17.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑ«Μην ξοδεύετε λεπτό»: Έκλεισε τα 109 και δίνει συμβουλές… μακροζωίας

«Μην ξοδεύετε λεπτό»: Έκλεισε τα 109 και δίνει συμβουλές… μακροζωίας

«Μου αρέσει να απολαμβάνω τα απλά πράγματα» λέει η Máirín Hughes

«Ζήστε στο έπακρο και μην ξοδεύετε λεπτό»: Αυτή είναι η βασική συμβουλή της γηραιότερης γυναίκας στην Ιρλανδία που έκλεισε τα 109! Η Máirín Hughes κάνει ό,τι ακριβώς συμβουλεύει τους άλλους και απολαμβάνει κάθε μέρα, διβάζοντας εφημερίδες και μυθιστορήματα, λύνοντας σταυρόλεξα, ακούγοντας μουσική, παίζοντας Scrabble και απολαμβάνοντας τη… φασαρία κάθε φορά που γιοτράζει τα γενέθλιά της!

«Απλά μου αρέσει να ζω» είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η Máirín γεννήθηκε στις 22 Μαΐου 1914, δύο μήνες πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θυμάται τη μητέρα της να φροντίζει ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας γρίπης το 1918. Τα τελευταία της γενέθλια τα γιόρτασε με μια βόλτα με λεωφορείο στο Phoenix Park του Δουβλίνου, και απογευματινό τσάι, πριν επιστρέψει στο γηροκομείο.

Σε ερώτηση των Irish Times για το μυστικό της μακροζωίας είπε: «ζήστε στο έπακρο και μη χάνετε καθόλου χρόνο».

Οι σπουδές και η οικογένεια

Η Hughes γεννήθηκε στο Μπέλφαστ και μεγάλωσε στο Δουβλίνο. Σπούδασε θετικές επιστήμες στο University College Cork – μια ασυνήθιστη επιλογή για τις γυναίκες εκείνη την εποχή και αποφοίτησε το 1935.

Εργάστηκε ως χημικός στο ιατρικό εργαστήριο του πανεπιστημίου και τη δεκαετία του ’50 μετακόμισε με τον σύζυγό της στο Δουβλίνο, όπου εργάστηκε ως δασκάλα. Το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά.

«Εδώ θα ζήσουν οι πλούσιοι γέροι»!

Θυμάται όταν έβλεπε το γηροκομείο στο οποίο ζει σήμερα, να χτίζεται πριν από 50 χρόνια. «Η μαμά μου ρώτησε ένα μικρό αγόρι τι ήταν αυτό το κτίριο που χτιζόταν και εκείνο της απάντησε “εκεί θα ζουν οι πλούσιοι γέροι”. Υποθέτω είμαι πλούσια. Σίγουρα νιώθω πλούσια με τους φίλους που έχω» λέει!

Η Máirín γιόρτασε τα 109α γενέθλιά της φορώντας ένα σακάκι και ροζ κασκόλ, με τους φίλους της στο γηροκομείο και το προσωπικό να τραγουδούν το αγαπημένο της τραγούδι.

«Μου αρέσει να απολαμβάνω τα απλά πράγματα. Την ησυχία και τα πτηνά εδώ, είναι πανέμορφα γύρω από το ποτάμι» λέει.

Ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο είναι η María Branyas Morera, η οποία ζει στην Ισπανία και είναι 116 ετών.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα