16.6 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΣΤΑΘΕΡΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αφορμή τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τέλη του έτους, αποδεικνύεται ότι το πολιτικό σύστημα στη Δύση, όπως και στις υπόλοιπες προηγμένες πολιτικά χώρες, διασφαλίζει παρόλες τις αντιδράσεις κάθε φορά, σταθερή κοινοβουλευτική θητεία. Από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γαλλία και από τη Γερμανία ως τη Μ. Βρετανία, η κάθε κοινοβουλευτική θητεία του εκάστοτε προέδρου ή πρωθυπουργού, είναι σταθερή χρονικά τετραετής ή πενταετής.

Σε όλες αυτές τις χώρες, φυσικά και η αντιπολίτευση σφυροκοπά τον εκάστοτε πρωθυπουργό και εννοείται υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία πολλών από των κυβερνήσεων. Όμως η κοινωνική δυσαρέσκεια και η πολιτική κριτική δεν σημαίνουν από μόνα τους ότι θα πρέπει να γίνονται εκλογές κάθε ένα με δύο χρόνια, όπως γίνεται τελευταία στη χώρα μας.

Οι πρόωρες εκλογές, χωρίς ουσιαστικό εθνικό λόγο, αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία ουσιαστικά, που δείχνει ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι ακόμη ανώριμο για βαθιές τομές στο κράτος και τις  συνταγματικές αλλαγές.

Αν εξαιρέσουμε το οικονομικό κόστος που φέρνουν οι συνεχείς εκλογές, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το κράτος θα πρέπει να έχει συνέχεια, σε ζητήματα όπως η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον και ο αγροτικός κόσμος. Δεν μπορεί με μία αποχώρηση ενός βουλευτή ή μια δήλωση από πλευράς της αντιπολίτευσης, να αναγκάζει την εκάστοτε κυβέρνηση να προκηρύσσει εθνικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις, με την ανάλογη αξιοπιστία τους, έχουν καταστεί να καθορίζουν τα ποσοστά των κομμάτων και το εκλογικό αποτέλεσμα και από εργαλείο να γίνεται όπλο για αυτούς που επιθυμούν πολιτική αστάθεια, αποτελώντας έναν μοχλό πίεσης σε πολλά μέτωπα. Επιβάλλεται η αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας του πολιτικού κόσμου.

Δεν μπορεί η Αμερική και η Γαλλία να γνωρίζουν πότε θα έχουν τις επόμενες εκλογές και στην Ελλάδα να είναι το θέμα συζήτησης επί καθημερινής βάσεως, που και την εκάστοτε κυβέρνηση δεν αφήνει να παράξει έργο, αλλά και την αντιπολίτευση να είναι συνήθως ανέτοιμη να αναλάβει κυβερνητικό έργο.

Ήρθε η στιγμή και το πολιτικό δυναμικό της χώρας να ανανεωθεί ριζικά και μια επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση να δημιουργήσει επί της ουσίας, την επομένη της μεταπολιτευτικής περιόδου, έχοντας ως βάσεις την αξιοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι σταθερές κοινοβουλευτικές θητείες ανά τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, θα αποτελέσουν το εφαλτήριο για ευρύτερες αλλαγές, λιγότερο κομματισμό, ελαχιστοποίηση των πελατειακών σχέσεων μεταξύ βουλευτών και πολιτών, λιγότερο πολιτικό μαύρο χρήμα και ολοκληρωμένη χάραξη στρατηγικής για την εκάστοτε κυβέρνηση, όπου αυτή στο τέλος της τετραετίας θα κρίνεται από τους πολίτες αυστηρά, έχοντας τον απαραίτητο πολιτικά χρόνο να υλοποιήσει το πρόγραμμά της,  για το οποίο και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία των πολιτών, ενώ αν δεν το πράξει, να κριθεί ως ακατάλληλη και θα παραδώσει την εξουσία σε κάποιο άλλο κυβερνητικό σχήμα

 

*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα