’ τη προεκλογική συμμαχία δύο τουλάχιστον διεκδικητών της δημαρχίας με κοινές κομματικές ρίζες.

Να διευκρινιστεί ότι οι εν λόγω συνεργασίες καμία σχέση έχουν με τη διαρχία που επικράτησε στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου και εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε αποτυχημένη, ώστε ν’ αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή.  Άλλωστε και να ήθελαν κάποιοι ακόμα και να σκεφτούν μια τέτοια συναλλαγή, ο Κλεισθένης 1 το αποκλείει δια ροπάλου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα