21.9 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΕΦΙΚΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω, την ολοκλήρωση της προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής Σπάτων-Αρτέμιδος, για την προώθηση ενός πολύ σπουδαίου έργου υποδομής και όχι βιτρίνας για τους δημότες, με την έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, της υπογραφής προγραμματικής σύμβασης για τη «Μελέτη Αποχέτευσης Αστικών Λυμάτων Νότιας Αρτέμιδος».

Παράλληλα όμως, οφείλω να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το γεγονός, ότι και για το 2018, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζει να υπογράφει σωρηδόν προγραμματικές συμβάσεις, οι οποίες ήδη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της. Ακόμα και εάν χρησιμοποιήσει το αποθεματικό, που άφησε η προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας. Κάτι που δεν επιτρέπει σε κανέναν, συνεπή και υπεύθυνο αυτοδιοικητικό παράγοντα, να ξεχωρίσει ποια έργα θα υλοποιήσει και ποια όχι.

Έχοντας υπόψη την συχνότητα αθέτησης υποσχέσεων της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας, η παραπάνω κρίση ενισχύεται με πρόσθετα επιχειρήματα. Ας ελπίσουμε ότι το έργο αυτό, όπως και όλα εκείνα που πρόσφατα εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν θα περιλαμβάνεται σε μακρά λίστα έργων, που σε ένα χρόνο από τώρα, θα προκαλούν τον πολίτη να αναρωτιέται αν η Περιφέρεια τον «κορόιδεψε». Ούτε, όμως, θα προξενούν «ανησυχίες» και «αγωνίες» τόσο για την αποπληρωμή τους, όσο για τη συνέπεια της Περιφερειακής Αρχής της κα Δούρου, σχετικά με την ορθή διαχείριση των προγραμματικών συμβάσεων για τα έργα αυτά.

‘Όλοι περιμένουμε και τους επόμενους μήνες πως η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, για ευνόητους λόγους, θα συνεχίσει να εισηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ένταξη και νέων έργων με την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων, χωρίς να μας ενημερώνει ουσιαστικά από ποια έσοδα θα αποπληρωθούν τα αντίστοιχα έργα.

Ελπίζω, τουλάχιστον, ως ελάχιστο ίχνος συνέπειας, να υπάρχει αποδεδειγμένη και πλήρης εξασφάλιση της αναγκαίας πίστωσης. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το κάθε προτεινόμενο έργο να μην είναι απλώς ένας τίτλος στον αναξιόπιστο προϋπολογισμό της διοίκησης, αλλά να παραπέμπει σε επιχειρησιακό σχεδιασμό, που θα θωρακίζει οικονομικά τη χρηματοδότηση του έργου και θα δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε τη θετική μας ανταπόκριση.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε κάθε εφικτή λύση και κάθε πρωτοβουλία για αναπτυξιακά έργα στην Περιφέρεια Αττικής, χωρίς όμως να δίνουμε λευκή επιταγή και να κλείνουμε τα μάτια σε πολιτικάντικες μεθοδεύσεις.

Άλλωστε “πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού”.

 

 Ο Γιάννης Σμέρος είναι Χημικός Μηχανικός, MSc, Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατ. Αττικής,

Μέλος της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα