16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ «ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ»

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ «ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ»

Η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» παρουσιάζει τις θέσεις της αναφορικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου έτους 2016, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Δημοτικό Σύμβουλο της «Νέας Πνοής», Γιάννη Φωτάκη κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο

Α. Γενικές επισημάνσεις.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα, δηλ. το ετήσιο Πρόγραμμα Επενδύσεων του Δήμου, είναι ένα από τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στόχος πρέπει να είναι τα έργα κι άρα οι αντίστοιχοι πόροι, που ειδικά αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε μεγάλη στενότητα, κι ο ορθός προγραμματισμός τους, κατόπιν ιεραρχήσεως των αναγκών, ώστε να υπάρχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τις περιοχές μας.

Δυστυχώς, από την αρχή πρέπει να επισημανθεί, ότι το πρόγραμμα αυτό, όπως και το αντίστοιχο περσινό, δεν παρέχει τα εχέγγυα εκείνα, που θα μας επέτρεψουν να συναινέσουμε, ψηφίζοντας θετικά.

Συγκεκριμένα:

  • Πέρυσι, κατά την αντίστοιχη συζήτηση, παρατηρήσαμε ότι, δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος, απουσίαζε ο απαραίτητος διάλογος, καθώς η νέα Δημοτική Αρχή παρέμεινε στις προτάσεις των απερχομένων Τοπικών Συμβουλίων, αποδεχόμενη, ουσιαστικά, ότι δεν είχε κάτι νέο να συνεισφέρει.

       Στη φετινή συζήτηση, κλήθηκαν τα Τοπικά Συμβούλια να προτείνουν, πλην όμως χωρίς κατεύθυνση.

       Η κατεύθυνση θα έπρεπε να προκύπτει από το Επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου, το οποίο θα προσδιόριζε – σε σχέση και με τις χρηματοδοτικές δυνατότητες – συγκεκριμένους στόχους για έργα υποδομής σε 5ετή βάση, προκειμένου οι στόχοι αυτοί να μπορούν να υλοποιούνται από τα ετήσια προγράμματα.

       Όμως, χωρίς Επιχειρησιακό σχέδιο και άρα κατεύθυνση, τα Τοπικά Συμβούλια  αρκέστηκαν απλά να επαναλάβουν και φέτος τη συνήθη μακρόσυρτη λίστα προτάσεων, η οποία, φυσικά, ποτέ δεν υλοποιείται.

  • Πέρυσι, παρατηρήσαμε ότι δεν προηγήθηκε απολογισμός-αξιολόγηση του προηγούμενου Τεχνικού Προγράμματος σε σχέση με τις προβλέψεις και τα αποτελέσματά του, ώστε να εντοπισθούν τα όποια λάθη και οι όποιες παθογένειες, ως εμπειρία και εφαλτήριο για την κατάρτιση του νέου.

       Δυστυχώς ούτε και φέτος υπάρχει απολογισμός. Υπάρχουν, όμως, τα αδιάσειστα στοιχεία, όπως προκύπτουν από τους Πίνακες της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα:

Το περσινό πρόγραμμα περιείχε 57 νέα έργα και μελέτες, προϋπολογισμού 25.603.359 €. Από αυτά, σε κατεύθυνση υλοποίησης βρίσκονται 14 έργα προϋπολογισμού 6.256.000 € και με απορρρόφηση μόλις 140.000 € !!! (δηλ. πολύ χαμηλές επιδόσεις υλοποίησης και απορροφητικότητας, αντίστοιχα 24% και 2,23% !!!). Αλλά και η συνολική απορροφητικότητα του Προγράμματος, δηλ. των 14 παραπάνω νέων έργων που δρομολογήθηκαν μαζί με τα συνεχιζόμενα από το παρελθόν,  με βάση πάντα τις εκτιμήσεις της Δημοτικής Αρχής, είναι πολύ χαμηλή, ήτοι 1.093.688,86 €, δηλ. ποσοστό μόλις 8,98% !!! Η δε επιβολή των Capital Controls του περασμένου θέρους, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσει τις πολύ χαμηλές αυτές επιδόσεις.

Δυστυχώς, οι περσινές δυσμενείς προβλέψεις της «Νέας Πνοής για τον Διόνυσο» σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, επιβεβαιώνονται πλήρως.

  • Ο πολύ φτωχός αυτός απολογισμός αυτός, έπρεπε να κάνει πιο προσεκτική τη Δημοτική Αρχή, καθώς φέτος κινήθηκε ακόμη αρνητικότερα, καθώς ο Πίνακας των νέων έργων περιέχει ακόμη περισσότερα νέα έργα (από 57 το 2015, 79 το 2016), εκ των οποίων, μόνον τα 36 είναι πραγματικά νέα (τα υπόλοιπα, πέραν των 14, που υλοποιούνται είναι από τη περσινή λίστα).

Φέτος δε, κατά τη σχετική συζήτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, παρατηρήσαμε και το φαινόμενο να προβαίνουν οι Αντιδήμαρχοι σε μια ιδιότυπη πλειοδοσία προτάσεων, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση, μιας και η συγκεκριμένη ενέργεια δεν εντάσσεται σε μια λογική πλαισίου με συγκεκριμένη κατεύθυνση.

 Η πλειοδοσία αυτή οδηγεί και σ’ έναν κατακερματισμό του Προγράμματος, που φθάνει τα 114.000 €/ανά νέο έργο, ακόμη ένα παθογενές χαρακτηριστικό που είχαμε επισημάνει από πέρυσι και δυστυχώς επαναλαμβάνεται και φέτος.

       Συγκεκριμένα πέρυσι επισημαίναμε:

  • Ότι το πρόγραμμα ήταν αόριστο, αφού 30 έργα αναφέρονταν σε παρεμβάσεις χωρίς συγκεκριμένη χωροθέτηση στις Δημοτικές Ενότητες. Την αοριστία του δε επέτεινε το γεγονός ότι απουσίαζε η απαραίτητη αιτιολογική έκθεση και συνεπώς δεν υπήρχε καμία αναφορά στην κατάσταση ωριμότητας των προτεινομένων έργων, δηλ. αν υπάρχουν η όχι μελέτες, αν θα πρέπει κάποιες να εκπονηθούν από την Υπηρεσία η από εξωτερικούς μελετητές, ώστε με πραγματικά στοιχεία να μπορεί να εκτιμηθεί η απορροφητικότητα και άρα η αποτελεσματικότητα του προγράμματος.
  • Συγχρόνως δε παρατηρούσαμε πέρυσι ότι η υπερψήφιση ενός αόριστου προγράμματος:
    • Υπέκρυπτε ένα είδος λευκής επιταγής, καθώς επέτρεπε στη Δημοτική Αρχή να προγραμματίζει κατά το δοκούν και ενδεχόμενα και με πελατειακή λογική.
    • Δεν επέτρεπε να διαπιστωθεί αν εξυπηρετείται ο στόχος της ισόρροπης ανάπτυξης των περιοχών μας, καθώς δεν ήταν σαφής η ακριβής χωροθέτηση των έργων ανά περιοχή του Δήμου.

       Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και φέτος.

  • Ότι το πρόγραμμα ήταν αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Το ίδιο ισχύει και φέτος, καθώς και για τις χρηματοδοτήσειςαπό άλλους Φορείς, ύψους 21.765.759 € (Περιφέρεια-νέο ΕΣΠΑ δηλ. ΣΕΣ, ΕΠΕΡΑΑ, Πράσινο Ταμείο, κλπ.), δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές σε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά μέτρα των Φορέων αυτών.

  • Ότι το πρόγραμμα ήταν πλασματικό.

Το ίδιο ισχύει και φέτος, καθώς, ενώ έπρεπε να περιλαμβάνει μόνον έργα που εκτελεί ο Δήμος, αυτό περιλαμβάνει και έργα που υποτίθεται ότι θα εκτελέσει άλλος Φορέας, πχ: ο ΟΣΚ, με αποτέλεσμα τα συνολικά μεγέθη του, να είναι πλασματικά.

Ειδικά για τα συγκεκριμένα έργα του ΟΣΚ, υπάρχει μεγάλη αμφιβολία αν ο φορέας αυτός, θα μπορέσει τελικά να τα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του 2016, όταν, πέρα από το ζήτημα των πιστώσεων, υπάρχουν και πολεοδομικές εκκρεμότητες (στη περίπτωση αυτή ανήκουν και τα σχετικά έργα της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Διονύσου), γεγονός που τα καθιστά, απραγματοποίητα και για το έτος 2016

Β. Ειδικές επισημάνσεις.

1.     Απουσιάζουν και πάλι από τη λίστα αυτή (Πρόγραμμα) μεγάλες επιλογές για τις περιοχές του Δήμου μας, όπως:

  • Το διαδημοτικό (ουσιαστικά) έργο της διαπλάτυνσης της οδού Μαραθώνος-Χελμού-Κρυονερίου, η εκτέλεση του οποίου θα αποσυμφορήσει κυκλοφοριακά τις περιοχές μας και με το δεδομένο ότι όλες οι απαραίτητες μελέτες (ακόμη και η κτηματογράφηση) έχουν ολοκληρωθεί.
  • Η χωροταξική και πολεοδομική ανασυγκρότηση των περιοχών μας, μετά και τη θετική εξέλιξη του θέματος των ορίων των οικισμών μας (άρθρο 31 Ν. 4280/2014). Εδώ εντάσσονται παρεμβάσεις, όπως η επικαιροποίηση των υφισταμένων πολεοδομικών μελετών του Αγίου Στεφάνου, της Σταμάτας, η επικαιροποίηση της πράξης εφαρμογής στη περιοχή Αναγέννησης της Δ.Ε. Διονύσου, κλπ.

Ουσιαστικά και συγκεκριμένα έργα σε κάθε Δημοτική Ενότητα, αφού η γενικευμένη αναφορά σε έργα όλων των περιοχών του Δήμου, δεν εξασφαλίζει την εκτέλεση τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναφορά στο έργο της Ανάδειξης του Αρχαιολογικού χώρου Βωμού Διονύσου, προυπολογισμού 20.000 €, που είναι στο πίνακα των συνεχιζόμενων έργων επί πολλά έτη, ενώ και η ωριμότητα (μελέτη) του έργου υφίσταται και οι πόροι υπάρχουν.

Το έργο του δευτερεύοντος δικτύου Αποχέτευσης, η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε τον Αύγουστο 2014, προβλέπει την υποχρέωση του Δήμου να μεριμνήσει για την προώθηση της κατασκευής του πρωτεύοντος δικτύου εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ, όπου αυτό δεν υφίσταται. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας που απαιτείται, να καθίσταται προβληματική η εκτέλεση του ημίσεως αντικειμένου του παραπάνω έργου, κατά τις προβλέψεις της σχετικής σύμβασης.

Γι αυτό το λόγο, σύντομα, η Δημοτική Αρχή πρέπει να προβεί σε συντονισμένες ενέργειες προς την ΕΥΔΑΠ, ώστε το έργο αυτό να δημοπρατηθεί τάχιστα, για να μη διακιδυνεύσει η πιο σημαντική υποδομή, που θα αναβαθμίσει περιβαντολογικά τις περιοχές μας.

Η «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο», όπως είχε υποσχεθεί από πέρυσι, κατέθεσε 4 Πίνακες, ενδεικτικούς του πως θα μπορούσε να είναι η εικόνα ενός πραγματικού ετήσιου Τεχνικού Προγράμματος, συγκεκριμένου και άρα υλοποιήσιμου. Και βέβαια πάντα με την προϋπόθεση να υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και κατεύθυνση.

       Συμπερασματικά:

 Δυστυχώς, όπως ακριβώς και πέρυσι, το Πρόγραμμα αυτό είναι ένα «κατ’όνομα» Τεχνικό Πρόγραμμα. Ουσιαστικά, πρόκειται, για μια λίστα έργων, ένα ευχολόγιο, μικρής αποτελεσματικότητας.

Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι δομικό, αφορά το συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής Αρχής και συνίσταται στο ότι δεν υπάρχει σχέδιο και κατεύθυνση, υπάρχει συγκεντρωτισμός και όχι αποκεντρωτική αντίληψη, δεν υπάρχει διάθεση για εξισορρόπηση των ανισοτήτων των περιοχών του Δήμου μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η δημοτική κίνηση «Νέα Πνοή για τον Διόνυσο» καταψηφίζει το Τεχνικό Πρόγραμμα, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει, με κάθε μέσο που διαθέτει, ώστε ο Δήμος Διονύσου να αποκτήσει ένα πραγματικό Τεχνικό Πρόγραμμα, συνεκτικό, με δημοκρατικό τρόπο ιεραρχημένο, διαφανές, που θα εξασφαλίζει και θα αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες χρηματοδότησης και θα συμβάλλει στη ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών μας.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα