19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΛύθηκε το μυστήριο με τη γίββωνα που έμεινε έγκυος, ενώ ήταν μόνη...

Λύθηκε το μυστήριο με τη γίββωνα που έμεινε έγκυος, ενώ ήταν μόνη στο κλουβί της

Η Μόμο, μια 12χρονη γίββωνας, σόκαρε τους φύλακες στον Ζωολογικό και Βοτανικό Κήπο Kujukushima στο Ναγκασάκι τον Φεβρουάριο του 2021, όταν γέννησε παρόλο που δεν είχε συντροφιά αρσενικού στο κλουβί της

Οι φύλακες ενός ζωολογικού κήπου στην Ιαπωνία πιστεύουν ότι έλυσαν το μυστήριο του τρόπου με τον οποίο μια γίββωνας έμεινε έγκυος παρόλο που ζούσε μόνη στο κλουβί της.

Τώρα δύο χρόνια αργότερα, μετά από ένα τεστ DNA στο μωρό της, ο ζωολογικός κήπος έχει βρει ποιος είναι ο πατέρας – και μάλιστα έχει μια θεωρία για το πώς ζευγάρωσαν οι γίββωνες.

Το τεστ έδειξε ότι ο πατέρας ήταν ο Ίτο, ένας 34χρονος ευκίνητος γίββωνας, ο οποίος βρισκόταν σε ένα παρακείμενο κλουβί δίπλα στη Μόμο την εποχή που έμεινε έγκυος. Οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου είπαν στο CNNi την Παρασκευή ότι πίστευαν πως η Μόμο και ο Ίτο κατάφεραν να ζευγαρώσουν μέσα από μια μικρή τρύπα σε μια ατσάλινη πλάκα μεταξύ των κλουβιών τους. Η τρύπα είχε διάμετρο περίπου 9 χιλιοστά.

Το μωρό πίθηκος – που δεν έχει ακόμη ονομαστεί – τώρα ζυγίζει περίπου 2 κιλά και «μεγαλώνει υγιώς» υπό την στοργική προσοχή της Μόμμο, τονίζουν. «Είναι μια πολύτιμη ζωή που ήρθε στον κόσμο, θα συνεχίσουμε να τον φροντίζουμε καλά και ελπίζουμε ότι θα μακροημερεύσει», δήλωσε ο Χιντέκι Χισάνο, αναπληρωτής διευθυντής του ζωολογικού κήπου.

Οι γίββωνες είναι από τους μικρότερους πιθήκους, αλλά έχουν δυνατές τραγουδιστές φωνές που έχουν εξελιχθεί σε μια περίτεχνη γλώσσα και μπορούν να αιωρούνται από κλαδί σε κλαδί με ταχύτητες έως και 56 χιλιόμετρα την ώρα. Υπάρχουν δεκάδες είδη γιββώνων που είναι εγγενή σε μέρη της Ασίας, από τη βορειοανατολική Ινδία έως την Κίνα και μέχρι το αρχιπέλαγος του Βόρνεο.

Ο πληθυσμός των ευκίνητων γιββώνων στη φύση μειώνεται και έχουν καταγραφεί ως απειλούμενο είδος στη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης, επειδή ο βιότοπός τους απειλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η αποψίλωση των δασών, η εξόρυξη και η κατασκευή δρόμων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα