27.4 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Ασπίδα» προστασίας απέναντι στην COVID-19

«Ασπίδα» προστασίας απέναντι στην COVID-19

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο SARS-CoV-2

Υπάρχει κάποια δίαιτα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοίμωξης COVID-19; Οι επιστήμονες απαντούν θετικά, υπό την αυστηρή προϋπόθεση πως τηρείται πιστά και καθημερινά, καταλήγοντας για μία ακόμα φορά πως η μεσογειακή διατροφή κρύβει στα πλούσια συστατικά της πολλά οφέλη για την υγεία.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει άλλωστε από μελέτη (συστηματική ανασκόπηση) που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο διεθνές περιοδικό «PLos ONE», εξετάζοντας τη σχέση της προσήλωσης στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής ως προς τα συμπτώματα και τη βαρύτητα της COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έξι προηγούμενες μελέτες παρατήρησης που δημοσιεύθηκαν κατά την περίοδο 2020-2023 και ανέφεραν συσχέτιση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του κινδύνου μόλυνσης από COVID-19, των συμπτωμάτων ή της σοβαρότητας. Είναι αξιοσημείωτο, δε, πως για τη διενέργειά τους συνολικά είχαν μπει στο ερευνητικό… μικροσκόπιο περισσότερα από 55.000 άτομα.

Τα οφέλη. Με την καταγραφή των στατιστικών αποτελεσμάτων των μελετών φάνηκε ότι υπήρχε σταθερά μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωματολογίας COVID για όσους ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, υποδηλώνοντας ότι η υψηλή τήρηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρέχει κάποια προστασία έναντι της μόλυνσης από τον πανδημικό ιό. Παρ’ όλα αυτά αυτή η ανασκόπηση, η οποία διεξήχθη ποιοτικά, δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ακριβή έκταση της μείωσης, διότι τα ευρήματα ήταν ασαφή ως προς το μέγεθος αλλά και ως προς τον μηχανισμό με τον οποίο η μεσογειακή διατροφή είχε θετική επίδραση στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της λοίμωξης που προκαλεί ο SARS-CoV-2.

Σε κάθε περίπτωση και όπως σημειώνουν σε άρθρο τους η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, η συσχέτιση μεταξύ διατροφής και ανοσίας είναι αλληλένδετη αλλά και πολύπλοκη. «Το όφελος της μεσογειακής διατροφής για την προστασία από την COVID-19 φαίνεται να προέρχεται από τη συνεργική δράση κάθε συστατικού. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, γνωστά για την ανοσοτροποποιητική και αντιφλεγμονώδη δράση τους. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, και συνδέεται με ανοσοτροποποίηση και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, ενώ η φλεγμονή είναι ένας από τους κρίσιμους παράγοντες της COVID-19. Επιπρόσθετα, η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών προάγει την εύρυθμη λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία μπορεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα».

Οι ίδιες, εν τω μεταξύ, θυμίζουν πως προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με αυξημένη επιβίωση, με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο. Επίσης, μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και ιογενών λοιμώξεων, όπως το κοινό κρυολόγημα.

Προφυλάξεις. Παρ’ όλα αυτά, οι ελληνίδες ειδικοί επιμένουν στο άρθρο τους πως η λοίμωξη COVID είναι μια ασθένεια του αναπνευστικού και ενώ η διατροφή μπορεί να έχει κάποια επίδραση στα αποτελέσματα, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να αποτραπεί η εμφάνιση της νόσησης εξαρχής. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα υπογραμμίζουν πως «η χρήση αναπνευστικών προφυλάξεων, όπως καλά τοποθετημένες μάσκες N95, θα βοηθήσει στην πρόληψη της μόλυνσης από την COVID. Ακόμα και αν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και των αποτελεσμάτων της COVID, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει σχέση αιτίου και αποτελέσματος».

Επιπροσθέτως επισημαίνουν ότι η διατροφή από μόνη της δεν καθορίζει τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η COVIDC-19 σε ένα άτομο. Και αυτό διότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο, όπως η τρέχουσα κατάσταση υγείας και οι συννοσηρότητες, η γενετική προδιάθεση, το επίπεδο έκθεσης στον ιό, η ηλικία, η μεταβολική λειτουργία και το περιβάλλον.

Και καταλήγουν ως εξής: «Η παγκόσμια υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, εκτός από ένα υγιεινό πρότυπο, βοηθά και στην κατανάλωση και εξαγωγική δραστηριότητα του πρωτογενούς μας τομέα. Τα ευρήματα σχετικά με την επίδραση της μεσογειακής διατροφής στα συμπτώματα και τη σοβαρότητα της COVID ήταν κατ’ αρχάς ενθαρρυντικά, και επομένως η συσχέτιση αυτή είναι σημαντικό να μελετηθεί σε μεγαλύτερους αριθμητικά πληθυσμούς για τη διεξαγωγή πιο αναλυτικών συμπερασμάτων».

Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα