ΑρχικήΑΡΘΡΑΣΟΦΗ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΜΕΑ: ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ

ΣΟΦΗ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΜΕΑ: ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ

Θεωρείτε ότι η χώρα μας είναι φιλική προς τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Νομίζετε ότι οι συμπολίτες μας με προβλήματα στην ακοή, την όραση, την ομιλία ή την κίνηση μπορούν να κινηθούν στην καθημερινότητα τους εύκολα και με ανεξαρτησία και να εξυπηρετηθούν ακόμα και από τις δημόσιες υπηρεσίες του Κράτους μας χωρίς καμία δυσκολία;

Θέλοντας η ίδια να βιώσω ο, τι και τα άτομα με κινητικά προβλήματα βιώνουν καθημερινά όταν βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς τη βοήθεια συγγενικού ή φιλικού τους προσώπου, αποφάσισα να κινηθώ με αμαξίδιο μια ολόκληρη μέρα με τη φίλη μου Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, 6η Παραολυμπιονίκη στους Παραολυμπιακους Αγωνες του Ρίο το 2016, στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, αλλά και το Δήμο Διονύσου. 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κινηθήκαμε ΜΟΝΟ με τα αμαξίδια, χρησιμοποιήσαμε ΜΜΜ ή προσπαθήσαμε τουλάχιστον, πήγαμε σε δημόσιες υπηρεσίες και δύο νοσοκομεία και κάναμε βόλτα στο Σύνταγμα, το Μοναστηράκι, το Θησείο, του Ψυρρή αλλά και κεντρικά σημεία του Δήμου Διονύσου κοντά στα δημοτικά καταστήματα και πολιτιστικά κέντρα.

Τα συμπεράσματα μου άκρως απογοητευτικά για το πόσο το Κράτος σέβεται καθολικά τους πολίτες του, την ισότητα ανάμεσα σε αυτούς, την προσωπικότητα αυτών και είναι πραγματικά κατά των διακρίσεων.

Ευχαριστώ πολύ αρχικά την Αλεξάνδρα που με βοήθησε να δω πως είναι η καθημερινότητα της έμπρακτα και όχι μόνο θεωρητικά, την Ελένη Αμανατιάδου και Κατερίνα Μαρινάκη που ήταν κοντά μου και με βοηθούσαν αλλά και όλους τους πολίτες που προσφέρονταν να μας βοηθήσουν να μας ανεβάσουν στα πεζοδρόμια ή τα λεωφορεία (αφού δεν υπάρχουν ειδικές ράμπες) αλλά και τα αυτοκίνητα που είχαν υπομονή και μας περίμεναν όταν (συνέχεια) χρησιμοποιούσαμε το δρόμο για να κινηθούμε και όχι τα πεζοδρόμια είτε γιατί ήταν σε αυτά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, είτε τοποθετημένα κολωνάκια για να μην παρκάρουν τα αυτοκίνητα αλλά με αυτό τον τρόπο μίκραινε το πεζοδρόμιο, είτε σκαλοπάτια που οδηγούσαν στα σπίτια ή ακόμα και κάδοι απορριμμάτων τοποθετημένοι σε λάθος σημεία ή ίσως απλά παρατημένοι ή υπερχειλισμένοι όπου οι πλαστικές σακούλες έπιαναν όλο το πεζοδρόμιο ή κλαριά και φύλλα από κάποιο κλάδεμα που έγινε και ο πολίτης δεν το έκανε τις προβλεπόμενες από το Δήμο ημέρες ή ο δήμος αμέλησε και δεν τα μάζεψε εγκαίρως εν μέσω αντιπυρικής περιόδου.

Φυσικά εκτός από τα άτομα με κινητικά προβλήματα τα παραπάνω προβλήματα τα αντιμετωπίζουν και οικογένειες με μωρά ή παιδιά.

 

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα