17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΌμικρον – Η λοίμωξη από τη νέα παραλλαγή δείχνει να προστατεύει από...

Όμικρον – Η λοίμωξη από τη νέα παραλλαγή δείχνει να προστατεύει από τη Δέλτα

H λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού προστατεύει από ενδεχόμενη επόμενη λοίμωξη από Δέλτα, δείχνει μικρή μελέτη στη Νότια Αφρική, σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται ενθαρρυντική για την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παραλλαγή Δέλτα που επικρατούσε μέχρι σήμερα  θα μπορούσε να εκτοπιστεί πλήρως από την Όμικρον, για την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο.

Η διασταυρούμενη ανοσία είναι ισχυρότερη για όσους είχαν εμβολιαστεί πριν προσβληθούν από Όμικρον, διαπιστώνει η μελέτη, η οποία πάντως πραγματοποιήθηκε σε μικρό αριθμό ασθενών και δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο.

Η μελέτη του Αφρικανικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας εξέτασαν κρούσματα Όμικρον σε 5 ανεμβολίαστα άτομα και 7 εμβολιασμένα, από τα οποία ένα είχε λάβει και την αναμνηστική δόση.

Οι ερευνητές μέτρησαν πόσο καλά μπορούσαν τα αντισώματα των ασθενών να εξουδετερώνουν την Όμικρον στην αρχή της μελέτης και 14 εβδομάδες αργότερα. Στο διάστημα αυτό η εξουδετέρωση της Όμικρον αυξήθηκε κατά 14 φορές και η εξουδετέρωση της Δέλτα κατά 4,4 φορές.

«Η αύξηση της εξουδετέρωσης της παραλλαγής Δέλτα σε άτομα που προσβλήθηκαν από Όμικρον ενδέχεται να οδηγεί σε μείωση της ικανότητας της Δέλτα να προσβάλλει εκ νέου αυτά τα άτομα» γράφουν οι ερευνητές στην προδημοσίευσή τους.

Τα ευρήματα «βρίσκονται σε συμφωνία με το ενδεχόμενο η Όμικρον να εκτοπίσει τη Δέλτα, καθώς δημιουργεί ανοσία που εξουδετερώνει τη Δέλτα καθιστώντας την επαναλοίμωξη με Δέλτα λιγότερο πιθανή».

Ωστόσο οι συνέπειες του εκτοπισμού Δέλτα θα εξαρτηθούν από το εάν η Όμικρον όντως προκαλεί ηπιότερη νόσο. «Αν αυτό ισχύει, η επίπτωση της σοβαρής Covid-19 θα μειωνόταν και η λοίμωξη μπορεί να αλλάξει ώστε να προκαλεί λιγότερη αναστάτωση σε πολίτες και κοινωνία» λένε οι ερευνητές.

Τελευταίος συγγραφέας της μελέτης είναι ο καθηγητής Άλεξ Σίγκαλ, ο οποίος έγραψε στο Twitter πως, εφόσον η Όμικρον είναι πράγματι λιγότερο παθογόνος, όπως δείχνει η εμπειρία της Νότιας Αφρικής, «αυτό θα βοηθήσει στο να εκδιωχθεί η Δέλτα».

Τα διαθέσιμα δεδομένα από τη Νότια Αφρική όντως δείχνουν ότι, σε σχέση με την Δέλτα, η Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο ή να οδηγήσει σε νοσηλεία, αν και παραμένει ασαφές αν αυτό είναι εγγενές χαρακτηριστικό της νέας παραλλαγής ή αν οφείλεται στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα